Spor o Vojtaššáka naberá na sile. Naši biskupi odsudzujú neobjektívne tvrdenia z Vatikánu

000biskup Ján Vojtaššák vo väzbe, A ÚPN Biskup Vojtaššák, snímka z väzenia. Foto: archív

Slovenskí biskupi odsúdili údajne neobjektívne a nepravdivé tvrdenia, ktoré podľa nich očierňujú dobré meno slovenského biskupa Jána Vojtaššáka.

Nepresné a tendenčné vyjadrenia mal vysloviť historik a archivár Johan Ickx v novej knihe Pius XII. a Židia: Vatikánsky archivár konečne odhaľuje úlohu pápeža Pacelliho počas Druhej svetovej vojny (v taliančine vyšla ako Pio XII e gli Ebrei. L’archivista del Vaticano rivela finalmente il ruolo del Papa Pacelli durante la seconda guerra mondiale).

Začnime hneď citátom: „Názov knihy J. Ickxa určite upúta čitateľa. Je však otázne, či uspokojí jeho právo dozvedieť sa objektívnejšie informácie o zložitej dobe v dejinách Cirkvi. Skôr naopak, viac zastrie pravdu. Neposlúži Piovi XII. ani miestnym cirkvám. Autorove texty sú tendenčné a touto tendenciou zámerne poškodzuje dobré meno a povesť Božieho sluhu biskupa Jána Vojtaššáka, ako aj priebeh jeho kauzy blahorečenia.“

Takto zhodnotili kapitolu knihy o jednom z prvých slovenských biskupov Jánovi Vojtaššákovi štyria autori vyhlásenia s názvom Za pravdivý obraz biskupa Vojtaššáka. Sú medzi nimi nitriansky biskup Viliam Judák a apoštolský administrátor Košickej eparchie arcibiskup Cyril Vasiľ.

Spoločné vyhlásenie biskupov Kuboša, Judáka, Vasiľa a postulátora kauzy blahorečenia Jána Vojtaššáka možno nájsť tu.

Johan Ickx. Foto: Vatican News

Vojtaššák ako sympatizant nacizmu a antisemita?

Johan Ickx, ktorý riadi historický archív Sekcie pre vzťahy so štátmi Štátneho sekretariátu Svätej stolice, sa podľa nich dopúšťa terminologickej neujasnenosti, čo vedie „k skresleným záverom“. Autori vyhlásenia upozorňujú, že dejepisec „mieša nacionalizmus, nacizmus a fašizmus“ a „nedostatočne rozlišuje medzi tým, čo bolo v Nemecku a tým, čo bolo na Slovensku“:

„Autor cielene podsúva čitateľom, že bol sympatizantom nacizmu, dokonca že sa jasne obrátil proti kresťanským princípom lásky a spravodlivosti. Pritom Vojtaššák ani iní slovenskí biskupi nemali s nacizmom nič spoločné. Vojtaššák v novinovom článku Modla národnosti otvorene odmietol ideológiu nacizmu ešte v roku 1933, keď sa v Nemecku dostal k moci.“

Biskupi podčiarkujú, že vatikánsky historik a archivár si nekriticky osvojil názor jedného zdroja, ktorý nechápal celý slovenský kontext, a preto „konštatuje údajnú ultranacionalistickú intoleranciu Vojtaššáka voči poľským kňazom“. Jeho domnelý antisemitizmus vyvracajú tým, že „za prenasledovaných Židov intervenoval, pomáhal im vybavovať výnimky, ktoré ich chránili pred rasovým zákonodarstvom a deportáciou. Podpísal všetky memorandá biskupov a pastierske listy, ktoré sa Židov zastávali.“

Celá diskusia môže na Slovensku vyvolať aj emotívnejšie reakcie, najmä mimo cirkvi. Medzi kňazmi na Orave sa začala šíriť podpisová akcia na podporu vyhlásenia biskupa Kuboša s kritikou Štátneho sekretariátu a na podporu blahorečenia biskupa Vojtaššáka. Je len otázka času, kedy kritiku Vojtaššáka od vatikánskeho autora objavia aj domáci sekulárni autori, ktorí polemiku nepochybne spoja s témou Slovenského štátu.

Biskup Vojtaššák, snímka z komunistického väzenia. Foto: ÚPN, archív

Biskup Vojtaššák bol obeťou komunistického režimu v Československu a momentálne je v procese blahorečenia. Pozitívnu recenziu o knihe Johana Ickxa, ktorá popisuje tohto preláta v negatívnom svetle, priniesol portál Vatican news aj vatikánsky denník L’Osservatore Romano. Pred dvomi rokmi o prelátovi vo Vatikáne premietali tiež taliansky dokumentárny film. Jeho režiséra sme požiadali o vyjadrenie, zatiaľ ešte na naše otázky neodpovedal. Na našu žiadosť o reakciu v tejto súvislosti doposiaľ nereagovalo ani L’Osservatore Romano, ani Tlačové stredisko Svätej stolice. Téme sa budeme ďalej venovať.


Ďalšie články