Matovič o Sulíkovi: Toto robil Radičovej. Sabotuje, ubližuje spod slnečníka

44. schôdza vlády SR Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Premiér Igor Matovič obvinil ministra hospodárstva a predsedu SaS zo sabotáže plánu na celoplošné komunitné pretestovanie a následné celoplošné otvorenie všetkých dotknutých prevádzok. Podľa Matoviča sa hrá Sulík na záchrancu spod slnečníka v Dubaji a všetko tak ničí. Zároveň však premiér navrhol otváranie niektorých prevádzok, aj keď to označuje za nedobrý nápad.

Matovič v utorok predstavil plán komunitného testovania. „Pointa spočívala v tom, že spomenuté subjekty spoločne s asistenciou Ozbrojených síl a s Policajným zborom by cez víkend 28. – 29. 11. a potom každé tri týždne pomohli zorganizovať víkendové pretestovanie svojich klientov, veriacich, žiakov a ich rodín. Štát by zaplatil náklady na testy, ochranné pomôcky a zdravotníkov. Dotknuté subjekty by pridali organizáciu a dobrovoľníkov ochotných pomôcť,“ uvádza premiér.

„Otvorením všetkých dotknutých prevádzok by sme, samozrejme a bohužiaľ, výrazne zhoršili pandemickú situáciu, ALE spoločnými silami by sme každé tri týždne testovaním počet pozitívnych prípadov opakovane zrazili do ako-tak normálu … a takto by sme ,spolu prežili zimu‘. A ľudia by mohli zájsť do svojej obľúbenej reštiky, fitka či divadla. Všetky deti by mohli chodiť do školy. LENŽE, to by sa nemohol niekto v Dubaji nudiť a jedným statusom spod slnečníka všetko zničiť,“ dodal vo svojom statuse Matovič.

Ako však ďalej uviedol, Sulík vraj všetko zničil svojou kritikou komunitného testovania – keďže to vyhlásil za hlúposť, tak tým tento plán definitívne pochoval, resp. „odsabotoval“ a prevádzky uvrhol do svojej pasce.

Ubližovať spod slnečníka

„A mne je to ľúto. Ubližovať spod slnečníka takto ťažko strádaným majiteľom reštaurácií, fitiek, žiakom a ich rodičom, kňazom a veriacim, hercom a ich divákom, športovcom a obyčajným ľuďom, ktorí sa na ich výkony radi pozerajú, nie je fér. Hrať sa na ich záchrancu a v skutočnosti im zničiť jedinú cestu k normálnemu životu nie je fér,“ píše ďalej premiér.

V troch „posledných slovách“ sa bližšie rozpisuje k udalostiam posledných dní. Matovič tvrdí, že za sedem mesiacov vo funkcii sú preňho najťažšie tie časy, keď to „na Riša príde“. Nesúhlasí s jeho názorom, že opatreniami ničia ekonomiku.

Nepáči sa mu, že mu Sulík robí takéto „naschvály“, a polemizuje preto aj o tom, ako dlho dokáže súčasná koalícia takto spolu fungovať. „Viem, že toto isté robil Rišo Radičovej, a všetci vieme, ako to dopadlo, a do bodky sa naplnil môj odkaz z tabuľky v parlamente ‚Euroval bude a k tomu Fico ako bonus‘. Všetci dúfame, že teraz nemá rovnaký plán,“ hodnotí premiér.

Kiná a kostoly od pondelka

Napriek všetkej tejto kritike sa Matovič rozhodol, že predsa len navrhne, aby sa niektoré prevádzky otvárali. „Predložil som preto návrh, aby sme od pondelka 16. novembra mohli otvoriť divadlá, kiná a kostoly maximálne do 50 % kapacity ich priestorov,“ vyhlásil.

Súčasťou návrhu je podľa Matoviča aj otvorenie posilňovní a plavární pre športové kluby maximálne do šiestich ľudí. „Taktiež sa uvažuje nad umožnením nižších profesionálnych líg,“ dodal premiér. Verí, že návrhy konzília dostanú na zasadnutí piatkovej pandemickej komisie podporu.

Má Sulík plán?

Sám Matovič pritom nedávno ponúkol Sulíkovi „domácu úlohu“ s tým, aby vymyslel alternatívny plán k súčasným protipandemickým opatreniam. Podmienil si to podmienkou, aby bol do 1. decembra kĺzavý medián na hodnote 500.

Minister hospodárstva výzvu prijal a oznámil, že predstaví predsedovi vlády svoj plán. Prv len jemu, a keby sa mu nepozdával, tak ho ukáže aj verejnosti. Zároveň dodal, že pravidlá musia byť také, aby ich bežný človek pochopil.

„Samozrejme, naďalej platí môj verejný prísľub Sulíkovi, že ak príde do nedele s plánom, ktorý zníži do 30. novembra 7-dňový kĺzavý medián na Slovensku pod 500 (čo som chcel práve mojím plánom komunitného testovania dosiahnuť) … okamžite mu prenechám vedenie nášho boja s COVID-19. Realisticky sa však obávam, že žiadny taký plán SaS-ka ani Sulík nemá a ani nebude mať, lebo ak zavrhol masívne testovanie, tak mu v talóne zostáva len lockdown, a to je presný opak toho, čo ľuďom sľubuje,“ zhodnotil predseda vlády a dodal, že namiesto plánu sa Sulík uchyľuje k spochybňovaniu konzília a sedemdňového mediánu.


Ďalšie články