Slovák Bebjak získal Českého leva za najlepší televízny film

Herec0-1 Záber z filmu Herec. Foto: RTVS.sk

V sobotu večer sa v Českej televízii udeľovali ocenenia Českého leva za rok 2020. Najlepší film sa stal Šarlatán. Cenu získal tiež slovenský tvorca Peter Bebjak s minisériou Herec.

Galavečer odovzdávania Českého leva sa niesol v duchu vzdania holdu zdravotníckemu personálu. Občas bol trochu zbytočne patetický, najmä v rečiach, občas príjemne civilný, keď vystupujúci vystupovali bez rúška. Všetci boli otestovaní a dodržiavali odstup. A ocenenia odovzdávali herci, ktorí hrajú alebo v minulosti hrali doktorov či sestričky. Niektoré ceny odovzdával aj personál z nemocníc. Podujatie prebehlo bez divákov.

Medzi najväčších favoritov patrili tri filmy, menovite Krajina ve stínu, ktorá mala dokopy 15 nominácií, filmy Havel Šarlatán mali len o jednu nomináciu menej.

Najviac ocenení získala Krajina ve stínu, dokopy až šesť. Získala ocenenia v oboch kategóriách najlepšej herečky, v hlavnej úlohe to bola Magdaléna Borová, ktorá si zahrala postavu Márie. Cenu za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe si odniesla Petra Špalková. Okrem toho si film Krajina ve stínu prevzal ocenenia za najlepší scenár, strih, hudbu a najlepšie kostýmy.

Krajina ve stínu. Foto: ČSFD

Havel získal cenu za najlepšie masky, ktoré vo filme robila Slovenka Adriana Bartošová a René Stejskal.

Najlepším filmom sa stal Šarlatán, ktorého producentmi boli Šárka Cimbalová a Kevan Van Thompson. Táto snímka sa dostala aj do užšieho výberu na Oscara. Vo filme si zahrali otec so synom Ivan a Josef Trojanovi. Obaja boli nominovaní aj na cenu za najlepšieho herca, jeden v hlavnej úlohe, druhý vo vedľajšej. Ivan Trojan si cenu odniesol. Okrem týchto cien získal Šarlatán cenu za najlepšiu réžiu, kameru a zvuk.

V tomto filme sa predstavil Ivan Trojan ako liečiteľ Ján Mikolášek, ktorý má milenecký pomer so svojím zamestnancom. Film zapadá do skupiny ďalších diel, ktoré trochu silene a neskrývane prezentujú homosexualitu, pričom ide o akúsi objednávku našej doby. Spomínaného zamestnanca si zahral slovenský herec Juraj Loj, tiež nominovaný v kategórii za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Cenu si však odniesol Jiří Mádl za film Modelář.

Úspech na odovzdávaní Českého leva mala aj miniséria Petra Bebjaka Herec, kde zohráva tiež dôležitú rolu homosexuálna orientácia hlavnej postavy. Miniséria bola nominovaná v siedmich kategóriách. Bebjak si odniesol jednu cenu za najlepší televízny film alebo minisériu.

Udeľovanie cien Českého leva. Foto: reprofoto/Česká televízia

Kategóriu najlepší dokumentárny film získal dokument Barbory Chalupovej a Víta Klusáka V sieti. Ide o dokumentárny film, ktorý mapuje sexuálne zneužívanie detí na internete. Film má dve verzie, pričom prvá je určená pre dospelých a druhá bola vytvorená pre žiakov. Slúžiť má ako osveta, ktorou by sa malo predchádzať kybernetickému zneužívaniu maloletých.

Jedna z hlavných hrdiniek Tereza Těžká bola za jej účinkovanie nominovaná za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe. Trochu rozpačito pritom pôsobí, že svoju terajšiu popularitu využíva na zviditeľnenie svojho polyamorického vzťahu na Instagrame. Téme sa budeme venovať v najbližších dňoch. V sieti má mať svoju televíznu premiéru, v stredu dokument uvedie Dvojka o 20:10.


Ďalšie články