Vo Wu-chane objavili nový netopierí koronavírus, varovali už v roku 2018

Netopier, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Netopier, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Nedostatočné bezpečnostné štandardy vo wu-chanskom laboratóriu mohli viesť k pandémii koronavírusu. Pred možnou katastrofou varovalo americké veľvyslanectvo v Pekingu už v roku 2018, Washington však vtedy túto správu odignoroval.

Odkiaľ pochádza nákaza koronavírusu? Teória čínskej vlády, že sa vírus najskôr objavil na trhoch v meste Wu-chan má vážne trhliny, informuje portál Politico. Poukazuje na to, že na experimenty vo wu-chanskom biologickom laboratóriu a nedostatočné bezpečnostné štandardy upozorňovali americkí diplomati už v roku 2018.

Hľadanie pôvodu vírusu je dôležitá úloha, ktorá môže v budúcnosti napomôcť k zabráneniu podobnej pandémii. Čínska vláda však podľa viacerých zdrojov hádže výskumníkom polená pod nohy. S týmto obvinením prišiel v polovici januára vtedajší americký prezident Donald Trump.

Podľa amerických informačných služieb vykazovali viacerí vedci zo spomínaného wu-chanského inštitútu príznaky podobné COVIDU-19 už na jeseň roku 2019. Toto navonok civilné laboratórium malo podľa Američanov prevádzkovať vojenský výskum.

Čína takéto teórie prirodzene odmieta. Podľa vlády sa vírus zrejme rozšíril z tamojších mokrých trhov – tak znela teória v úvode pandémie. Až v máji roku 2020 čínske úrady uznali, že netušia, odkiaľ sa nákaza rozšírila. Prvotné príznaky covidu vo Wu-chane mali totiž ľudia bez spojenia so spomenutými trhmi.

Varovná správa

V lete roku 2020 sa americkí predstavitelia začali bližšie venovať spomenutému wu-chanskému laboratóriu, kde prebiehal okrem iného aj výskum vírusov prenášaných netopiermi. Viacerí úradníci minulý rok podotkli, že im je názov povedomý – a právom.

V roku 2017 totiž o tomto výskumnom ústave varovalo americkú vládu ich veľvyslanectvo v Pekingu. Inštitút podľa nich nemal dostatok vyškolených zamestnancov na bezpečnú prácu v tomto ústave. Túto skutočnosť priznala aj jedna z jeho vedkýň Žengli Šiová, s ktorou sa stretli americkí experti v rokoch 2017 a 2018.

Šiová vtedy uviedla, že laboratóriu chýbajú vyškolení technici na to, aby spĺňalo potrebné bezpečnostné štandardy. Wu-chanskí výskumníci taktiež požiadali USA o väčšiu podporu pre laboratórium, aby mohli pracovať v bezpečnom prostredí.  

V roku 2018 diplomati do Washingtonu doručili dve správy, ktoré zdôrazňovali potrebu zvýšiť bezpečnostné štandardy. Text tiež obsahoval informáciu, že tamojší vedci vo Wu-chane objavili nový netopierí koronavírus, ktorý by mohol poľahky prejsť na človeka.

Podozrivé okolnosti

Varovanie bolo odignorované. Dnes je však jasné, že laboratórium, ktoré skúma nebezpečné vírusy a nemá splnené dostatočné bezpečnostné štandardy pre prácu, je recept na katastrofu. Koniec koncov, o možnom zdravotnom riziku sa písalo aj v daných správach z roku 2018.

Ťažko považovať za čistú náhodu, že sa vírus SARS-CoV-2 objavil v meste Wu-chan. Neďaleko laboratória, ktoré skúma netopierie vírusy a obsahuje jednu z najväčších zbierok takýchto vírusov na svete.

Šiová v marcovom rozhovore uviedla, že ju informácie o ohnisku nákazy vo Wu-chane prekvapili. Väčšina netopierov totiž žije na juhu krajiny. „Nikdy by som neočakávala, že sa niečo takéto stane vo Wu-chane v strednej Číne,“ povedala výskumníčka.

Nie je preto prekvapivé, že obvinenia o úniku vírusu z wu-chanského inštitútu sa objavujú celkom často. Bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo napríklad koncom februára v komentári pre Wall Street Journal vyhlásil, že nedostatočná bezpečnosť vo wu-chanskom laboratóriu viedla k celosvetovej pandémii koronavírusu.


Ďalšie články