Herec. Bebjakov ďalší úspešný seriál

herec Seriál Herec. Foto: reprofoto/youtube

V nedeľu sa na RTVS môžeme tešiť na začiatok úspešnej trojdielnej minisérie, ktorej režisérom je Peter Bebjak. Miniséria si vyslúžila nomináciu v prestížnom udeľovaní cien Prix Europa.

Seriál vznikol v koprodukcii Českej televízie a RTVS. Česká televízia seriál odpremiérovala pred časom. RTVS to čaká práve dnes. 

Seriál Herec sa odohráva po vojne, v 50. rokoch. V tom období polícia, vtedy nazývaná Verejná bezpečnosť, kontrolovala skoro všetkých. Boli to ťažké časy, na ktoré netreba zabúdať, a touto minisériou si ich trochu priblížime. 

Hlavný hrdina žil iba so sestrou a starou mamou, ktorú si zahrala Emília Vášáryová. Jeho otec padol vo vojne na západnom fronte a matka zomrela vo väzení odsúdená za kolaboráciu, preto to nemajú ľahké. Stanislav Lánik, ktorého si zahral Jan Cina, chce byť úspešným hercom. Ale pre minulosť svojich mŕtvych rodičov sa mu to nedarí. Nepomáha mu ani jeho talent. 

Keď začína pracovať pre bezpečnosť, všetko sa mení. Dokázali mu vybaviť aj miesto vo vojenskom divadle. Všetko má však svoju daň. Stanislav im musí robiť špióna a odhaľovať homosexuálov, ktorí boli v tom období trestaní za svoju orientáciu. Stanislav pri tom odhaľuje svoju vlastnú homosexualitu.

Seriál Herec. Foto: reprofoto/youtube

Hneď v prvej časti pôjde Lánik pracovať ako údržbár na škole, kde pracuje profesor matematiky. Toho potrebujú získať na spoluprácu. Lánik je pre nich jasná voľba, ako dosiahnuť to, čo chcú. 

Seriál má tri časti a po každej ostane divák prekvapený. Žiadnu postavu si nestihneme špecifikovať, ktorá je dobrá a ktorá je tá horšia. Pochopiť hrdinov príbehu pre ľudí, ktorí nezažili tú dobu, je veľmi náročné. Určite sa staviame skôr do pozície, že toto by sme určite nespravili, ale ktovie, ako by sme sa zachovali, ak by sme žili my v roku 1952.

Do seriálu sa podarilo režisérovi Petrovi Bebjakovi obsadiť aj slovenské tváre, ako je spomínaná Emília Vášáryová, Alexander Bárta či Lukáš Latinák.

Miniséria Herec je ďalším Bebjakovým úspešným dielom, ktorých už má na konte niekoľko. Napríklad film Čiara, Trhlina, seriál Za sklom alebo očakávaný nový film Správa, ktorý sa uchádza o cenu Oscara.


Ďalšie články