Riaditeľ NCZI Peter Bielik končí vo funkcii

Peter Bielik Generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Bielik. Zdroj: TASR - Jakub Kotian.

AKTUALIZOVANÉ Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v utorok odvolal z funkcie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Petra Bielika. Inštitúciu dočasne až do ukončenia riadneho výberového konania povedie Róbert Suja. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Prvoradou úlohou nového riaditeľa NCZI bude stabilizovať situáciu a procesy v inštitúcii v prospech verejnosti a jej užívateľského komfortu v tejto vážnej situácii, v ktorej sa Slovensko v súvislosti v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 nachádza,“ priblížila.

Doterajší šéf Bielik už v minulosti pôsobil v organizácii na pozícii výkonného riaditeľa a riaditeľa úseku správy zdravotníckych dát. Riadením NCZI bol poverený po tom, ako sa funkcie generálneho riaditeľa vzdal Peter Blaškovitš. Ten z funkcie odišiel na vlastnú žiadosť.

Podľa informácií MZ SR nový dočasný riaditeľ centra Suja vyštudoval Technickú univerzitu v Košiciach. V minulosti bol riaditeľom Sekcie rozvoja podnikateľských aktivít, výskumu, vývoja a riadenia Inštitútu informatiky a štatistiky Infostat.

Pôsobil aj ako externý poradca štátneho tajomníka ministerstva školstva pre oblasť projektového riadenia implementácie rezortného informačného systému či ako zástupca ministerstva školstva v Bezpečnostnej rade SR vo výbore pre kybernetickú bezpečnosť.

Nový šéf deklaroval, že je pripravený priviesť expertov na IT technológie s dôrazom na bezpečnosť. Centrum povedie od stredy (10. 3.).

Objednávkový systém na očkovanie proti ochoreniu COVID-19, ktorý spravuje NCZI, mal v pondelok (8. 3.) od 19.45 h takmer hodinu výpadok. Spôsobil, že linka vládneho cloudu, kde sú všetky zdravotnícke dáta, vykazovala vysokú chybovosť a dáta, ktoré používatelia zadávali, neboli prenášané korektne. Spomalenie systému podľa NCZI nebolo na jeho strane.

NCZI je subjekt zodpovedný za realizáciu informatizácie a elektronizácie zdravotníctva na Slovensku. Jeho zriaďovateľom je rezort zdravotníctva.

(tasr)


Ďalšie články