Europoslanec Uhrík zakladá stranu Republika

Milan Uhrík Milan Uhrík. Foto: Martin Baumann/TASR

Po rozkole s Marianom Kotlebom a opustení ĽSNS zakladá europoslanec Milan Uhrík vlastný politický subjekt. Deje sa tak len šesť týždňov po rozštiepení tejto opozičnej strany.

Odídenec z Ľudovej strany Naše Slovensko, europoslanec Milan Uhrík, predstavil názov svojho avizovaného politického hnutia. Bude sa volať Republika. Existuje predpoklad, že v nej zakotvia aj zvyšní exposlanci ĽSNS.

„Konzervatívne hnutie Republika je a bude razantnou, ale dôstojnou politickou silou a voľbou pre pozitívnu zmenu, ktorú Slovensko tak zúfalo potrebuje,“ vyhlásil Uhrík. Avizoval tiež, že subjekt nechce byť klonom Kotlebovej ĽSNS.

Logo a farby hnutia Republika. Foto: hnutie-republika.sk

Preberá stranu od Marčeka

Uhrík nezakladá stranu tradičným postupom, ale prebral už existujúcu. Ide o subjekt Hlas ľudu exposlanca Petra Marčeka.

Pôvodným zakladateľom tejto platformy je pritom niekdajší dvojnásobný prezident Ivan Gašparovič, ktorý ju Slovensku predstavil ešte v roku 2002 pod názvom Hnutie za demokraciu (HZD).

Týmto krokom odídenci proces urýchlili a vyhli sa povinnosti vyzbierať 10-tisíc podpisov, ktoré sú nevyhnutné pre registráciu novej strany na ministerstve vnútra.

Posilní ich aj Šimkovičová?

Podľa portálu Aktuality by jednou z tvárí strany mohla byť exposlankyňa Martina Šimkovičová, ktorá sa pôvodne dostala do parlamentu na krídlach Sme rodina. Krátko po voľbách v roku 2016 jej poslanecký klub pre nezhody opustila, spoločne so spomínaným Marčekom a Rastislavom Holúbkom. Trojica v minulom volebnom období zvykla hlasovať s vládnou koalíciou Roberta Fica. Marček však mal blízko aj Štefanovi Harabinovi, ktorého podporil v prezidentských voľbách.

Marček a Šimkovičová v minulých voľbách skúšali šťastie na kandidátke spomenutého Hlasu Ľudu. Strana však skončila na poslednom mieste, nakoľko získala iba 1 887 hlasov. V súčasnosti Šimkovičová pôsobí ako moderátorka internetovej televízie TV Slovan. Do svojej relácie si exposlankyňa nedávno pozvala Uhríka, Marčeka, ale aj Mariana Kotlebu.

Veľký exodus

Pripomeňme, že rozkol v ĽSNS nastal v druhej polovici januára, kedy jej predsedníctvo spolu s Uhríkom opustil aj poslanec Milan Mazurek a hovorca Ondrej Ďurica. Dôvodom bola zmena stanov, ktorá presúvala takmer všetku moc do rúk lídra Mariana Kotlebu.

Trojica sa neskôr rozlúčila aj so stranou ako takou a pridali sa k nej aj poslanci Miroslav Suja, Eduard Kočiš a Miroslav Urban.

Problémov bolo viacero

Uhrík svojho šéfa krátko na to nepriamo obvinil zo zavádzania „totalitných praktík“ a nechal sa počuť, že „podľahol paranoji a pomaly v každom začal hľadať nepriateľa“.

Podľa Uhríka neboli jedinou príčinou nezhôd iba nové stanovy. Za ďalšie dôvody označil kšeftovanie so straníckymi peniazmi, ťažkú komunikáciu či vzťah Kotlebu k manželom Mikovčákovcom, ktorí sa zviditeľnili predvolebným bisexuálnym škandálom.

Kotlebovci po odchode uhríkovcov stratili podľa februárových prieskumov AKO a Focus asi tretinu voličov. Focus im po novom nameral 6,6 percenta, AKO iba 3,8 percenta.


Ďalšie články