Nadávky, zverejnené správy aj súkromné číslo. Matovič v ostrom konflikte s manželom šéfky ŠÚKL

44. schôdza vlády SR Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Premiér Igor Matovič sa dostal do ostrého osobného konfliktu s bývalým novinárom, poradcom exprezidenta Andreja Kisku a súčasným manželom šéfky Štátneho úradu pre kontrolu liečiv Radoslavom Baťom. Padali počas neho aj vulgarizmy a vrcholom bolo zverejnenie osobného telefónneho čísla na šéfa OĽaNO. Na kuriózny spor reagujú aj prví politici.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa najnovšie nachádza v otvorenom konflikte nielen so svojimi koaličnými partnermi, ale už aj s vysokou štátnou úradníčkou, a dokonca aj s jej známym rodinným príslušníkom.

Nový spor odštartovala zdanlivo nesúvisiaca reakcia premiéra na stanovisko rakúskej biochemičky a členky správnej Rady Európskej liekovej agentúry (EMA) Christy Wirthumer-Hocheovej k ruskej očkovacej látke Sputnik V.

Zástupkyňa európskeho regulátora vyzvala členské štáty Únie, aby počkali na ukončenie procesu registrácie a začali látku podávať obyvateľom až následne. Takisto sa posťažovala na absenciu potrebných dokumentov a Sputnik prirovnala k „ruskej rulete“.

Premiér: Pracujte viac

Matovič Rakúšanke po tomto vyhlásení prostredníctvom sociálnej siete odkázal, že v EMA by mali pracovať 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Podľa jeho predstáv by to totiž schvaľovací proces urýchlilo a netrval by „tri mesiace, ale tri týždne“.

S premiérovým útokom sa nestotožnilo viacero ľudí, pričom spomenúť možno šéfku parlamentného zdravotníckeho výboru Janu Bittó Cigánikovú. No najdôležitejšia odozva prišla zo strany domáceho regulátora – Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Úrad sa ospravedlňuje úradu

„Verím, že dnešné vyjadrenie pána premiéra bolo výsledkom neznalosti procesov a neznalosti pracovného nasadenia expertov z celej EÚ, ktorí od času pandémie pracujú 24 hodín denne bez ohľadu na to, či sú Vianoce, sviatky alebo nedele,“ uviedla jeho šéfka Zuzana Baťová s tým, že Wirthumer-Hocheovej sa ospravedlňuje.

Neskôr sa k slovu opäť dostal šéf OĽaNO a na sociálnej sieti zverejnil screenshot z facebookovej konverzácie, ktorá sa uskutočnila ešte 2. marca. Svoje názory na dovoz Sputniku si v nej vymieňajú niekdajší poradca prezidenta Andreja Kisku a exšéfa Spolu Miroslava Beblavého Radoslav Baťo a štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková, ktorá zodpovedá práve za vakcináciu.

Použi Google

„Tak, keby ste chceli vedieť, ako sa v roku 2021 prepravujú biologické látky, ktoré sa majú ľuďom hromadne pichať do tela. V kartónovej krabici v batožinovom priestore vojenského lietadla,“ napísal Baťo. K tomu priložil fotografiu z dovozu Sputniku a vulgárny hashtag #MusíJe*aťNačisto.

Ježíková odvetila, že rešpektuje každý názor a nepriamo Baťovi naznačila, že od neho očakáva aspoň schopnosť používať Google. „Jeden klik [ukáže], aké je skladovanie a manipulácia so Sputnikom. Je to prevážané pri -20 stupňoch. Teplota je monitorovaná dataloggermi vloženými do každej krabice, ktorá je vo vnútri tej palety,“ tvrdila.

„Jana Ježíková, obdivujem tvoju drzosť sa vôbec zapojiť do diskusie po tom, čo tam predvádzate. Takže zalez, odkiaľ si vyliezla,“ odpísal jej Baťo.

Atmosféra zhustla na maximum

Matovič v snahe ilustrovať možný konflikt záujmov túto diskusiu okomentoval nasledovne: „Chcem sa týmto verejne ospravedlniť štátnej tajomníčke ministerstva zdravotníctva Jane Ježíkovej za mimoriadne primitívne slová manžela riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzany Baťovej. Verím, že jej blízky rodinný vzťah sa žiadnym spôsobom neprejaví na postoji ŠÚKL k vakcíne Sputnik V.“

Po zhruba hodine a pol publikoval líder OĽaNO osobnú správu, ktorú mu Baťo adresoval a ironicky k nej uviedol, že ide o „mimoriadne vysokú úroveň komunikácie“. Bývalý poradca Kisku v nej totiž napísal: „Moju manželku si do h*by neber, ty zbabelé psychopatické h*vno.“

Baťovou odozvou bolo to, že na Facebooku zverejnil osobné číslo priamo na premiéra.

Nicholsonová či Beňová už reagujú

Na spŕšku emócií reagujú už aj prví politici. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá sa nedávno rozlúčila so SaS, uviedla, že stojí na strane Baťa, avšak nezdieľa jeho vulgarizmy. „Cisár je nahý. Pani Baťová, držte sa, máte môj obdiv. A Igor, vyhľadaj odbornú pomoc,“ napísala.

Šéfka zdravotníckeho výboru Cigániková sa v odozve nechala počuť, že nerozumie, komu toto pomôže. „Premiér bojuje s manželom jednej z najlepších odborníčok, aké máme a aké teraz potrebujeme ako soľ, len preto, lebo si dovolila vyjadriť vecný nesúhlas s fakticky nesprávnym statusom premiéra,“ dodala, pričom zopakovala štatistiky preukazujúcu katastrofálnu situáciu na Slovensku.

K sporu sa vyjadrila aj europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová. „V turnaji Rado Baťo vs. Igor Matovič som na strane Rada. Ako Lancelot sa postavil za svoju ženu proti patologickému egocentrikovi a klamárovi s mentálnou výbavou linolea v pohostinskom zariadení IV. cenovej skupiny,“ skonštatovala.

(ste)


Ďalšie články