Sú to už dva roky. Danica Olexová zanechala odkaz, ktorý inšpiruje dodnes

danica2_erkoUP Foto: erko.sk

V stredu 10. marca si pripomíname druhé výročie leteckej tragédie v Etiópii, pri ktorej zahynula projektová manažérka koledníckej akcie Dobrá novina Danica Olexová. Z iniciatívy jej rodiny a priateľov bola rok po nešťastí založená Nadácia Danice Olexovej – Baboon. Je zrejmé, že 42-ročná Bratislavčanka zanechala svojím životom odkaz, ktorý inšpiruje dodnes. 

„Cieľom nadácie je pokračovať v aktivitách a víziách, ktoré počas svojho života rozvíjala Danica,“ hovorí predseda správnej rady nadácie Ivan Šulík. „Nadácia iniciovala vydanie knihy Príbehy spod akácie, a tiež nakrúcanie filmového dokumentu o Danici, na ktorom intenzívne pracuje dokumentarista Marek Poláček,“ dodáva.

„Danica bola veľmi priateľská, veselá a plná života. Vo veľkej úcte mala projektových partnerov, poznala nielen ich prácu, ale i osobné príbehy ľudí, s ktorými pracovala v teréne… Ako fotografke i autorke textov jej vždy záležalo na tom, aby bola situácia ľudí žijúcich v chudobe, zobrazovaná reálne, bez predsudkov a s nádejou.“

dobranovina.sk

Danica Olexová bola viac ako 26 rokov aktívna v Hnutí kresťanských spoločenstiev detí eRko. Posledných desať rokov sa venovala Afrike, dokonca sa naučila swahilčinu. Päť rokov pracovala ako rozvojová poradkyňa v Nairobi v Keni, kde sa zameriavala na budovanie kapacity miestnych partnerov, monitorovanie projektov aktuálne podporovaných Dobrou novinou a DKA Rakúsko. Vyhľadávala tiež nových potenciálnych partnerov pre projekty.

Po návrate na Slovensko pracovala ako projektová manažérka pre Dobrú novinu. Venovala sa projektom v Keni, programu Dobrovoľníci pre Afriku, príprave metodických materiálov a tvorbe dokumentárnych filmov. V marci 2019 na ceste do Afriky s cieľom monitoringu podporovaných projektov a kontaktovania nových partnerov v Keni a Tanzánii jej život vyhasol pri leteckom nešťastí v Etiópii.

Zlatá plaketa ministra in memoriam

V pondelok 8. marca 2021 udelil Danici minister zahraničných vecí Ivan Korčok zlatú plaketu ministra in memoriam. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien a v rámci Týždňa žien v diplomacii udelil ocenenia piatim ženám, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj medzinárodnej spolupráce a šírenie dobrého mena našej krajiny v zahraničí. 

Podujatie sa uskutočnilo vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu online a ocenenie prevzali Danicina mama Anna a brat Peter. „Ocenenie si veľmi vážim a som vďačná, že Danicin odkaz tu zostáva. Počas svojho života bola Danica nesmierne činorodá, časťou svojho srdca bola stále v Afrike,“ povedala po prevzatí plakety Anna Olexová.

Ocenenie Danice Olexovej in memoriam Zlatou plaketou ministra. Foto: Facebook/Ivan Korčok

Minister Korčok na svojom Facebooku na adresu Danice uvádza: “Jej smrťou sa však nekončí príbeh osobnosti, ktorá svojou ľudskosťou a neutíchajúcou energiou pomáhala vytvárať mosty medzi Slovenskom a Afrikou. Cez svoje aktivity prispievala k udržateľnému rozvoju viacerých afrických krajín a zároveň šírila dobré meno Slovenska v zahraničí.”


Ďalšie články