Nakúpili sme správne testy, bráni sa ministerstvo zdravotníctva

Skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 vo Zvolene Skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 vo Zvolene. Foto: Ján Krošlák /TASR

Testy v počte 35 miliónov, ktoré stáli 140 miliónov eur, sú skutočne určené na samotestovanie a objednávali sa cez Európsku komisiu, tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

V uplynulých dňoch Slovensko zakúpilo 35 miliónov testov. Výsledkom niekoľkodňového stretnutia odborníkov na Úrade vlády SR bol zoznam opatrení a návrhov, z ktorých jedným bol návrh distribúcie nových antigénových testov.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa s týmto návrhom stotožnilo a zabezpečilo vhodné testy, pre ktoré rezort požiadal Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR o výnimku na samotestovanie. Aj tento krok prispeje k spomaleniu šírenia pandémie a pomôže ochrániť nás všetkých.

Nákup sa realizoval prostredníctvom Európskej komisie, kde sa jasne definovali požiadavky ministerstva a na ich základe boli Bruselom obstarané testy. Napriek tomu sa medzi ľuďmi šíria nepravdivé alebo zavádzajúce tvrdenia o zakúpených testoch. 

Rozdiel medzi jednotlivými druhmi testov

Pri názalnom teste sa robí odber zo špičky nosa, preto je palička kratšia. Odberový tampón je väčší a vďaka tomu sa výter urobí z väčšej plochy. 

Pri nazofaryngálnom teste sa výter robí z nosohltana, a preto palička musí byť dlhšia. Zároveň tieto výtery môže realizovať len kvalifikovaný zdravotník.

Aké tvrdenia o zakúpených testoch sa šíria a aká je podľa ministerstva zdravotníctva pravda, si môžete prečítať v nasledujúcich odstavcoch.

Je samotestovací a aj nazálny, tvrdí Krajčího rezort

Nákup rezortu zdravotníctva kritizoval najmä bývalý šéf Inštitútu zdravotných analýz Martin Smatana. Tvrdenia ministra Krajčího o tom, že nakúpené AG testy sú určené na samotestovanie, nie sú podľa neho pravdivé.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová v tlačovej správe dementuje päť hlavných tvrdení, ktoré sa ohľadom nákupu testov najčastejšie skloňujú.

Tvrdenie 1: Standard Q Covid AG test (výrobca Biosensor) nie je nazálny a ani samotestovací.

Pravda 1: Standard Q Covid Ag test od spoločnosti Biosensor je dodávaný názálny aj nazofaryngálny. Rozhodujúci je odberový tampón, ktorý je buď krátky (nazálny) alebo dlhý (nazofaryngálny).    

Viaceré krajiny pracujú na stratégii samotestovania občanov nazálnymi testami. Tento týždeň ČR udelila výnimku na používanie tohto výrobku na samotestovanie (viď priložený dokument) a o udelenie výnimky pre tento výrobok požiadalo aj MZ SR Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. MZ SR doložilo úradu pre normalizáciu všetky potrebné dokumenty na udelenie tejto výnimky.

Samotestovacie či nie?

Tvrdenie 2: Nazálne testy STANDARD COVID-19 Ag FIA, ktoré výrobca uviedol na trh, nie sú samotestovacie.

Pravda 2: Skratka „FIA“ znamená fluorescent immunoassay, teda test je odčítavaný na základe fluorescenčnej metódy v prístroji. Podľa tampónu (odberovej tyčinky) však môže byť aj nazálny alebo nazofaryngálny. Testy sú väčšinou používané na testovanie v zariadeniach. MZ SR nenakúpilo testy, na vyhodnotenie ktorých je potrebný prístroj a ani neuvažovalo o ich nákupe pre potreby domáceho testovania. 

Tvrdenie 3: Testy CLINITEST ® Rapid COVID-19 sú síce nazálne, ale nie samotestovacie.

Pravda 3: Nemecký Federálny inštitút pre farmaceutické a lekárske výrobky už vydal povolenie na núdzové použitie, aby bolo možné tento test použiť aj ako samotest.

Testy sú vhodné, tvrdí ministerstvo

Tvrdenie 4: Zakúpené testy majú výrazne nižšiu presnosť.

Pravda 4: Nazálne testy môžu mať len o niečo nižšiu presnosť, niektoré štúdie dokonca uvádzajú vyššiu presnosť. Odber sa realizuje z prednej časti nosa, no zároveň tampónom, ktorý pri výtere zasiahne oveľa väčšiu plochu.

Tvrdenie 5: Kúpa týchto testov je v rozpore s odporúčaniami Európskej komisie.

Pravda 5: Európska komisia v novej stratégii pripúšťa používanie antigénových testov na samotestovanie. Európska komisia vo svojom odporúčaní uvádza: „Ak výskum preukáže, že za určitých okolností môže rýchle antigénové testy namiesto vyškoleného zdravotníckeho pracovníka alebo iného vyškoleného pracovníka vykonávať testovaná osoba, možno zvážiť samotestovanie s odborným usmernením alebo bez neho.“  

Navyše samotný nákup testov realizovala Slovenská republika prostredníctvom Európskej komisie.

(tasr, est)


Ďalšie články