Pošli dobro seniorom v domovoch sociálnych služieb. Čelia osamelosti

listy Foto: archív Pošli dobro

Pošli dobro je charitatívna organizácia, ktorá vznikla v septembri minulého roka. Jej zámerom je šíriť dobro a radosť ľuďom, ktorí sú v súčasnosti bez návštev svojich blízkych.

V čase, keď sa svetom šíri skôr smútok a strach z koronavírusu, prišiel mladý muž Ján Cipár aspoň s malým riešením, ako spríjemniť chvíle ľuďom v domovoch sociálnych služieb. Tí sú už niekoľko mesiacov bez návštev svojich najbližších.

„Cez leto som mal možnosť zúčastniť sa na duchovných cvičeniach, počas ktorých sme si s ostatnými účastníkmi posielali tajne darčeky a listy, a tým sme sa snažili navzájom potešiť. Veľmi sa mi táto aktivita páčila a v septembri, keď som si uvedomil, že seniori v DSS sú už pol roka úplne odrezaní od sveta, som sa rozhodol, že niečo podobné by sme mohli spraviť aj pre nich,“ spomína si Ján na začiatok a vznik charitatívnej organizácie Pošli dobro.

Organizácia vznikla v septembri minulého roka a od svojho vzniku stihla poslať viac ako 1 390 listov, ktoré dostali seniori. Do posielania listov sa zapája približne 320 dobrovoľníkov a počet stále rastie. „Stále sa ku nám pridávajú ďalší. Okrem toho s nami spolupracuje aj osem škôl, ide o niekoľko desiatok žiakov,“ konštatuje Cipár.

Foto: archív Pošli dobro

Dobrovoľníkom sa môže stať každý

Dobrovoľníci dostanú inštrukcie ohľadne písania listov. Každý dostane vzorovú ukážku, ako by mal vyzerať list pre seniora. Všetci dobrovoľníci sú pridaní do skupín, kde každý týždeň pridávajú zoznam seniorov z nového domova dôchodcov. „Ten, kto má momentálne čas a chuť, môže sa zahlásiť a napísať list. Na napísanie má týždeň, potom treba list poslať na zbernú adresu lokálneho koordinátora, ktorý všetky listy potom posiela do konkrétneho domova,“ opisuje priebeh posielania listov Ján Cipár.

Jednou z dobrovoľníčok je Antónia zo Starej Ľubovne, myšlienka ju oslovila a hneď sa zapojila. „Prvý list som písala pánovi Patrikovi do DSS v Močenku. Obávala som sa, ako môžem písať list cudziemu človeku, ale išlo to ľahšie, než som si myslela,“ zaspomínala si pre Štandard na svoj prvý list Antónia.

Foto: archív Pošli dobro

Dobro posielajú tiež seniori späť

Zakladateľ sa teší aj spätnej väzbe od seniorov, ktorá je podľa jeho slov úžasná. Seniori nosia listy celé dni so sebou. Mnohé domovy dokonca čítajú so seniormi tieto listy nahlas. Ako prejav vďaky im veľakrát klienti DSS pošlú ručne vyrábané darčeky.

Podobne to bolo aj v domove sociálnych služieb v Údole, v dedine v okrese Stará Ľubovňa. „Priniesli sme listy, odovzdali sme ich sociálnym pracovníčkam a pri odchode nám podali veľkú tašku. V tej taške boli nádherné medové sošky, ručne vyšívaný vankúš a plno sladkostí. Toto všetko pre nás vyrobili dôchodcovia v tomto zariadení ako poďakovanie. Vraj sa už nemohli dočkať našich listov. Bolo to od nich neskutočne krásne, až vtedy som si skutočne uvedomil, ako nám môžu ísť starí ľudia vzorom a aký hlboký zmysel má naša služba,“ spomína Cipár na jednu z mnohých pekných situácií, ktoré pri svojej službe zažili.

Okrem seniorov píšu listy aj mentálne alebo telesne handicapovaným ľuďom v domovoch sociálnych služieb. Mnoho z týchto ľudí trávi v domove celý život a mnohí z nich nevideli svoje rodiny desiatky rokov. Tí sa z listov tešia asi najviac, najmä ak k listu pripoja nejakú sladkosť alebo do listu zakomponujú nejakú kresbu.

Foto: archív Pošli dobro

Momentálne organizácia Pošli dobro poslala listy do 36 domovov sociálnych služieb. Nové zariadenia však stále pribúdajú. Domovy oslovujú sami, kde im poskytnú svoje služby. Mnohé domovy túto organizáciu po dobrých skúsenostiach odporúčajú ďalším.

„Je pre nás veľkým povzbudením, že ako mladí ľudia môžeme prispieť k tomu, aby mali títo ľudia úsmev na tvári a aby vedeli, že na nich záleží,“ uzatvára Ján Cipár.


Ďalšie články