Vlhová na druhom mieste. Mrzí ma to, Mikaela bola lepšia

Petra Vlhová Mikaela Shiffrinová Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vľavo) obsadila druhé miesto v slalome Svetového pohára. Zvíťazila americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová (vpravo). Foto: Martin Baumann/TASR

Vlhová v sobotňajšom slalome znížila stratu na vedúcu pozíciu Svetového pohára na 107 bodov. Z víťazstva sa však neradovala. To ukoristila Shiffrinová, ktorá po piatich rokoch dokázala obhájiť prvé miesto v Jasnej. Slovenke patrilo druhá priečka, tretia skončila Holdenerová.

Petra Vlhová sa po piatich rokoch predstavila v rámci pretekov Svetového pohára na domácom svahu. Po minulom víkende sa v rámci tréningových procesov musela opäť preorientovať z kĺzavých disciplín na jej silnejšie technické. Práve v nich sa v Jasnej chcela pokúsiť znížiť manko na celkovú prvú pozíciu Svetového pohára. So stratou 187 bodov na prvú Laru Gutovú-Behramiovú išla do sobotňajšieho slalomu s jasným cieľom.

„Samozrejme, som teraz v takej pozícii, že musím útočiť, aby som sa vrátila na prvé miesto v celkovom hodnotení. Chcem podať moju jazdu, dám do toho všetko a pôjdem naplno, lebo už nemám čo stratiť. V hre je veľa, ale bez toho, aby som riskovala, by som veľký glóbus nezískala. Budem riskovať a uvidíme, ako to dopadne,“ uviedla pred pretekmi.

Prvé kolo patrilo Vlhovej, majsterka sveta zaostala o takmer sekundu

Slovenská lyžiarka zahájila slalom s najlepším časom prvého kola. Na trati predviedla agresívnu rytmickú jazdu, svoje tempo vystupňovala v záverečnej pasáži trate. Bezchybnú jazdu predviedla aj druhá pretekárka na trati Wendy Holdenerová. V prvej časti sa držala času Vlhovej, avšak v tej spodnej nabrala stratu a celkovo zaostala o 40 stotín sekundy, čo jej stačilo na tretie miesto.

Po prvom kole sa totiž tesne za Slovenku zaradila Mikaela Shiffrinová, ktorá si podobne ako Švajčiarka držala kontakt s Vlhovou v úvodnej pasáži. Aj Američanka jemne poľavila v dynamickej jazde v závere, v ktorom neudržala krok s najlepšou a stratila na Vlhovú 27 stotín sekundy.

Štvrtú priečku obsadila úradujúca majsterka sveta Katharina Liensbergerová, ktorá zaostala o takmer sekundu (+0,91). Ďalšia favoritka Michelle Gisinová skončila s viac ako sekundovou stratou až na piatom mieste.

„Bol to pretek ako každý iný, snažila som sa ísť naplno. Urobila som si dobrú prehliadku, tento kopec veľmi dobre poznám, vedela som kde a ako môžem ísť. Spravila som maximum. Sústredím sa teraz na druhé kolo, dám do toho všetko,“ povedala pre RTVS pred druhým kolom.

Shiffrinová fantastickou jazdou obrala Vlhovú o výhru

Druhé kolo sa nieslo v duchu tesného a vyrovnaného súboju o prvé miesto, keďže slalom nebol stavbou náročný, zato bol dlhší a vyžadoval si plnú koncentráciu od prvej brány až do cieľa.

Gisinová s Liensbergerovou išli druhé kolo svižnými jazdami. Silný výkon podala aj Holdenerová, zahanbiť sa nedala ani Vlhová. Obe išli bez výraznejšej chyby a s istou dávkou rizika.

Napriek lepšej pozícii z prvého kola nedokázala Vlhová vygradovať svoje tempo na trati tak ako Shiffrinová, ktorá ovládla záver najrýchlejším časom druhého kola a obhájila prvé miesto spred piatich rokov. Vlhová so stratou 34 stotín sekundy skončila druhá, tretia bola Holdenerová.

Slovenská lyžiarka mala po pretekoch zmiešané pocity. Hoci ju druhé miesto potešilo, radosť nestačila na potlačenie sklamania zo straty prvého.

„Pocit je to úžasný, je to moje prvé pódium tu v Jasnej. Bol to boj, ale dala som do toho všetko. Bohužiaľ, Mikaela bola lepšia, robila som, čo som mohla. Nakoniec to nestačilo, čo ma mrzí,“ zhodnotila záver slalomu pre RTVS.

Vlhová ziskom striebornej priečky znížila v celkovom hodnotení náskok Gutovej-Behramiovej na 107 bodov a pripísala si svoje 42. pódiové umiestnenie zo Svetového pohára.


Ďalšie články