Časovač Visual Timer pomáha zostať produktívny počas práce z domu

visual_timer_foto_3 Ilustračný obrázok. Foto: Róbert Valent

Štandard pokračuje v informovaní čitateľov o nových technológiách, zaujímavých aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Aplikácia Visual Timer – Countdown prináša do smartfónu jednoduchý časovač s minimalistickým dizajnom. Nezameriame sa len na tento časovač, ale aj predinštalovaný časovač v každom smartfóne. Práve časovač môže byť užitočným pomocníkom pri práci z domu.

Inštalácia je jednoduchá, Visual Timer podporuje operačné systémy Android a iOS. Za cenu pridaných funkcií zaberie viac miesta. Nie je náročný na výkon a dobre bude fungovať aj v starších modeloch. Prihlasovanie nie je nutné, ale celé prostredie je len v angličtine.

Odpočítavanie času

Po úvodnom spustení Visual Timer sa používateľovi ukáže obrazovka, na ktorej je jednoduchý číselník evokujúci retro dojem v minimalistickom duchu. Číselník od 0 do 60 možno nastaviť na minúty i sekundy.

visual timer časovač
Minimalistický dizajn aplikácie napomáha jednoduché ovládanie. Foto: Róbert Valent

Konkrétny čas na odpočítanie si zvolí používateľ natiahnutím farebného výseku po obvode číselníka. Na dosiahnutie väčšej presnosti sa paralelne zobrazuje čas v digitálnej forme. Po spustení dolným tlačidlom sa začne odpočítavanie, ktoré sa končí hlasným zvonením.

Nastavenia aplikácie

V pravom dolnom rohu sa nachádzajú nastavenia, ktoré pomáhajú používateľovi s prispôsobením aplikácie. Odpočítavanie funguje v smere i proti smeru hodinových ručičiek, obrazovka môže počas neho zostať zapnutá. Nastaviť sa dá hlasitosť, melódia či téma aplikácie.

Nechať obrazovku zasvietenú počas celého času odpočtu nie je najlepší nápad ani v tmavom režime, batéria sa vybije oveľa rýchlejšie. Ostatné nastavenia závisia od osobnej preferencie.

Prednastavené časovače

Ľavý dolný roh aplikácie ponúka zoznam s prednastavenými časovačmi. Od inštalovania aplikácie je k dispozícii 15-minútový časovač. Používateľ si môže vytvoriť ľubovoľné množstvo časovačov, každý z nich sa dá pomenovať a môže mať vlastnú farbu, aby sa dali jednoduchšie rozlíšiť.

Praktické môže byť využitie v kuchyni. Ak často varíte jeden typ jedla počas určitého času, môžete si nastaviť časovač s jeho názvom. Alebo ak chcete každý deň čítať knižku polhodinu, nastavíte si časovač, aby ste sa nezabudli vrátiť k povinnostiam.

visual timer časovač
Aplikácia Visual Timer podporuje zariadenia Android aj iOS. Foto: Róbert Valent

Takéto využitie má okrem aplikácie Visual Timer časovač, ktorý je predinštalovaný v každom smartfóne. Nájsť sa dá v aplikácii Hodiny, a hoci neponúka rovnako veľa prvkov, má rovnaký potenciál pomôcť s usporiadaním času.

Technika pomodoro: zlatá stredná cesta medzi prácou a prestávkou

Téma práce z domu je dnes aktuálna. Vzhľadom na pandemické opatrenia sa väčšina pracovísk vyľudnila do domácností. Udržať si pracovnú disciplínu je tak o čosi ťažšie. Veľakrát sa človek nechá zlákať na dlhší oddych a v práci robí len malý pokrok.

S riešením problému udržania si disciplíny prišiel v osemdesiatych rokoch minulého storočia Francesco Cirillo, ktorý objavil potenciál jednoduchého kuchynského časovača. Vďaka nemu táto technika neskôr získala názov. Pomodoro znamená po taliansky paradajka.

Ide o jednoduchý princíp striedania 25-minútových a 5-minútových intervalov. Počas dvadsiatich piatich minút sa človek snaží sústrediť na plnenie úloh, cez päťminútovú prestávku môže využiť čas na krátky pohyb alebo doplnenie tekutín.

paradajka časovač
Technika pomodoro získala pomenovanie podľa Cirillovho kuchynského časovača. Foto: gerlos/flickr.com

Motivovať dokáže aj viditeľný pokrok. Ak sa väčšia úloha či výzva skladá z malých krokov, môžete si ich vypísať všetky a postupne označovať za dokončené. S tým pomôže aplikácia TickTick, o ktorej už Štandard písal.

Stále treba mať na pamäti, že žiadna aplikácia nedokáže nahradiť človeka pri práci. Je naozaj len na ňom, či sa rozhodne byť produktívny. Aplikácie pomáhajú udržať si takéto predsavzatie.

Záver: časovač nepatrí len do kuchyne

Aplikácia Visual Timer – Countdown oproti obyčajnému časovaču ponúka pekný dizajn, príjemné používanie a zaujímavé možnosti. Netreba však zabúdať, že akýkoľvek časovač môže byť skvelou pomôckou pri udržiavaní pracovnej disciplíny. Aj ten kuchynský.

visual timer časovač
Okrem práce v kuchyni alebo kancelárii môžete časovač využiť napríklad pri cvičení. Foto: Róbert Valent

Ak máte záujem vyskúšať si Visual Timer alebo ho začať používať každý deň, nájdete ho v obchode s aplikáciami Google Play Store alebo priamo na tomto odkaze pre Android smartfóny a v App Store pre Apple zariadenia.


Ďalšie články