Matovič udrel na Sulíka. Chce rozbiť vládu a odísť na ranč do Austrálie

Igor Matoviè Foto: Jakub Kotian/TASR

Igor Matovič dnes podporil ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, odvolať ho nemieni. Zároveň cíti podporu v svojej strane a poslaneckom klube.

Richard Sulík urobí všetko pre to, aby súčasná vláda padla, povedal to premiér Igor Matovič v diskusnej relácii Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko. Matovič jednou vetou dodáva, že on zas urobí všetko pre to, aby sa tak nestalo. Za ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím si stojí, jeho odvolanie by považoval za neférové.

Matovič sa snaží, aby za vyvolanú krízu vo vláde najviac zaplatil Sulík, Remišovú a stranu Za ľudí začal vedome obchádzať. Celý politický útok smeruje na stranu SaS.

Remišovú šetrí, hlavný útok na Sulíka     

„Myslím si, že Richard Sulík spraví všetko pre to, aby vláda padla, ako to urobil v prípade vlády Ivety Radičovej. Urobím však všetko pre to, aby som mu to prekazil,“ povedal Matovič. Na adresu Sulíka ešte dodal, že keď rozbje vládu, odíde na svoj ranč do Austrálie.

Matovič tvrdí, že má informácie o tom, že Sulík sa snaží kontaktovať rôznych poslancov a usiluje sa o predčasné voľby, aj keď pred verejnosťou tvrdí opak. Názor, že Sulík by chcel predčasné voľby, zaznel v priebehu týždňa v kuloároch aj ako obava z prostredia strany Za ľudí. Aj keď Sulík si pri všetkých výstupoch dal záležať a opakoval, že predčasné voľby si neželá a chce rekonštrukciu vlády a zmenu premiéra.

Na druhej strane, úvahy o menšinovej vláde prišli v priebehu týždňa práve z prostredia OĽaNO, hovoril o tom minister Naď a v kuloároch sa šepkalo aj o možných variantoch podpory, okrem iného aj od nezaradených poslancov, po prípadnom odchode SaS a strany Za ľudí.

Vráťme sa však k sobotnej diskusii. Zmena na poste premiéra nie je tak ľahko možná ani predstaviteľná, nejde totiž o vec, o ktorej môže rozhodnúť koaličný partner, ani prezidentka, za ktorou cez týždeň Sulík a Remišová boli. Jediný, kto o tom môže rozhodnúť je Matovič a jeho strana. A tam je podobný návrh nepriechodný. Potvrdil to dnes v rozhlase aj Matovič, keď uistil, že klub OĽaNO je „mimoriadne súdržný“. Priznal síce, že sa objavujú kritické názory, ale z klubu cíti veľkú podporu. Vyjadrenia poslanca Jána Krošláka komentovať nechcel. Matovič povedal, že je vyrovnaný s tým, keby musel z postu premiéra odísť, nemyslí si však, že táto situácia nastane. Na otázku, či by bol ochotný odísť z premiérskej funkcie v prípade, ak by strana SaS stiahla Sulíka z postu ministra hospodárstva, neodpovedal. „Najskôr prijmeme rozhodnutie medzi koaličnými partnermi a potom to budeme komunikovať,“ reagoval Matovič. Priznal, že Sulíka by najradšej odvolal, no neurobí to.

Čo ak na krízu najviac doplatí Sulík?

Premiér po troch dňoch opätovne Sulíka kritizoval. Je možné, že sa bude usilovať, aby na krízu, ktorú vyvolala vicepremiérka Remišová s podporou Sulíka kvôli nákupu ruskej vakcíny Sputnik, najviac doplatil práve Sulík.

Predseda SaS ako minimálnu podmienku cez týždeň formuloval odchod ministra zdravotníctva Krajčího. Matovič sa na nič také nechystá a svojmu ministrovi vyslovil dôveru. Premiér je presvedčený, že šéf rezortu zdravotníctva zostane na svojom poste, jeho prípadné odvolanie by považoval za nefér a určite ho neobetuje. „Žiaden minister sa nenarobil toľko ako Marek Krajčí. Osobne si myslím, že by si zaslúžil veľkú pochvalu,“ povedal Matovič. Premiér priznal, že urobil komunikačné chyby. Vraví, že mal možno nechať väčšinu opatrení predstaviť hlavnému hygienikovi či ministrovi zdravotníctva.

Reč prišla aj na ruskú vakcínu. Po týždňovej výmene, kritike ministra zahraničných vecí Korčoka a odchode jedného z koaličných poslancov z klubu Za ľudí, sa zdá, že je po kauze. Premiér dnes na margo ruskej vakcíny Sputnik V uviedol, že bude hľadať všetky cesty na to, aby dostal vakcínu k verejnosti. Reagoval tak na fakt, že registrácia Európskou liekovou agentúrou môže trvať niekoľko mesiacov a na vyjadrenia Štátneho ústavu na kontrolu liečiv, ktorý nemá dostatočné kapacity na posúdenie neregistrovanej vakcíny. „Vakcínu dáme posúdiť niekde inde. Chceme, aby ľudia mali slobodu sa rozhodnúť,“ uviedol. Zdôraznil, že Sputnik by nevrátil, lebo by si nedovolil „obrať ľudí o spásu“. Kedy by sa mohlo začať s očkovaním ruskou vakcínou, povedať nedokázal, necháva to na ministerstvo zdravotníctva. Zároveň avizoval, že v najbližších dňoch chce informovať aj o možnostiach samotestovania. Premiér doplnil, že druhé avizované „prekvapenie“ súvisí s bojom proti novému koronavírusu, nejde však o vakcíny. Bližšie sa však vyjadriť nechcel.

Na vystúpenie Igora Matoviča v RTVS dnes reagoval aj Richard Sulík: „Potrebujeme rekonštrukciu vlády na základe toho, ako je zložená Národná rada SR. O nič iné mi nejde, nemám dôvod prehovárať na predčasné voľby a ani som to nerobil. Píšem to, lebo som si to práve vypočul z úst premiéra a takéto klamstvá jednoducho nemôžem nechať nepovšimnuté,“ reagoval Sulík.

NECHCEME PREDČASNÉ VOĽBY Potrebujeme rekonštrukciu vlády na základe toho, ako je zložená NR SR. O nič iné mi nejde,…

Uverejnil používateľ Richard Sulik Sobota 6. marca 2021

Agentúry priniesli aj reakciu lídra opozície, strany Hlas. „Svojím vystúpením opäť potvrdil, že na svoj post mentálne nedorástol a mal by z neho okamžite odísť,“ povedala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Premiér podľa strany klamal v priamom prenose o tom, že prezidentka Zuzana Čaputová vítala americkú vakcínu, a klamal aj v tom, že sa na základe jeho rozhodnutia na jeseň neotvorili kiná. „Rukojemníkom koaličného sporu sa čím ďalej, tým viac stáva aj naša zahraničná politika a ak to bude takto pokračovať, budú čoraz ohrozovanejšie slovenské národné záujmy,“ upozornila Medveď Macíková. Strane sa nepozdáva ani to, že premiér opätovne osočoval koaličného partnera.

(tasr, fed)


Ďalšie články