Remišová a Sulík sú k Sputniku skeptickejší ako ich vlastní voliči. Čím to je?

36. rokovanie vlády SR Veronika Remišová a Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Matovičov zmysel na vypočutie sedliackeho rozumu nášho ľudu je dlho podceňovaná disciplína. Ak by sa liberálne politické spektrum viac zaujímalo o krajinu, v ktorej žijú, vyhli by sa viacerým zbytočným excesom.  

Nedeľný prieskum o vnímaní vakcín pre televíziu Markíza musel mnohých politikov prekvapiť.

Potvrdil sa náš starší prieskum, že zhruba šestina populácie Sputnik preferuje a približne desatina sa chce dať zaočkovať iba Sputnikom a jeho aktivácia v našom vakcinačnom mixe tak môže byť výrazným prínosom na dosiahnutie kolektívnej imunity. Ak vezmeme do úvahy, že sme krajinou s relatívne vysokou mierou odmietania očkovania (22,6 percenta v našom prieskume), každé percento sa počíta. So Sputnikom je skupina odmietačov o tretinu menšia a šanca na kolektívnu imunitu sa tak značne zvyšuje.

Zaujímavejšie dáta však prieskum priniesol o vnímaní vakcíny z pohľadu voličov tých vládnych strán, ktoré proti ruskému démonovi spustili svätú križiacku výpravu a fantazírovali o návrate za železnú oponu.

Dnes vieme, že voliči strany Za ľudí považujú Sputnik za prijateľnejší než voliči Kotlebu. Ešte výraznejšie je to medzi voličmi strany SaS, u ktorých je prijateľnosť Sputnika o polovicu väčšia ako jeho neakceptovateľnosť.

Porovnanie síce skresľuje, že voliči týchto strán podstatne viac privítajú očkovanie ako také, no minimálne padol predsudok o tom, že po ruskej vakcíne túžia len proruskí „dezoláti“ omámení dezinformačnou scénou.

Viac ako geopolitika zohráva svoje historická skúsenosť. Dve tretiny Slovákov majú v sebe nejednu ruskú vakcínu, pričom tieto vakcíny mali pre nás zásadný zdravotnícky význam.

Pre našinca to znamená, že neplatí prezumpcia nespoľahlivosti, navyše, ruská vakcína je takpovediac overená používaním v iných štátoch, aj keď nemá požehnanie európskej autority. Obzvlášť v prípade vakcíny, ktorá sa vo vedeckej komunite považuje za rovnako kvalitnú ako vakcína od Pfizeru a vzhľadom na milióny ľudí po svete, ktorí sa Sputnikom dali zaočkovať, sa o nej ani nedá hovoriť ako o mačke vo vreci. A že si to nadoraz nemyslia ani jej kritici dokazuje aj to, že nikto osobne neútočil na profesora Krčméryho, ktorý ruskú vakcínu podporil.

Fiktívny svet v mediálnej bubline

Všetko smeruje k politike, a to je aj téma tejto poznámky. Ukazuje sa tu jeden dlhodobý problém: hlavné slovenské médiá žijú v ideologickej bubline a nie sú schopné reprezentovať slovenskú realitu, čo si ľudia myslia, čím žijú.

Má to svoje politické dôsledky. Eurohujerská časť politického spektra sa pustila do Sputnika, keďže médiá signalizovali veľké spoločenské pohoršenie. Dnes už vieme, že nereagovali na skutočnú realitu.  

Táto bublina používa pozoruhodný interpretačný mechanizmus. Keď u nás istý prieskum ukázal, že dve tretiny Slovákov odmietajú vakcínu, mediálna interpretácia znela takto: „Kvalitné vakcíny, hlúpi Slováci.“ Keď však ruský prieskum ukáže, že polovica Rusov odmieta očkovanie ruskou vakcínou, médiá to označia takto: „Zlý Sputnik, už aj osvietený ruský ľud tomu rozumie.“

Dôležitejšie ako médiá sú však strany a ich správanie. Problém je, že liberálne strany, formované mediálnym myslením médií, nie sú schopné trafiť sa ani len do nálad svojich vlastných voličov. Sulík s Remišovou to už pochopili a svoj svätý boj proti Sputniku radšej odpískali a tvária sa, že proti nemu nič ideologické vlastne nikdy nemali.

Je pochopiteľné, že dnes musia z pôvodných pozícií vycúvať skôr, než sa kompletne zosmiešnia pred svojím vlastným publikom.

Aspoň vieme, že Matovič nie je jediný koaličný líder, ktorý vo vyhrotenej emócii reaguje prvou signálnou sústavou. Lenže problém pre našu krajinu je, že tento vzorec sa opakuje až príliš často.    


Ďalšie články