V kauze Fatima padli obvinenia aj voči Gašparovi, Hraškovi a Krajmerovi

Peter Hraško Tibor Gašpar Peter Hraško a bývalý prezident policajného zboru Tibor Gašpar. Foto: Michal Svítok/TASR

Trojica bývalých čelných predstaviteľov polície už sedí v predbežnej väzbe pre stíhanie v iných prípadoch, tentokrát im pribudlo ďalšie obvinenie.

Informáciu dnes priniesol portál Aktuality.sk.

Bývalé policajné špičky Tibor Gašpar, Robert Krajmer a Peter Hraško sedia vo väzbe pre obvinenia v kauze Očistec. Mali byť súčasťou policajnej mafie pod vedením Norberta Bödöra. Najnovšie sú obvinení aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.

Nové obvinenia pre Aktuality.sk potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Krajmer je obvinený aj z ďalšieho skutku. Nové obvinenia pribudli aj trom osobám, ktoré vyšetrovateľ stíha už od septembra minulého roka. 

Kauza Fatima

Kauza sa spája najmä s bývalou sudkyňou Monikou Jankovskou, ktorá je v tomto prípade obvinená od septembra 2020. Kľúčový svedok kauzy Fatima Michal Vida pred rokmi opísal, ako mala vziať Monika Jankovská od mafiána Petra Čongrádyho úplatok za to, aby ako sudkyňa poslala pôvodných majiteľov trenčianskeho baru do väzenia a mafián by sa tak zmocnil podniku.

Potom ale Vida zmenil výpoveď. Nedávno opäť otočil a vrátil sa k pôvodnej verzii o násilnom prebratí baru Fatima.

Všetko sa malo udiať v roku 2018. Organizátorkou mala byť Monika Jankovská, ktorá mala svojho svata Petra Vaska inštruovať, aby ovplyvnil výpoveď Vidu tak, že si vymyslí uveriteľnú verziu dôvodu zmeny svedectva.

Vida mal v novom svedectve tvrdiť, že Jankovská nemala nič s kauzou Fatima ani s údajnými miliónovými úplatkami od Čongrádyho.

Podľa uznesenia mala potom Jankovská cez svojho svata Vidovi ponúknuť, že mu vybaví priaznivé rozhodnutie v inej trestnej veci. Ak svedectvo nezmení, zariadia, aby bol odsúdený a účelovo stíhaný.

Naučená výpoveď

Vidovi pripravili aj niekoľkostranový text, ktorý sa mal naučiť. Potom išiel na NAKA v Trenčíne a podal trestné oznámenie na pôvodného majiteľa Fatimy Ondreja Janíčka. Vypovedal, že ho nútil kriminalizovať Jankovskú práve on. Janíčka vtedy aj zadržali.

Do celej akcie mal byť zapletený aj policajt NAKA Milan Žáčik, ktorý mal zabezpečiť prijatie Vidovho oznámenia. Pred výsluchom mu mal povedať, že vie od Jankovskej svata Vaska, že novú verziu svedectva je nabiflený. Zároveň sa mal uisťovať, či to Vida nepotrebuje čítať z papiera, lebo sa to bude nakrúcať na kameru.

V tejto veci je stíhaný i samotný Michal Vida a Monika Jankovská. Jej svata a expolicajta poslal Krajský súd v Trnave do väzby. Sú obvinení z marenia spravodlivosti, no vinu odmietajú.


Ďalšie články