Americká hranica nestíha: revolúcia v migračnej politike sa zatiaľ nekoná

USA vláda migranti tolerancia nulová zrušenie Migranti na hranici USA a Mexika. Foto:TASR/AP

Davy migrantov smerujú do Spojených štátov z Mexika aj napriek pandémii. S nástupom promigračne orientovaného prezidenta Joea Bidena sa počty prisťahovalcov zvyšujú, avšak vláda má k nim zatiaľ veľmi podobný postoj ako za svojho republikánskeho predchodcu.

Ako informuje denník New York Times, v januári tohto roku zachytila hraničná stráž približne 78-tisíc migrantov. To je dvojnásobný počet oproti minulému roku. Zároveň je to najvyššie januárové číslo za posledné desaťročie.

Predpokladá sa, že február bude na prisťahovalcov ešte „bohatší“. Očakáva sa hlásenie o zachytení skoro 100-tisíc osôb. Medzičasom v prvý marcový týždeň odchytila pohraničná stráž skoro 20-tisíc cudzincov.

Špecifickým problémom sú však deti prisťahovalcov alebo mladiství migranti. Len za posledné dva týždne sa ich počet v zadržiavacích zariadeniach zdvojnásobil na 3 250. Mnohé z detí sú tu držané ďaleko dlhšie ako tri dni povolené zákonom. Samotné zariadenia sa počas vlády Donalda Trumpa stali terčom veľkej kritiky zo strany mienkotvorných médií.  

Laxný prístup

Za štandardných okolností by sa mali tieto deti presunúť do domovov, ktoré prevádzkuje americký Úrad pre zdravie a ľudské služby. Pre pandémiu sa však priestory na ubytovanie museli značne osekať a mladých migrantov teda nemajú kde ubytovať. Hoci Bidenova vláda odmieta situáciu nazvať migračnou krízou, dianie je nápadne podobné práve migračnej kríze z roku 2014.

Donald Trump počas svojho úradovania šiel cestou tvrdého postoja proti nelegálnej migrácii. Biden, naopak, mnohé rozhodnutia svojho predchodcu zrušil a zastupuje otvorený prístup k neregulovanému prisťahovalectvu. Rád by napríklad miliónom nelegálnym migrantom udelil americké občianstvo.  

Otvorenie hraníc však so sebou prináša tvrdú realitu – ako napríklad nárast príchodu migrantov, ktorí cítia lepšiu šancu dostať sa do krajiny pod vládou Bidena. Takáto nová masa ľudí je však veľkým bremenom pre doterajšie pohraničné zariadenia. Novozvolený prezident si tak dal za úlohu kompletne zmeniť americký migračný systém, čo zrejme potrvá roky.

Kritika z oboch strán

Bidenova vláda preto pristúpila k logickému kroku – podobne ako za Trumpa, väčšinu migrantov posiela späť, citujúc pandemické pravidlá. Výnimku dostávajú mladiství prisťahovalci bez dozoru, ktorí sú umiestňovaní do spomínaných centier.

V tých sa však míňa miesto, a preto vláda otvorila nové zadržiavacie zariadenia alebo obnovila tie, ktoré neboli používané. Za to si vyslúžila kritiku z radov liberálov či progresívcov, ktorí práve tieto centrá, prirovnávané ku klietkam alebo väzeniam, kritizovali za Trumpa.

Situácia však hrá do rúk aj republikánom, ktorí môžu poukazovať na zlyhania prezidenta a demokratov. Je pravdepodobné, že otázka migrácie bude stredobodom ich kampane v blížiacich sa voľbách do Kongresu v roku 2022.


Ďalšie články