Vlani zdraželi nehnuteľnosti o desatinu. Ukazuje sa, že tento rok to môže pokračovať

rekonštrukcia ulice Mynské Nivy v Bratislave Ilustračný obrázok. Foto: Marko Erd/TASR

Napriek prvej či druhej vlne pandémie koronavírusu si reality idú svojou cestou. Nových nehnuteľností je málo a dopyt po nich neutícha. To určuje ich ceny.  

Vlani na jar sme prežili na Slovensku prvú vlnu pandémie. Po jej prepuknutí realitný trh zamrzol, dokonca po prijatí vládnych obmedzení súvisiacich s obmedzením pohybu a zatváraním prevádzok sa očakával prepad cien nehnuteľností. Nič také sa nestalo.

Na jeseň, s príchodom druhej vlny pandémie, sa podobné obavy nezopakovali, realitný trh si išiel svojím tempom ďalej. Výsledkom je, že na rok 2020 vzrástla priemerná cena nehnuteľností o takmer 12 percent. Ako uvádza Národná banka Slovenska, takýto vývoj je o to prekvapujúcejší, že išlo o rok, keď Slovensko zaznamenalo doteraz najväčší prepad ekonomiky.

Zvyšovanie cien nehnuteľností v závere minulého roka ťahala Bratislava a potom Banskobystrický a Prešovský kraj. Inde bol rast miernejší, či dokonca zaznamenali pokles. Ceny dvíhal hlavne dopyt po dvoj- a trojizbových bytoch.

Slabá ponuka a neutíchajúci dopyt

Čo spôsobuje, že napriek významným vládnym obmedzeniam ceny nehnuteľností stále stúpajú? Príčiny sú ako vždy na strane ponuky a dopytu.

Hoci sa vlani na Slovensku dokončilo o vyše šesť percent bytov viac ako v roku 2019, nevypovedá to o skutočnej tendencii. Naopak, rozostavaných bytov vlani medziročne ubudlo o vyše osem percent. To znamená, že ponuka klesá.

Na druhej strane dopyt po nehnuteľnostiach na Slovensku neutícha. Nesúvisí to len so snahou ľudí získať nové bývanie, ale aj s reálnymi možnosťami dostať sa k peniazom a finančne si to dovoliť.

V januári tohto roka mali ľudia vypožičané cez hypotekárne úvery, prípadne si ukladali v stavebnom sporení celkovú sumu 33,3 miliardy eur. Na porovnanie, ide zhruba o dvojročné príjmy štátneho rozpočtu.

Možnosti vypožičiavať si peniaze na kúpenie nehnuteľnosti zo strany bánk sú stále lákavé, čo sa prejavilo na medziročnom náraste úverov na bývanie o 2,7 miliardy eur. Opäť na porovnanie – je to viac ako polovica peňazí, ktoré vynaložila minulý rok vláda vo všetkých formách na boj proti pandémii.   

Obmedzená ponuka, na ktorej sa prejavilo aj vlaňajšie utlmenie stavebníctva, a neutíchajúci dopyt podporovaný dostupnými bankovými úvermi, spôsobujú, že odhliadnuc od krízy ceny nehnuteľností rastú len o niečo slabšie ako v predpandemických rokoch. A ukazuje sa, že ešte stále nie sme na konci.

Rozdiely medzi bohatými a chudobnými sa zvýšia

Vývoj imúnny na koronakrízu potvrdzuje hlavný analytik realitnej únie SR Vladimír Kubrický. Na strane ponuky sa popri obmedzenom počte novostavieb prejavuje vyčkávacia taktika majiteľov starších nehnuteľností. Uvedomujú si, že ceny rastú a nádejajú sa, že sa tak bude diať ďalej.

Asi sa dočkajú, lebo tento rok sa začal ďalším zvyšovaním cien. Za január a február stúpli ceny bytov v krajských mestách o 2,5 percenta. Tendencia je podľa Kubrického zrejmá, a preto možno v roku 2021 očakávať ďalšie zvýšenie cien nehnuteľností o osem až desať percent.  

Dôležité bude, ako sa budú správať banky. Na jednej strane majú dostatok zdrojov na poskytovanie ďalších úverov a cez hypotekárnych poradcov intenzívne hľadajú nových klientov. Na druhej strane sú pri poskytovaní konkrétnych úverov opatrnejšie. Musia počítať s tým, že vládne prázdniny umožňujúce odklad splátok sa tento mesiac končia. Budú musieť testovať, či ich starí dlžníci budú schopní splácať nahromadené splátky.

Kubrický upozorňuje na ďalší jav, ktorý sa po skončení pandémie a uvoľnení vládnych opatrení môže na Slovensku čoskoro objaviť. Narastanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými.

Bohatí mali už minulý rok lepší prístup k nehnuteľnostiam, pretože mali voľné peniaze, ktoré v neistých časoch pandémie investovali práve sem. Chudobní budú vystavení bremenu splácania hypotekárnych úverov bez špeciálnej vládnej ochrany. Môže sa stať, že o svoje nehnuteľnosti prídu, pretože nebudú mať dostatočné príjmy na pravidelné splátky.


Ďalšie články