Televízne tipy: Spomienka na Štefánika a Laudov pútavý príbeh

milan rastislav štefánik Juraj Hrčka ako MIlan Rastislav Štefánik. Foto: ČSFD

Nedeľa je na Jednotke venovaná Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Pripravená je o ňom dokudráma Slovenský panteón a Cesta do nemožna. Na svoje si prídu aj fanúšikovia Formule 1.

V nedeľu je na Jednotke pripravená dokudráma Slovenský panteón. Nedeľná časť bude o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorého si zahral Juraj Hrčka. Štefánik bol slovenským letcom, diplomatom a politikom. Mal zásluhu na formovaní československého zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Dokudráma, v ktorej si bližšie priblížime jeho život, začne o 20:30.

Po dokudráme pôjde na Jednotke aj film o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Ide o prvý slovenský trikový celovečerný film. Štefánik podnikol cestu okolo sveta, prežil zostrelenie lietadla počas prvej svetovej vojny. Napriek tomu, že býval často chorý, stane sa pilotom. Stál pri zrode prvej demokratickej Československej republiky. Film Cesta do nemožna sa veľmi nepodaril, ale ak máte radi tému, tak to možno prekusnete, začne o 21:25.

Podstatne lepší je životopisný film o dvoch pretekároch Niki Laudovi a Jamesovi Huntovi, ponúkne ho v nedeľu večer ČT2. Film Rivali nás prenesie do roku 1976. James Hunt patril medzi charizmatických britských playboyov, jeho súper Niki Lauda bol presný opak. Títo dvaja pretekári boli súpermi nielen na trati, kde jeden chybný krok by ich mohol stáť život, ale tiež v súkromnom živote. Po dramatických udalostiach na pretekoch v Tokiu, ktoré sa konali v hustom daždi na zaplavenej trati, Hunt uchmatol Laudovi titul majstra sveta. Kritikom dokázal, že za jeho zovňajškom sa skrývajú aj skutočné športové schopnosti. Toto víťazstvo však Hunta napokon zničilo a pred Niki Laudom sa otvoril nový svet. Film Rivali začne 21:45.


Ďalšie články