Zaujímavé názvy: Na Slovensku máme Jeruzalem, Paríž, Prahu, Jordán či Havaj

Svätenie vody Jordánu v obci Jakubany Svätenie vody Jordánu v obci Jakubany. Foto: Milan Kapusta/TASR

Na Slovensku možno nájsť bezpočet zaujímavých miest. V tomto článku sa pozrieme na slovenských menovcov slávnejších lokalít zo sveta – máme ich tu viac než dosť.

Teraz, keď sa nedá ľahko cestovať po blízkom či vzdialenejšom svete, je azda dobrá príležitosť objaviť Prahu, Paríž, Havaj či Bogotu na Slovensku. Nejde pritom vždy o názvy inšpirované zahraničím, práve naopak. Je skôr výnimka ako pravidlo, že slovenský názov bol priamo inšpirovaný niečím za slovenskými hranicami. Vo viacerých prípadoch ide skôr o jednoduchú náhodu alebo podobne znejúce slová s úplne iným významom.

Do prve inšpirovanej kategórie môžeme zaradiť napríklad osadu Jeruzalem, ktorá sa nachádza v obci Krajné v miestnej časti Matejovce. Položená na ceste medzi Myjavou a Piešťanmi, názov osady je odvodený od Svätého mesta v dnešnom Izraeli.

Názov osady sa dá nájsť už v 18. storočí, avšak prečo ju nazvali práve Jeruzalem, sa presne nevie. Na stránke obce Krajné sa dozvedáme aspoň jednu z teórií. Tá pochádza od evanjelického farára Michala Bodického, pôsobiaceho v Krajnom od roku 1895 do 1920:

„Severozápadne bola Stanova dolina, odtiaľ severne Sychrov, iste preto, že tam bývalo sychravo. Pod Sychrovom na juhovýchod bola dedina Poddrienie, ktoré sa končilo Sadlonáckym mlynom. Za briežkom bola Svinova alebo Bjelčíci. Tu sa končil tretí proces. Štvrtý proces sa začínal v Meste u Jeruzalema. Tak volali kopanice, iste preto, lebo boli obklopené so všetkých strán vŕškami ako „Jeruzalém ze všech strán horami“.

Zo západného Slovenska sa presuňme na juh k Hronskej pahorkatine, kde pramení riečka Paríž. Ide o kanalizovaný tok, ktorý je ľavostranným prítokom rieky Hron. Vznikol umelo na popud grófa Pálfyho, ktorý v tejto lokalite dal vytvoriť jazero, resp. močiar. Keďže si na to povolal inžiniera z Paríža, močiar dostal pomenovanie Parížsky a kanál, ktorý z neho odvádzal vodu, sa nazval Paríž.

Dnes je to najväčší trstinový močiar na Slovensku a významná prírodná lokalita, ako aj národná prírodná rezervácia. Leží medzi obcami Gbelce a Nová Vieska v okrese Nové Zámky a má európsky aj svetový význam.

Smerom na stredné Slovensko môžeme navštíviť obec Praha v okrese Lučenec. Založená bola v roku 1451 husitmi a jej názov je inšpirovaný slávnym českým mestom. Dedina, v ktorej žije necelá stovka obyvateľov, doteraz udržuje družobné vzťahy s hlavným mestom Českej republiky.

Na severovýchode Slovenska v okrese Stropkov nájdeme pre zmenu menovkyňu tichomorského súostrovia, a to obec Havaj. Meno však nebolo inšpirované týmto americkým štátom – prvá písomná zmienka o obci pochádza už z roku 1403, teda skôr, ako ostrovy Európania vôbec objavili.

Skôr sa predpokladá, že je pomenovaná podľa svojho zakladateľa šoltýsa (zakladateľ/sprostredkovateľ osídlenia na základe nemeckého alebo valašského práva), ktorý sa volal Havaj.

Ostaneme ešte na východnom Slovensku a presunieme sa smerom na Košice. Tu v neďalekých Slanských vrchoch nájdeme vrch Bogota, ležiaci v rovnomennom podcelku. Je nepravdepodobné, že má akúkoľvek spojitosť s hlavným mestom Kolumbie, ktoré nesie rovnaké meno. Pôvod slovenskej Bogoty je neistý.

Môže však potenciálne súvisieť s doteraz nelokalizovanou stredovekou osadou v terajšej Abovskej stolici, ktorú v listinách z 13. až 14. storočia zapísali ako Bugach, Bugath, Bogach a Bogath. Ako základ samotných slov sa ponúka slovo Boh (Bog), avšak to je len divoká teória.

Pri vrchoch však ostaneme, aspoň čiastočne. Tatry pozná na Slovensku hádam každý, máme ich tu hneď viacero – Vysoké, Nízke, Belianske… Menej známy však je vrch Tatry pri meste Pezinok neďaleko Bratislavy alebo kopec Tatra v obci Horná Ves v Prievidzskom okrese.

Spomenúť sa oplatí aj obec Žikava (okres Zlaté Moravce), ktorá nemá vrch, ale rovno samotu (miestnu časť) s pomenovaním Tatry. Ako k týmto názvom prišli, resp. či súvisia s menami našich najznámejších pohorí, netušíme.  

Nakoniec upriamme pozornosť aj na Jordán, ľavostranný prítok rieky Muráň (okres Revúca a Rožňava). Tento názov, zrejme inšpirovaný biblickou riekou Jordán na Blízkom východe, nesie aj ako alternatívny názov Sklabinský potok a potok Kalník (Martinský okres). Rovnaký názov niesla v minulosti aj dnešná miestna časť obce Dražkovce, Dolina.

Takže, ako vidíme, stačí cestovať po Slovensku a objavíme pri tom celý svet. Samozrejme, nie je Bogota ako Bogota alebo Jeruzalem ako Jeruzalem. Napriek tomu sa tieto miesta môžu stať zaujímavým cieľom výletu pre tých, ktorým sa nechce (alebo sa nemôžu) cestovať cez pol zemegule.


Ďalšie články