Premorených Brazílčanov trápi nový variant. Bolsonaro chce, aby prestali fňukať

demonštrant s ochranným rúškom protestné zhromaždenie Brasilia Demonštrant drží kópiu brazílskej ústavy počas protestu požadujúceho obžalobu brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara pred Národným kongresom v Brasilii 21. mája 2020. Foto: TASR/AP

Brazília v ostatných dňoch zažíva najtragickejšie koronavírusové obdobie od vypuknutia nákazy. Situáciu pritom ešte viac komplikuje nielen amazonský variant covidu, ale aj prezident Jair Bolsonaro, ktorý vyzýva občanov, aby prestali plakať a skučať. Vysokí regionálni politici o ňom hovoria aj ako o bláznovi a nutné opatrenia riešia po svojom.

Najväčší a najľudnatejší juhoamerický štát Brazília zažíva v posledných dňoch najhoršie pandemické obdobie vôbec. Denne v nej totiž podlieha ochoreniu COVID-19 aj viac než 1 500 ľudí. Množstvo síce po prepočte na milión obyvateľov nedosahuje európske rekordy, no faktom je, že miestne zdravotníctvo ďaleko zaostáva za úrovňou toho západného.

V mnohých častiach rozľahlej Brazílie, ktorá má približne 210 miliónov obyvateľov, sa už minuli covidové lôžka, kyslík aj personál a veľká časť pacientov podľa britskej verejnoprávnej televíznej stanice BBC zomrie skôr, než sa pre nich nájde miesto a adekvátna starostlivosť.

Problém z Amazonu

Situáciu komplikuje aj prítomnosť brazílskej mutácie koronavírusu s označením P.1, ktorá je podľa doterajších informácií 1,4- až 2,2-krát infekčnejšia ako iné známe varianty. Navyše, táto mutácia je zrejme rezistentnejšia aj voči čínskej vakcíne CoronaVac, ktorou sa v tejto lokalite očkuje.

Zaťažkávacou skúškou rovnako neúspešne prechádza aj kolektívna imunita. Vidieť to na príklade vyše dvojmiliónovej amazonskej metropoly Manaus, kde nezmutovaný koronavírus počas prvej vlny nákazy prekonali zhruba dve tretiny obyvateľov. Práve odtiaľ zrejme táto mutácia pochádza, infikujúc aj vyliečených pacientov, ktorí jej dokonca môžu podľahnúť a ktorí sa po prekonaní infekcie naivne cítili v bezpečí.

Manaus bol pritom mestom premoreným do takej miery, že nemocnice v ňom museli prestať prijímať nových pacientov a tamojšie úrady boli donútené pristúpiť ku kopaniu masových hrobov na miestnom cintoríne.

Môže nastať aj väčší problém

V rozhovore pre Štandard varoval pred nebezpečnými mutáciami a vznikom supervírusu aj biológ Libor Grubhoffer z Akadémie vied ČR a apeloval na zrýchlenie očkovania. „Ak sa intenzita v tomto smere výrazným spôsobom nezvýši, bude sa predlžovať pandemická situácia a ponecháme priestor divokým variantom koronavírusu,“ povedal, pričom vysvetlil, že riziko vzniku nebezpečných mutácií sa zvyšuje úmerne s počtom chorých.

V podobnom duchu sa v súvislosti so svojou rodnou krajinou vyjadril aj brazílsky neurológ Miguel Nicoliesis pôsobiaci na Dukeovej univerzite v Spojených štátoch amerických. „Brazília je laboratórium pod šírym nebom na šírenie vírusu a nakoniec na vytvorenie smrteľnejších mutácií,“ varoval pre Guardian s tým, že prístup tohto juhoamerického štátu predstavuje „riziko“.

Bolsonaro: Neskučte

Olej do ohňa zdravotníckej katastrofy podľa kritikov prilieva aj brazílska hlava štátu Jair Bolsonaro, ktorý od prvého momentu epidémie riziko vírusu, ktorým sa sám nakazil, podceňuje. „Dosť fňukania a skučania. Ako dlho ešte chcete plakať. Je zrejmé, že musíme rešpektovať starších ľudí, osoby s určitými chorobami, ale ako by Brazília dopadla, keby sme všetko zastavili?,“ uviedol a zároveň apeloval na ľudí, aby sa vrátili do práce.

Niektorí guvernéri, ktorí majú kompetencie aj v oblasti zdravotníctva, však kontroverznému prezidentovi nazývajúcemu covid „chrípočkou“ takpovediac vypovedali poslušnosť. João Doria, ktorý je guvernérom São Paula, dokonca nazval Bolsonara „bláznom, ktorý doviedol krajinu na pokraj kolapsu“. V tomto štáte je preto od soboty zatvorená väčšina prevádzok a obmedzenia sprísňuje aj oblasť Rio de Janeira.


Ďalšie články