Prezidentka postavila šéfa SIS mimo službu: Jeho pokračovanie je neprijateľné

Vyhlásenie prezidentk SR po stretnutí so zástupcami Za ¾udí a SaS Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Politici reagujú na zadržanie šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského.

„Polícia a prokuratúra má po 12 rokoch vlád Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD) úplne rozviazané ruky a koná nezávisle. To sme sľúbili voličom pred voľbami, a tak to aj zostane,“ uviedol v reakcii na zatknutie šéfa SIS hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

Predseda Národnej rady a hnutia Sme rodina Boris Kollár požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského dočasne postavila mimo službu.

Súčasne požiadal prezidentku o urýchlené zbavenie mlčanlivosti riaditeľa SIS, aby mohol vypovedať a vyjadriť sa k daným skutočnostiam.

Prezidentka následne Pčolinského mimo službu postavila. „Prezidentka tak rozhodla aj preto, lebo skutku, ktorý mu je kladený za vinu, sa mal dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS. Jeho pokračovanie v službe by bolo za týchto okolností neprijateľné,“ skonštatoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Lipšic: Všetky úkony robí zástupca

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic pre portál Aktuality.sk vyhlásil, že vzhľadom na to, že sa s Vladimírom Pčolinským pozná a v minulosti s ním spolupracoval, tak v danom prípade robí všetky potrebné úkony jeho zástupca na prokuratúre. Lipšic v minulosti zastupoval aj obvineného bývalého námestníka SIS Borisa Beňu, ktorého zadržali vlani v rámci akcie Judáš. Dnes Beňa spolupracuje s políciou ako kajúcnik a vypovedá aj o úplatku pre Pčolinského.

Len veľmi stručne sa k veci pre Štandard vyjadril minister vnútra Roman Mikulec. „Ako som už v minulosti opakovane uviedol, nemám vopred žiadne informácie o plánovaných akciách Národnej kriminálnej agentúry. Uvedené informácie nekomentujem, vyšetrovatelia sú procesne nezávislí,“ uviedol Mikulec.

Šéfa SIS zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok ráno. Dôvodom majú byť podozrenia z korupcie. Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ zadržanie nekomentoval. Pčolinský je nominantom Sme rodina. Vo funkcii je od apríla 2020.

SaS je zaskočená

Podpredseda Národnej rady Juraj Šeliga (Za ľudí) považuje zadržanie šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) za mimoriadne vážne. Zároveň je však podľa neho dôkazom, že „polícia a prokuratúra majú voľné ruky a neexistuje žiaden politický vplyv na orgány činné v trestnom konaní“.

Strana SaS je zadržaním Pčolinského zaskočená. „Veríme, že Národná kriminálna agentúra koná nezávisle a správne na základe dôkazov,“ uviedla strana v reakcii na zadržanie šéfa SIS.

SaS dodala, že v súvislosti so zadržaním disponuje len informáciami z médií. „Je však skutočne namieste sa pýtať, či mohla korupcia siahať aj na najvyššie posty tajnej služby, čo by otriaslo už aj tak pošramotenou dôverou v túto inštitúciu,“ spresnila.

Hlasy z opozície

K zatknutiu šéfa SIS nechýba ani reakcia poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD), ktorý je spomedzi smerákov na Facebooku najaktívnejší. Na sociálnej sieti v úvode svojej reakcie najskôr vyčíta, zrejme médiám, že zo zatýkania Pčolinského neexistujú fotografie, ako ho NAKA vedie v putách tak, ako to bolo napríklad v prípade policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Blaha si kladie otázku, čo je skutočne za zatknutím Pčolinského. „Prvá možnosť je, že Pčolinský je fakt skorumpovaný, čo by vrhalo mimoriadne priaznivé svetlo na Sme rodinu. Ale je tu aj druhá možnosť. Že Pčolinský je obeť politickej vojny, ktorá sa rozpútala v bezpečnostných zložkách,“ špekuluje poslanec Blaha.

(tasr, ste, top)


Ďalšie články