Už deti sú rasisti, treba ich prevychovať. V Arizone sa tomu venujú už od narodenia

50047455996_a98f2c4ab3_4k Foto: Rosemary Miklitsch/flickr.com

S bielymi deťmi treba rozprávať o rasizme už od narodenia. Aj vaše bábätká sú rasistické, hovorí arizonský úrad pre vzdelávanie belošským rodičom. Pred kritickou rasovou teóriou v americkom verejnom školstve varuje filmár a známy konzervatívny novinár Christopher Rufo.

Ďalší príklad kritickej rasovej teórie v praxi môžeme sledovať v Arizone. Tamojší úrad pre vzdelávanie vydal pracovnú pomôcku, v ktorej tvrdí, že belošské deti vrátane bábätiek vykazujú známky rasizmu už od prvých mesiacov života. Informuje o tom konzervatívny filmár a spolupracovník newyorského City Journal Christopher F. Rufo na sociálnej sieti Twitter. Rufo režíroval štyri filmy pre PBS, momentálne je tiež riaditeľom centra na Discovery Institute.

Spomenutú obrázkovú pomôcku Rufo zverejnil, pričom bližšie zameral pozornosť na tamojších úradníkov. Tí varujú, že belošské deti majú prvé znaky rasizmu v období tretieho mesiaca života, a vo veku piatich rokov už sú „silno zaujaté v prospech belošstva“.

Arizonský úrad pre vzdelávanie preto odporúča rodičom, aby do detí tlačili „antirasistické postoje a konanie“ už od narodenia. „Nie sú príliš mladé, aby ste s nimi rozprávali o rase,“ je veľkými písmenami napísané na obrázku.

V inej časti sa zasa tvrdí, že všetci bieli ľudia sú „belosi v kontexte spoločnosti, ktorá pokračuje v znevýhodňovaní farebných ľudí na základe rasy“. Dokument vyzýva školy, aby zmenili význam slova biely a podporovali „antirasistickú belošskú identitu“.  

Ďalej sa v dokumente píše, že môžete mať taktiež čiernych priateľov či partnerov, to však, neznamená, že nie ste rasisti. Ak ste belosi a odmietate rasizmus, je to len spôsob, akým „zmierňujete trochu vašej belošskej krehkosti,“ – pojem, ktorý je základom pre kritickú rasovú teóriu.

Poznáte projekt 1619?

Nejde o nejakú okrajovú či marginálnu vec, skôr trend. Príkladom je napríklad akceptovanie viacerých zásad z projektu 1619, za ktorým stojí denník New York Times, do amerických škôl. Školské obvody v Chicagu, Washingtone, New Yorku či Buffale sa rozhodli prijať projekt 1619 za svoj.

Projekt 1619 je pomenovaný podľa roku 1619, keď na pobreží Ameriky, vtedy ešte britskej kolónie, zakotvila loď s prvými otrokmi. New York Times tento dátum kladie do protikladu s rokom 1776, keď bolo vyhlásená Deklarácia nezávislosti amerického národa.

Projekt 1619 je riadený priamo šéfredaktorom New York Times Jakeom Silversteinom, získal Pulitzerovu cenu a jeho vplyv ešte narastá po Bidenovom víťazstve vo voľbách.

Silverstein tento projekt predstavuje nasledovne:

„Rok 1619 nie je rokom, ktorý väčšina Američanov pozná ako významný dátum v dejinách našej krajiny. Tí, ktorí to vedia, sú nanajvýš nepatrným zlomkom z tých, pre ktorých je rok 1776 rokom, keď sa narodil náš národ. Lenže čo ak by sme vám chceli povedať, že ten moment, keď sa prvé konflikty, ktoré definujú našu krajinu, prvýkrát objavili práve koncom augusta 1619? To, keď loď, ktorá priplávala do Point Comfort v britskej kolónii Virgínia, niesla na svojej palube 20 až 30 zotročených Afričanov. Ich príchod stál na začiatku barbarského systému majetníckeho otroctva, ktorý pretrval ďalších 250 rokov. O tom sa niekedy zvykne hovoriť ako o prvotnom hriechu našej krajiny, ale je to viac než to: bol to samotný zrod našej krajiny.“

Varovanie o stave amerického školstva

Vráťme sa k aktuálnemu príkladu. Rufo už dlhšie upozorňuje na podobné extrémy v americkom verejnom školstve. Celkovo kritizuje polemickú rasovú teóriu vo všetkých aspektoch amerického života, pričom jeho výskum slúžil aj ako podklad pre bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Ten zakázal kritickú rasovú teóriu vo federálnych úradoch, nariadenie však zrušil nový prezident Joe Biden počas prvého dňa v úrade.

Christopher Rufo s rodinou. Zdroj: christopherrufo.com

Filmár napríklad v polovici februára upozornil, že riaditeľ verejnej školy v americkom meste New York zaslal rodičom bielych detí obežník, v ktorom ich vyzýva aby sa stali „belošskými zradcami“.

„Riaditeľ Komunitnej školy Východnej Strany v New Yorku zaslal bielym rodičom túto ,pomôcku pre konanieʼ, ktorá im hovorí, že sa musia stať ‚belošskými zradcamiʼ a potom podporovať plné ,belošské zrušenieʼ. Toto je nový jazyk verejného vzdelávania,“ napísal vtedy na sociálnej sieti Twitter Rufo.

V priložených obrázkoch bola stupnica s ôsmymi úrovňami „belošskej identity“. Červená, teda najhoršia, je belošská nadradenosť a potom belošský sliedič. Naopak, zelený, a teda najlepší, je belošský rušič i belošský zradca.

Autorom tejto „pomôcky“ je profesor na Severozápadnej univerzite Barnor Hesse. Belošská nadradenosť je podľa Hessa (belošská) spoločnosť, ktorá „udržuje, menuje a váži si bielej nadradenosti“. Naopak, biely zradca by mal podľa profesora rozbíjať inštitúcie či vyslovovať pravdivo to, čo sa deje.

Ako varuje Rufo, toto sú veci, ktoré v súčasnosti kolujú v americkom verejnom školskom systéme. „Predstavte si to vyčíňanie ľavičiarov a médií, keby ste nahradili belochov hocijakou inou rasou v tomto rasistickom obrázku,“ komentovala vtedy na Twitteri novinárka z amerického konzervatívneho webu Western Journal Samantha Changová.

https://twitter.com/samantha_chang/status/1361632397511557121

Ďalšie články