Dočkáme sa aj na Slovensku? V USA sa zaočkovaní môžu stretávať bez rúšok

Oèkovanie v USA Ľudia čakajú na očkovanie proti COVID-19 v kostole/New York, USA. Foto: TASR/AP

Znovu sa stretávať s rodinou a priateľmi je po opakovaných lockdownoch prianím zrejme nás všetkých. Pandemická situácia to nedovoľuje nielen na Slovensku, ale správy zo Spojených štátov dávajú nádej na postupný návrat k bežnému životu.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) prišlo v pondelok (8. marca) s povzbudivými správami. V USA už dostalo aspoň jednu dávku vakcíny viac ako 60 miliónov ľudí a plne zaočkovaných dvomi dávkami proti ochoreniu COVID-19 je vyše 31 miliónov Američanov, teda približne 10 percent obyvateľov.

Navyše, kompletné očkovanie má za sebou už takmer tretina americkej populácie nad 65 rokov a práve tá patrí do rizikovej kategórie pacientov, ktorí najčastejšie končia v nemocniciach.

Vďaka tomu, že Američania sa zásobili dostatočným množstvom vakcín, napreduje ich očkovací plán v porovnaní s Európskou úniou míľovými krokmi. K 4. marcu bol podľa údajov CDC týždňový priemer zaočkovaných 2 milióny ľudí denne. Američania očkujú vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna alebo Johnson & Johnson. Prvé dve menované vakcíny tvoria drvivú väčšinu.

Pre nedostatok vakcín i technické problémy s objednávaním na očkovanie u nás napreduje vakcinácia neporovnateľne pomalšie ako v USA, ale podľa dátového analytika Ivana Bošňáka môže byť v našom prípade dobrou správou to, že Slovensko je už teraz do značnej miery premorené a stále viac ľudí tak má už vybudovanú aspoň akú-takú imunitu.

I keď sme na tom boli doposiaľ horšie ako okolité krajiny v rámci EÚ, tak podľa vyjadrení Bošňáka sa situácia začína postupne vyrovnávať. Koncom februára priniesol dobré správy aj infektológ Vladimír Krčméry, keď Štandardu povedal, že podľa neho má imunitu voči covidu vybudovanú už niečo medzi 10-20 percentami obyvateľov.

Sloboda vykúpená očkovaním

Američania, zdá sa, vsadili všetko na očkovanie a spoliehajú sa na to, že práve to povedie k vytúženému reštartovaniu bežného života a uvoľňovaniu pandemických opatrení.

V súvislosti s napredujúcim očkovaním vydalo americké federálne Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) aktualizáciu odporúčaní, v ktorých píše, že plne zaočkovaní ľudia sa môžu v interiéroch začať súkromne stretávať s inými plne zaočkovanými v malých skupinkách bez toho, aby museli nosiť rúška alebo dodržiavať odstupy.

Aj ľudia, ktorí absolvovali kompletnú vakcináciu pozostávajúcu v prípade očkovaní Pfizer/BioNTech aj Moderna z dvoch dávok, by však mali podľa CDC vo väčšine prípadov aj naďalej dodržiavať platné opatrenia, aby zabránili ďalšiemu šíreniu covidu.

I zaočkovaní by preto mali nosiť rúška a na verejnosti dodržiavať sociálny dištanc. Rovnako to platí pri navštevovaní ešte nezaočkovaných ľudí. Dlhšie cestovanie neodporúča CDC vôbec.

Ak sa zaočkovaní dostanú do kontaktu s niekým, kto má COVID-19, aj tak by mali zostať 14 dní izolovaní od ostatných a podrobiť sa testom, aj keď nemajú príznaky.

„Naše odporúčania musia vyvážiť riziko pre ľudí, ktorí boli úplne očkovaní, a riziká pre tých, ktorí vakcínu ešte nedostali, a vplyv na možný prenos vírusu COVID-19 v rámci širšej komunity,“ cituje riaditeľku CDC Rochelle Walenskyovú denník Wall Street Journal.

Svitá na lepšie časy?

Zo správ, ktoré druhý marcový týždeň zverejnilo CDC, vyplýva, že po mesiacoch odlúčenia, zákazov a obmedzení, je tu nádej, že sa zaočkovaní starí rodičia môžu konečne znova stretnúť so svojimi vnúčatami a objať ich. Aj to však iba v prípade, že sú zaočkovaní všetci členovia rodiny, ktorí sa stretnú. Odborníci však stále neodporúčajú prílišné objímanie či bozky.

„Čím viac Američanov je očkovaných, tým viac dôkazov nám hovorí, že existujú niektoré činnosti, ktoré môžu plne zaočkovaní ľudia obnoviť pri nízkom riziku pre seba,“ dodala Walenskyová.

Riaditeľka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenskyová. Foto: TASR/AP

Vďaka tomu, že očkovanie v USA napreduje, klesá počet nových prípadov covidu i úmrtí na toto infekčné respiračné ochorenie, ktoré doposiaľ pripravilo o život viac ako pol milióna Američanov.

Celkovo sa covidom v USA zatiaľ nakazilo vyše 29 miliónov ľudí. Od začiatku januára však počet nových prípadov rapídne klesá a niektoré štáty, ako napríklad Texas či Mississippi, sa ponáhľajú s opätovným otváraním obchodov a škôl.

Federálne zdravotnícke inštitúcie na čele s CDC však opakovane varujú pred príliš rýchlym uvoľňovaním reštrikčných opatrení. Obávajú sa totiž, že postup, na ktorý tlačia guvernéri niektorých štátov, môže priniesť štvrtú vlnu nových prípadov nákazy aj úmrtí.

Neskončí sa to počas noci

Podľa denníka New York Times je cieľom nových odporúčaní povzbudiť Američanov, aby volili opatrnejšiu cestu k bezpečnému správaniu sa a uvedomili si, že väčšina štátov USA zostáva aj naďalej zraniteľná a mnoho vedeckých otázok zostáva nezodpovedaných.

Prezident Joe Biden prisľúbil, že do konca mája by mali mať Spojené štáty dostatok vakcín na zaočkovanie celej dospelej populácie. CDC preto apeluje na Američanov, aby sa nechali očkovať aspoň prvou dávkou vakcíny, keďže ďalšie budú k dispozícii už onedlho a nie je preto dôvod vyčkávať. To je úplne iná situácia ako v Európskej únii, ktorá vďaka oneskoreným dodávkam vakcín od výrobcov v očkovaní výrazne za USA zaostáva.

Napriek tomu, že očkovanie v Spojených štátoch napreduje, nie je to podľa expertov znamenie, že sa pandémia skončí zo dňa na deň. „Toto nie je ako zapnúť a vypnúť vypínač,“ varoval v tejto súvislosti viceprezident Americkej spoločnosti pre infekčné choroby Carlos del Rio. Napriek tomu však ide podľa neho o vítané správy. „Je to po prvýkrát, keď hovoria, že niečo môžete, namiesto toho, aby vraveli, čo všetko nemôžete. To je obrovský pokrok,“ dodal.

Všetky nové odporúčania CDC platia len pre ľudí, ktorí sú plne zaočkovaní. Stále totiž nie je jasné, čo je a nie je bezpečné pri stretávaní sa zaočkovaných s nezaočkovanými. Vedci si totižto stále nie sú istí, či a ako často môžu zaočkovaní ľudia prenášať COVID-19. Preto odborníci neodporúčajú ľuďom upúšťať od používania rúšok, a to ani tým, ktorí už boli očkovaní dvomi dávkami vakcíny.


Ďalšie články