Smiech, cigarety a debaty po odovzdávaní Českého leva. Umelcov preveruje polícia

158330594_5144637992244110_5578990590123514182_n Umelci pred Rudolfinom. Foto: Facebook

Odovzdávanie Českého leva sa nieslo v uvoľnenej nálade. Umelci pred Rudolfinom v skupinkách fajčili a smiali sa. Celou vecou sa zaoberá pražská polícia.

Pandemická situácia v Česku dlhodobo nie je pod kontrolou. Preplnené nemocnice kolabujú a počty nakazených sa neznižujú. Od 1. marca preto núdzový stav v štáte sprevádzajú aj prísnejšie protiepidemické opatrenia.

V rámci nich sa výrazne obmedzil pohyb, cestovanie medzi okresmi je až na výnimky zakázané. Zatvorili sa školy a škôlky a ubudlo tiež výnimiek pre obchody a služby. Sprísnili sa aj pravidlá pre nosenie rúšok. Opatrenia majú platiť tri týždne, teda do 21. marca.

Všade na svete sa nájdu ľudia, ktorí aj tak skúšajú šťastie a napriek hrozbe zvýšenej pokuty pre trvajúci núdzový stav, premýšľajú, ako opatrenia obísť. Iní ich porušia z nedbanlivosti. Práve týmto prípadom sa aktuálne zaoberá česká polícia.

Došlo aj na „smotánku“

V sobotu večer sa v českom Rudolfine odovzdávali prestížne filmové ocenenia Český lev. Sprísnené hygienické opatrenia sa nevyhli ani podujatiu, pre ktoré bol tento ročník iný, než ho poznáme.

Dovnútra sa dostali len nominovaní umelci a tí, ktorí im mali ceny odovzdať. Všetci zúčastnení museli byť pred galavečerom otestovaní na COVID-19, niektorí ostali nemilo prekvapení a po pozitívnom výsledku museli ostať doma.

Rovnako na tom boli diváci, ktorí mali tentokrát vstup zakázaný. Pre umelcov boli povinné respirátory, dodržiavanie rozostupov či dezinfekcia. Zdá sa však, že nie všetci brali hygienické opatrenia vážne.

Pofajčievali v kruhu a smiali sa

Len čo účinkujúci vyšli von, odhodili všetky zábrany a spolu s nimi aj respirátory. Paparazzi mali plné ruky práce. Umelci pofajčievali v hlúčikoch tesne jeden vedľa druhého, pokojne debatovali a smiali sa.

Uniknuté fotografie neostali bez povšimnutia príslušných orgánov. Český minister vnútra Jan Hamáček odmietol vec posudzovať, ale na sociálnej sieti Twitter uviedol, že prípadom sa zaoberá pražská polícia.

Hovorca polície odmietol povedať o prípade českých umelcov bližšie informácie. Preverovanie je podľa neho len v začiatkoch, ale ak polícia zistí porušenie vládnych nariadení, oznámi to príslušným orgánom.

„Ako usporiadatelia ručíme len za priebeh akcie vnútri priestorov, nie za dianie vonku. Situácia, ktorá nastala, nás samozrejme mrzí,“ uzavrel prezident Českej filmovej a televíznej akadémie Ivo Mathé pre portál Seznam Zprávy.


Ďalšie články