ŠÚKL sa ospravedlnil vedkyni z EMA za vyjadrenia premiéra

66. zasadnutie Vlády SR Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Premiér Igor Matovič kritizoval prosbu členky správnej rady Európskej liekovej agentúry, aby členské štáty nepoužívali ruskú vakcínu Sputnik V pred jej registráciou. Odkázal jej, že v EMA by mali viac pracovať. Štátny úrad pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa za jeho slová ospravedlnil.

Do útočnej polohy sa predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) postavil biochemičke a členke správnej rady Európskej liekovej agentúry (EMA) Christe Wirthumerovej-Hocheovej. Tá totiž v pondelok vystúpila s prosbou adresovanou členským štátom EÚ. Odborníčka ich vyzvala, aby počkali na ukončenie registrácie Sputniku V a až potom ho začali podávať obyvateľstvu.

„Potrebujeme dokumenty, ktoré môžeme analyzovať. Nemáme zatiaľ ani potrebné dáta o očkovaných ľuďoch. Všetko je neznáme. Preto naliehame na štáty, aby nedávali súhlas ani k núdzovému využitiu Sputnika V,“ vyjadrila sa biochemička pre rakúsku televíziu ORF.

Wirthumerová-Hocheová navyše prirovnala očkovanie ruskou vakcínou proti covidu k takzvanej ruskej rulete. Rusko za tieto slová o očkovaní Sputnik V žiada od EMA ospravedlnenie.

„Tak by som si teda ja tiež dovolil malý odkaz šéfke EMA – Milá Christa, všetci by sme boli veľmi radi, aby ste si v EMA na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a 7 dní v týždni – a neschvaľovali tak nové vakcíny tri mesiace, ale tri týždne. Ide totiž o život. A nie jeden. Ďakujem za pochopenie,“ odkázal Matovič. Mýli sa však v tvrdení, že odborníčka, ktorú nazýva familiárne „milá Christa“ je šéfka EMA. Tou je momentálne Emer Cookeová.

Registračný proces, ktorým v EMA prešli doposiaľ všetky vakcíny proti COVID-19 používané v Európskej únii, však trvá mesiace a Rusi sú zatiaľ iba vo fáze predbežného skúmania (rolling review). Od registrácie Sputniku V EÚ sme tak ešte ďaleko.

Sputnik V momentálne hodnotí Výbor pre humánne lieky EMA. Úlohou tohto orgánu je vyhodnotiť prvú časť dokumentácie a údaje o ruskej vakcíne, ktoré pochádzajú z laboratórnych štúdií a klinických testov. Až toto priebežné hodnotenie ukáže, či sú dáta dostatočné na to, aby mohli výrobcovia liekovú agentúru požiadať o hodnotenie vakcíny v rámci žiadosti o registráciu.

Kritika z koalície

Napriek tomu, že ruská vakcína proti covidu nie je registrovaná na európskej úrovni a slovenský Štátny úrad na kontrolu liečiv nemá na registrovanie takejto vakcíny kapacity, premiér jej použitie presadzuje. Práve registrácia je pre koaličné strany SaS a Za ľudí podmienkou, aby podporili jej použitie na Slovensku.

Po vyjadrení na adresu odborníčky z EMA sa v reakcii na premiéra ozvala predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková. Tá na Facebooku prosí, aby Matovič už nevytváral ďalších nepriateľov.

„Už by sme si mohli prestať robiť na chvíľku medzinárodnú hanbu. Tie statusy sú síce neobjektívne a často nepravdivé, ale za to populárne. Christa Wirthumerová-Hocheová nie je šéfka EMA a už vôbec nemá kompetencie rýchlo rozhodnúť. A tiež nemá potrebné podklady od Rusov, aby mala o čom rozhodnúť. Zasa zbytočný kopanec,“ napísala Cigániková v reakcii na premiérove slová.

Ústav sa za premiéra ospravedlnil

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa neskôr v priebehu utorka Wirthumerovej-Hocheovej ospravedlnil „Verím, že dnešné vyjadrenie pána premiéra bolo výsledkom neznalosti procesov a neznalosti pracovného nasadenia expertov z celej EÚ, ktorí od času pandémie pracujú 24 hodín denne bez ohľadu na to, či sú Vianoce, sviatky alebo nedele. Dr. Christu Wirthumer-Hoche som dnes osobne kontaktovala a vyjadrila som jej svoje ospravedlnenie,“ spresnila riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová.

Ústav vysvetlil, že EMA zodpovedá za vedecké posúdenie vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19, ktorých samotná registrácia by za štandardných okolností trvala približne rok. „Proces registrácie vakcín proti COVID-19 bol nastavený tak, aby sa za žiadnu cenu neustúpilo z odborných požiadaviek na vakcíny, a aby sa zároveň proces skrátil na čo najkratší čas,“ spresnila hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. Dodala, že aj preto bol zavedený nástroj priebežného posudzovania ešte pred žiadosťou o registráciu, v ktorom je momentálne aj ruská vakcína Sputnik V.

(top/tasr)


Ďalšie články