Rezort zverejnil rady pre domácu liečbu. Trvalo to iba rok, komentuje Cigániková

ciganikova Jana Bittó Cigániková. Foto: Matúš Zajac

Rezort zdravotníctva prišiel s novou sériou rád pre ľudí, ktorí majú ľahší priebeh ochorenia COVID-19 a liečia sa doma. Vzhľadom na to, že v sobotu 6. marca to bude presne rok od prvého pozitívneho prípadu covidu na Slovensku, komentuje predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková tento počin s nemalou dávkou irónie.

V spolupráci s hlavnou odborníčkou pre všeobecné lekárstvo Adrianou Šimkovou pripravilo ministerstvo zdravotníctva ďalšie rady a pokyny pre pacientov a ich príbuzných, aby ľudia vedeli, čo robiť a ako sa správať v dobe prísnych pandemických opatrení.

„No aha, ako to ide. Iba rok to trvalo,“ komentuje počin ministerstva predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR. Bittó Cigániková (SaS) pre istotu dodáva, že ide samozrejme o iróniu.

Odhliadnuc od toho, že takéto rady prichádzajú od rezortu zdravotníctva až rok od začiatku pandémie, ide o skutočne užitočné tipy, ktoré môžu pomôcť ľuďom chorým na covid, ale aj ich rodinám.

Ministerstvo radí

Ministerstvo v radách odporúča dodržiavať ľuďom pozitívne testovaným na COVID-19 karanténu a robiť si priebežne poznámky o zdravotnom stave pre lekára či prípadne záchranku. Meranie teploty pacientom odporúča rezort dvakrát denne. Rovnako aj sledovanie tlaku. Meranie saturácie dva až trikrát denne. Dôležité je tiež vetranie a komunikácia o zdravotnom stave s rodinou.

V odporúčaniach rezortu zdravotníctva je napríklad aj zoznam voľnopredajných liekov, ktoré by mali mať ľudia pre prípad ochorenia vždy doma.

Podľa online „letáku“, ktorý ministerstvo šíri na sociálnych sieťach, by mali mať ľudia doma oxymeter, ktorým si zmerajú saturáciu, teda laicky povedané množstvo kyslíka v krvi. Rovnako by mali mať k dispozícii aj tlakomer. Pri meraní s ním sa robí priemer z druhého a tretieho merania po sebe.

Domáca liečba

Pri ľahkých priebehoch ochorenia COVID-19 odporúča rezort zdravotníctva dodržiavať pitný režim. Strava by mala byť počas ochorenia ľahká a vyvážená. Ministerstvo tiež odporúča zvýšiť príjem ovocia a zeleniny, čo je zrejme jasné, keďže ide o bežný postup aj pri iných druhoch ochorení liečených v domácom prostredí.

Na najbežnejšie príznaky covidu, ako je zapchatý nos či kašeľ, sú v odporúčaniach tie najbežnejšie lieky, ktoré pozná snáď každý, kto už doma prekonal nádchu či chrípku. Paracetamol či acylpyrín na zvýšenú teplotu, spreje do nosa a sirupy podľa druhu kašľa. O liekoch, ako je ivermektín a podobne, sa leták ministerstva nezmieňuje.

Kedy volať lekára

V odporúčaniach sa píše, aby ľudia kontaktovalli lekára v prípade, ak dostanú pozitívny výsledok testu na COVID-19, majú teplotu nad 39°C, bolesti na hrudníku pri kašli, zhoršujúce sa dýchanie alebo sa ich stav zhoršuje napriek domácej liečbe.

Na pohotovosť odporúča rezort volať len v prípade pocitu nedostatku vzduchu a zadýchania sa pri bežných aktivitách (pohyb v domácnosti, rozprávanie, telefonovanie). Ďalej tiež pri pocite tlaku na hrudi, vykašliavaní krvi, či v prípadoch, keď oxymeter opakovane ukazuje hodnotu pod 92 percent a pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc (CHOCHP) pod 88 percent. Rovnako treba volať záchranku aj v prípade pocitov na odpadnutie, zmätenosti či strate vedomia.

Ministerstvo tiež radí, aby ľudia, ktorí ukončia povinnú karanténu kontaktovali svojho všeobecného lekára a informovali ho o všetkých pretrvávajúcich príznakoch, ktoré im zostali po prekonaní covidu, keďže spôsob rekonvalescencie určí lekár podľa priebehu ochorenia.


Ďalšie články