V Jasnej znela slovenská hymna. Vlhová: Zvíťaziť doma bol môj sen

Petra Vlhová trofej víazstvo pódium Petra Vlhová. Foto: Martin Baumann/TASR

Lyžiarka Petra Vlhová ovládla obrovský slalom Svetového pohára v Jasnej a získala prvé víťazstvo v tejto disciplíne po viac ako roku. Zároveň stiahla stratu na celkové prvenstvo Svetového pohára na 36 bodov. Na výkon Slovenky nestačila druhá Alice Robinsonová ani tretia Mikaela Shiffrinová.

V nedeľu čakali na zjazdárky Svetového pohára v Jasnej ďalšie preteky, tentokrát obrovský slalom. Na štarte nechýbala ani aktuálna jednotka celkového hodnotenia Lara Gutová-Behramiová. Na jej vedúcu pozíciu stiahla Petra Vlhová stratu o 80 bodov ziskom druhého miesta v slalome. Po sobotňajších pretekoch na nedeľňajší obrák netrénovala, uprednostnila deň oddychu na načerpanie síl.

V aktuálnej sezóne sa Vlhová mierne trápi na tratiach obrovských slalomov. Sama priznala, že sa v disciplíne necíti celkom dobre, a to ani počas tréningov. „V slalome sa cítim dobre, v obráku však nie najlepšie, takže sa snažím získať dobrý pocit. Pre nás je priorita slalom, ale išla som aj obrák, aby som bola na lyžiach a získala istotu. V obráku sa necítim dobre ani na tréningu, takže sa v tom trochu trápim,“ uviedla po príchode do Jasnej.

Prvé kolo si ukradla Shiffrinová, Vlhová tesne za ňou

Trať obrovského slalomu bola v prvom kole plynulá, rozdiel bol však v kvalite podložky. Kým vo vrchnej pasáži bol sneh agresívnejší, v spodnej časti bola dráha viac ľadovejšia, keďže sa na nej pretekalo už včera. Obrák zahájila líderka Svetového pohára Gutová-Behramiová, ktorá sa však hneď v úvode dopustila chyby, a celkovo jej prvé kolo nevyšlo, skončila až na 14. mieste.

Dokonalou jazdou si pozornosť opäť ukradla Mikaela Shiffrinová. Od začiatku nabrala správny rytmus a plynulým zrýchľovaním ovládla trať s najlepším časom. Po nej štartovala Vlhová, ktorá si s drobnou stratou držala kontakt na vedúcu zjazdárku, na treťom medzičase mala na Američanku dokonca k dobru dve stotiny sekundy. Spodnú pasáž však nemala až takú silnú, a po prvom kole obsadila druhé miesto so stratou 16 stotín sekundy na Shiffrinovú.

„Išlo sa mi oveľa lepšie ako v posledných obrovských slalomoch. Bola som nastavená tak, že pôjdem naplno, že nemám čo stratiť. Konečne som predviedla moju jazdu, i keď v spodnej časti som trochu urobila chybu. Veľký problém mi robilo meniace sa svetlo, keď som prechádzala zo slnka do tieňa. V prvých dvoch bránach som v podstate nič nevidela. Od začiatku som sa snažila chytiť rytmus, aby som sa do toho dostala. V strednej pasáži som sa cítila veľmi dobre, akurát tú spodnú časť som mohla zajazdiť lepšie. Je mi však jedno, na ktorom som mieste, som hlavne spokojná, že som mala konečne dobrý pocit z mojej jazdy. Pokúsim sa to zopakovať v druhom kole,“ uviedla pre RTVS.

Tretia skončila Poľka Maryna Gasienicová-Danielová so stratou necelej pol sekundy. Preteky nevyšli celkom Federice Brignoneovej, Alice Robinsonovej a Michelle Gisinovej.

Vlhová si v druhom kole splnila sen

Z najlepšej osmičky predviedla Robinsonová podstatne lepší výkon než v prvom kole, po výbornom vstupe do trate. Stanovila priebežne najlepší čas druhého kola a postarala sa tak o napínavé vyvrcholenie pretekov.

Talianka Marta Bassinová sa síce svojou jazdou neprebojovala na pódium, ale umiestnením si vydobyla malý krištáľový glóbus za celkové hodnotenie obrovského slalomu. Smolu mali Nina O’Brienová a Maryna Gasienicová-Danielová, ktoré nedokončili druhé kolo pre pád.

Vlhová predviedla agresívnu plynulú jazdu, do ktorej dala naozaj všetko a tesne zdolala Robinsonovú. Shiffrinová sa jej času nedokázala vyrovnať, v druhom kole nedokázala vyvinúť rovnakú rýchlosť ako v prvom. Slovenská lyžiarka tak oslavovala víťazstvo v obrovskom slalome po viac ako roku a zároveň prvú výhru na domácej pôde. Zároveň sa opätovne priblížila k celkovému prvenstvu Svetového pohára, na Gutovú-Behramiovú stráca po famóznom výkone už len 36 bodov.

Vlhovej sa ťažko hľadali slová. „Neviem opísať tie emócie. Úprimne, neviem, či som sa niekedy cítila tak ako dnes. Veľmi som sa trápila v tom obrovskom slalome, mala som naozaj ťažké dni. Neverila som, že by som mohla dnes zvíťaziť. Dala som do toho všetko, išla som na maximum. Keď prišla Mikaela do cieľa, uvedomila som si, že som zvíťazila. Začala som plakať. Bol to taký môj sen – zvíťaziť doma v Jasnej a potešiť všetkých ľudí a hlavne seba, že stále na to mám,“ uviedla pre RTVS po pretekoch.


Ďalšie články