Prečo prepustili Zoroslava Kollára na slobodu? Toto sú dôvody

Zoroslav Kollár Zoroslav Kollár prichádza na výsluch do budovy NAKA v Nitre 28. októbra 2020. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Po vyše štyroch mesiacoch sa vplyvný podnikateľ Zoroslav Kollár dostal na slobodu. Spolu s ním prepustili aj bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú. Obaja budú musieť nosiť monitorovací náramok.

Kollára aj Urbancovú zadržali v októbri 2020 v rámci akcie Víchrica. Kollár je stíhaný pre zasahovanie do nezávislosti súdu, Urbancová pre korupčnú trestnú činnosť.

Na slobode budú mať však obmedzenia. Okrem povinnosti nosenia monitorovacieho náramku ich bude kontrolovať mediačný a probačný úradník.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal sťažnosť voči ich prepusteniu. O nej bude rozhodovať Najvyšší súd.

100-tisícová kaucia

Podľa portálu televízie Joj noviny.sk Kollárova manželka Klaudia zložila kauciu vo výške 100-tisíc eur. Ide o zábezpeku, že sa Kollár bude na slobode správať riadne a v súlade s požiadavkami orgánov činných v trestnom konaní.

Sudca pre prípravné konanie Ján Buvala ju aj osobne vypočul a cez jej majetky v štátnych registroch zisťoval, či je zložená suma dostatočne vysoká pre motiváciu Kollára zdržať sa nežiaduceho konania.

Sudca z ilustrácií majetku zistil, že Kollárova manželka okrem pravdivého čestného vyhlásenia sama priznala aj nehnuteľnosť v Chorvátsku. Tým ustanovil hodnotu jej majetku adekvátnu k ponúkaným 100-tisícom eur. Tiež skonštatoval, že výška kaucie je dostačujúca na to, aby v prípade jej prepadnutia bola pre stranu obvineného významná.

Ak by polícia zistila, že sa Kollár pokúsil kontaktovať svedkov, mohli by o kauciu prísť. Kollárova manželka by podľa sudcu mohla práve pre ochránenie svojich peňazí sama pôsobiť na Kollára, aby na slobode dodržiaval nariadené obmedzenia.

Kollár: Robia prieťahy

Veľkopodnikateľ Kollár spolu so svojimi obhajcami pred súdom tvrdil, že polícia robí prieťahy vo vyšetrovaní. Informoval o tom portál noviny.sk.

Po jeho minuloročnom zadržaní bol ihneď vypočutý. Dnes je to už viac ako 120 dní, čo okrem výsluchu spoluobvineného sudcu Richarda Molnára polícia s Kollárom nevykonala žiadny ďalší vyšetrovací úkon.

Štyri mesiace žiadny úkon

Podľa sudcu Buvalu vyšetrovatelia zatiaľ nevypočuli hlavného svedka Vladimíra Sklenku a skutok údajného zasahovania je do nezávislosti súdu v Kollárovom prípade popisovaný veľmi stručne a neurčito.

„Ku dňu rozhodovania o žiadosti obvineného neboli vykonané fakticky žiadne iné úkony a s odstupom štyroch mesiacov preto ani nemožno hovoriť o posilnení dôkaznej situácie. Dôvody väzby sa od pôvodného rozhodnutia o väzbe nezmenili, neboli žiadnym spôsobom konkretizované a ani posilnené,“ uviedol sudca Buvala.

Podľa neho nemožno akceptovať, aby orgány činné v trestnom konaní ani po 120. dňoch väzby nevykonali ku konkrétnemu obvinenému tak základný úkon, akým je výsluch rozhodujúceho svedka. 

V závere sudca dodáva, že väzba nemá sankčnú povahu ani výchovné poslanie a nesmie byť prostriedkom na získanie priznania na uľahčenie trestného stíhania. 

Kollárovi hrozí v prípade preukázania viny trest dvoch až ôsmich rokov.

Svedectvo Sklenku

Bývalý bratislavský sudca Vladimír Sklenka vypovedal, že Kollár má významné kontakty najmä na bratislavských súdoch.

Pre sudcu prípravného konania Buvalu ide o vážny dôkazný nedostatok. Tvrdenia sú podľa neho pochybné v tom, ak ich relevancia má stáť len na tom, že svedok vypovedá, že niekde niečo o obvinenom v tomto zmysle počul. 

Od údajného stretnutia Sklenku, Molnára a Kollára ubehlo už viac ako šesť rokov. Kollár je podľa Buvalu dodnes bezúhonným občanom, ktorý však pre udelené súdne obmedzenia až do skončenia trestného konania nesmie vstupovať do určených štátnych budov a miest, len v súdom akceptovaných prípadoch.

Monitorovacie zariadenie na nohe má zabrániť prípadnému úteku Kollára do cudziny a snahe vyhýbať sa trestnému konaniu. 

Veľa svedkov aj pandémia

Podľa prokurátorky Valérie Simonovej sa na stíhanie Kollára a spol. treba pozerať v kontexte celého korupčného stíhania všetkých obvinených sudcov, kde je stíhaných až 21 osôb pre celkovo 49 skutkov.

Okrem toho prieťahy vo vyšetrovaní podľa nej spôsobuje aj pandémia koronavírusu, lebo pri úkonoch je problematické zabezpečiť účasť všetkých obhajcov stíhaných. Aj preto nebol dodnes vo veci obvinenia Kollára vypočutý kľúčový svedok Sklenka.


Ďalšie články