Čína robí razie v podzemnej katolíckej cirkvi

Vatikán Èína biskupi dohoda predbežná Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Len za prvú polovicu novembra zadržali v Číne viac ako desať predstaviteľov podzemnej katolíckej cirkvi, ktorá odmieta spolupracovať so štátom zriadeným Čínskym katolíckym združením. Podzemná cirkev ostáva lojálna pápežovi a Vatikánu, čo ju dostalo mimo zákona.

Čínske úrady vykonali jednu z novembrových razií v severočínskej provincii Che-pej a zadržali dvoch kňazov a najmenej tucet seminaristov a rehoľných sestier. Zadržaní sú súčasťou diecézy mesta Pao-ting, ktorá je jednou z najväčších súčastí podzemnej cirkvi v Číne s viac ako 50-tisíc katolíkmi. Medzi zadržanými bol aj bývalý vikár diecézy v Pao-tingu Lu Ken-ťün.

Dvoch seminaristov po pár hodinách prepustili, ale ostatní zostali zadržaní na neznámom mieste, uviedli Asia News. Zámerom razie a zadržania môže byť okrem iného aj prinútiť duchovenstvo, aby sa pripojilo k štátom riadenej cirkvi.

Zastrašované mníšky

Ďalší prípad sa udial v severnej provincii Šan-si, kde miestne úrady prinútili osem katolíckych mníšok opustiť svoj kláštor, o ktorom informoval časopis o náboženskej slobode a ľudských právach v Číne Chan-tung. Mníšky podľahli neustálemu zastrašovaniu a obťažovaniu zo strany štátneho aparátu potom, ako im 4. novembra úrady odstránili kríž z ich kláštora.

„Kríž je symbolom spásy. Akoby nám rezali naše vlastné mäso, keď ho dávali dole. Ak by sme odmietli opustiť kláštor, vláda by ho zničila,“ uviedla jedna z mníšok. Taktika štátnych úradov, ako prinútiť mníšky opustiť kláštor, zahŕňala nepretržité sledovanie pomocou nainštalovaných kamier a obťažovanie prostredníctvom miestnych policajtov a úradníkov. „Často chodili do kláštora, aby sa informovali o našich aktivitách, niekedy aj v noci,“ dodala.

Podobné udalosti sa udiali aj skôr v tomto roku. V septembri úrady zatvorili katolícky kostol v meste Š‘-ťia-čuang, pretože sa odmietol registrovať a začleniť do oficiálnej štátom riadenej cirkvi.

Rovnako skončil iný kostol v tom istom meste aj v máji, ktorý uzavreli, pretože nebol oficiálne zaregistrovaný. Kňaza nútili pod hrozbou zrušenia bohoslužieb oficiálne sa zaregistrovať. Ten to však odmietol a musel opustiť kostol. „Vláda sa nás snaží násilím dostať do štátom kontrolovanej cirkvi, aby eliminovali našu vieru a verili sme len Komunistickej strane Číny,“ uviedol jeden z veriacich, ktorý sa rozhodol ostať v anonymite.

Zmluva s Vatikánom

Čína a Vatikán podpísali nedávno zmluvu o vymenúvaní biskupov. Dohoda, ktorej podrobnosti nezverejnili, umožňuje čínskej vláde navrhovať Vatikánu mená nových biskupov prostredníctvom štátom riadenej cirkvi, pričom pápež má nad týmto rozhodnutím právo veta.

Vatikán zase uznal legitimitu biskupov, ktorých predtým vymenovala čínska vláda a ktorí boli cirkvou exkomunikovaní.


Ďalšie články