Šípkarský UK Open tretíkrát vyhral hráč s bipolárnou poruchou

IMG_8475 James Wade zvaný The Machine dominoval na UK Open 2021. Foto: Instagram/officialpdc.

Víťaz turnaja otvorene priznáva, že trpí viacerými psychickými problémami. V minulosti ho z tohto dôvodu dokonca viackrát hospitalizovali na psychiatrii a často premýšľal nad samovraždou.

Turnaj s celkovou dotáciou 450-tisíc libier, ktorý cez víkend vyvrcholil v anglickom Milton-Keynes, sa stal korisťou svetovej päťky rebríčka PDC (Profesional Darts Corporation) Jamesa Wadea. Tridsaťsedemročný Wade vyhral turnaj tretíkrát v kariére, a to v troch rôznych dekádach. Zaznamenal svoj celkovo desiaty televízny titul, a to aj napriek tomu, že musí bojovať s bipolárnou poruchou.

V poradí druhý z hlavných turnajov sezóny vyhral James Wade

UK Open je vždy plný prekvapení. Do veľkej miery za to môže netradičný formát. Hrá sa vyraďovacím spôsobom, no nemá klasického pavúka ani nasadených a program nasledujúceho kola sa žrebuje hneď po skončení toho predošlého. Preto sa často ďaleko prebijú aj hráči z nižších poschodí šípkarského rebríčka. 

Cez víkend sa čakalo na ďalšiu epizódu konfrontácie nového majstra sveta a svetovej jednotky Gerwyna Pricea a Michaela van Gerwena, ktorý pred ním viedol rebríček sedem rokov. Do semifinále išlo všetko podľa predpokladov. No James Wade najprv vyradil svetovú jednotku Pricea 11:6, keď dominoval takmer šesťdesiatpercentným zatváraním hry. Ešte väčšie prekvapenie sa podarilo svetovej tridsaťtrojke – mladému Lukeovi Humphriesovi –, ktorý po svojom asi najlepšom životnom výkone porazil favorizovaného Van Gerwena 11:5. Priemer na tri šípky mal 107,41 a zatváranie na 68,75 percenta.

Mladý Luke Humphries podal životný výkon v semifinále proti Michaelovi Van Gerwenovi. Foto: Instagram/officialpdc.

Dvadsaťšesťročný Humphries, ktorý mal pre finále výrazne kratšiu prestávku, však svoj výkon zo stretnutia s Van Gerwenom zopakovať nedokázal a Wade bezpečne kontroloval priebeh zápasu. Luke sa priemermi na tri šípky nedostal cez 98 bodov a zatváranie mu na rozdiel od semifinále úplne odišlo. Premenil len 5 z 25 pokusov a zapísal teda 20 percent. Wade zahral solídny priemer 102,52 a zatváral na úrovni vyše 40 percent. Na UK Open sa tešil tretíkrát, keď na triumf čakal desať rokov od roku 2011. Prvýkrát zvíťazil v roku 2008.

„Bol som raz hore, raz dole posledné štyri roky, teraz som šťastný, že patrím do sveta šípok, lebo je to skvelé miesto, keď vyhrávate. Znovu si to užívam, cítim sa znovuobjavený. Som tu, aby som zabezpečil stabilitu pre svojho syna a víťazstvá mi to umožňujú,“ povedal v pozápasovom rozhovore. Pripomenul svoje víťazstvá na turnaji v troch rôznych dekádach, čo sa doteraz podarilo len legendárnemu Philovi Taylorovi. 

Napriek bipolárnej poruche medzi svetovou špičkou

James Wade otvorene priznáva, že trpí viacerými psychickými problémami. V minulosti ho z tohto dôvodu dokonca viackrát hospitalizovali na psychiatrii a často premýšľal nad samovraždou. V roku 2016 sa The Machine stal jednou z tvárí kampane, ktorá sa venuje osvete o bipolárnej poruche, logo kampane mal dokonca na svojom drese. 

O tom, že to nie je žiadna póza, ale reálny problém, svedčí viacero incidentov priamo z pódia, keď James nezvládal emócie. Asi najznámejší je z druhého kola Majstrovstiev sveta 2019, keď čelil Japoncovi Seigovi Asadovi. Súpera síce porazil 3:2 na sety, no počas zápasu viackrát agresívne oslavoval aj smerom k súperovi, pričom zmätený Asada netušil, čo sa deje, a ako sa má správať.

Incident Jamesa Wadea zo zápasu so Seigom Asadom. Zdroj: Youtube.

 „Chcel som mu ublížiť. Spravil som to pre svojho syna a sčasti aj pre Spojené kráľovstvo,” povedal po zápase Wade. Neskôr sa však za svoje správanie ospravedlnil. Dostal pokutu vo výške 5-tisíc libier. Wade incident vysvetľoval tým, že nenavštívil  psychiatra, lebo ho odmietol. Tiež sa mu nepáčilo, keď musel dokazovať, že trpí bipolárnou poruchou a poruchou pozornosti.

Bipolárna afektívna porucha je vážnym duševným ochorením, ktoré narúša názor pacienta na svoju osobu a na svoje reálne možnosti, a to v zásade v dôsledku patologických, často chronických výkyvov nálady. V minulosti sa táto duševná porucha označovala ako maniodepresívna psychóza. Klinickým obrazom bipolárnej poruchy u pacienta je teda prítomnosť manických a depresívnych epizód. Tie sprevádzajú nadmerné zmeny nálad a vitality. 

James Wade začal kariéru ešte v roku 2001 v BDO (British Darts Organisation) a do PDC prestúpil v roku 2004. Ako dvadsaťštyriročný vyhral titul na World Matchplay 2007 a stal sa tak vôbec najmladším víťazom niektorého z veľkých šípkarských turnajov. Vlastní aj dva tituly z World Grand Prix a v roku 2009 vyhral Premier League. Na majstrovstvách sveta sa v rokoch 2009, 2012 a 2013 prebojoval do semifinále. Na Majstrovstvách sveta v roku 2021 síce vypadol s Buntingom už v treťom kole, stihol však predviesť prvú deviatku na majstrovstvách po piatich rokoch.

Deviatka Jamesa Wadea z Majstrovstiev sveta 2021. Zdroj: Youtube/pdc.

Triumf na UK Open posunul Wadea na štvrté miesto vo svetovom rebríčku PDC, keď preskočil Angličana Roba Crossa. Hlavné podujatia PDC pokračujú 4. apríla prvým večerom populárnej Premier League.


Ďalšie články