Televízne tipy: Niki Lauda, zúfalý dôchodca Morgan Freeman aj seriál o Fox News

pomalované vtaca Film Pomaľované vtáča. Foto: ČSFD

Pred nami je víkend, ktorý ponúkne niekoľko zaujímavých filmov, napríklad Pomaľované vtáča, životopisný film o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi aj o dvoch pretekároch Formuly 1.

PIATOK

Komédie a policajti – to patrí k sebe, najlepšie policajné komédie točia Francúzi, dôkazom je aj film Prehnití z roku 1984. Policajt René si počas svojej kariéry zariadil veci tak, aby všetko v jeho okrsku fungovalo. Aby bol aj policajtom, aj si občas prilepšil nejakým tým úplatkom. Keď k nemu pridelia mladého kolegu, všetko sa mení. Nový kolega je plný ideálov a všetko chce robiť tak, ako káže zákon. Čisto, žiadne bokovky. René ho však chce priviesť na jeho stranu a spraviť z neho policajta, ako je on. Dnes večer na Jednotke o 22:55.

Film Prehnití. Foto: ČSFD

V piatok pokračuje na ČT2 tretia séria seriálu Fargo. Policajti nájdu mŕtve Rayovo telo. Hlavnou podozrivou sa stáva jeho milenka Nikki, ktorá je v podmienke. Prípad sa zdá byť vyšetrený, ale policajtke Glorii nie je ešte všetko jasné a má pochybnosti. Siedma časť tretej série začne o 22:15, ôsma časť bude nasledovať hneď po nej.

SOBOTA

V sobotu po odovzdávaní ocenení Českého leva 2020 pôjde na Českej televízii oceňovaný film z roku 2019, ktorý získal minulý rok niekoľko ocenení, napríklad za najlepší film, réžiu, scenár, kameru, strih a niekoľko ďalších. Film Pomaľované vtáča (Nabarvené ptáče) je o chlapcovi, ktorého rodičia pošlú k jeho tete, aby ho uchránili pred holokaustom. Keď chlapec príde k tete, tá náhle zomiera. Odvtedy sa musí predierať životom sám a bojovať o svoje prežitie. Po vojne prichádza iný boj, a to boj so sebou samým. Film začne o 22:20 na ČT1.

Herca Morgana Freemana netreba predstavovať. Jeden z jeho novších filmov odvysiela Markíza v sobotu večer. Film Vo veľkom štýle je o troch kamarátoch na dôchodku, ktorým kvôli krachu banky prestali vyplácať dôchodok. Joe sa ide informovať do banky, kde sa stáva svedkom prepadnutia. Vtedy mu napadne, že by so svojimi kamarátmi mohli vylúpiť banku. Potrebujú ale školenie od povolanejších. Film začne o 20:30 na Markíze.

V sobotu Dvojka predstaví už piatu časť seriálu Najsilnejší hlas. Dej sa presunie do roku 2012, do ďalších prezidentských volieb. Zakladateľ Fox News Roger Ailes, ktorého si zahral Russell Crowe, je frustrovaný z Gretchen, ktorá o neho nejaví záujem. Ponúkne jej vlastnú šou. Neskôr ho Gretchen obviní zo zneužívania a obťažovania. Pokračovanie seriálu pôjde o 22:10.

Keďže v tejto americkej minisérii nie je všetko presne tak, ako sa to stalo, pripravili sme pre vás aj samostatný článok od Romana Jocha, kde objasňuje, čo všetko si autori seriálu vymysleli alebo domysleli. Text sa oplatí prečítať, občas ide totiž o účelovú manipuláciu.

NEDEĽA

V nedeľu je na Jednotke pripravená dokudráma Slovenský panteón. Nedeľná časť bude o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorého si zahral Juraj Hrčka. Štefánik bol slovenským letcom, diplomatom a politikom. Mal zásluhu na formovaní československého zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Dokudráma, v ktorej si bližšie priblížime jeho život, začne o 20:30.

Po dokudráme pôjde na Jednotke aj film o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Ide o prvý slovenský trikový celovečerný film. Štefánik podnikol cestu okolo sveta, prežil zostrelenie lietadla počas prvej svetovej vojny. Napriek tomu, že býval často chorý, stane sa pilotom. Stál pri zrode prvej demokratickej Československej republiky. Film Cesta do nemožna sa veľmi nepodaril, ale ak máte radi tému, tak to možno prekusnete, začne o 21:25.

Podstatne lepší je životopisný film o dvoch pretekároch Niki Laudovi a Jamesovi Huntovi, ponúkne ho v nedeľu večer ČT2. Film Rivali nás prenesie do roku 1976. James Hunt patril medzi charizmatických britských playboyov, jeho súper Niki Lauda bol presný opak. Títo dvaja pretekári boli súpermi nielen na trati, kde jeden chybný krok by ich mohol stáť život, ale tiež v súkromnom živote. Po dramatických udalostiach na pretekoch v Tokiu, ktoré sa konali v hustom daždi na zaplavenej trati, Hunt uchmatol Laudovi titul majstra sveta. Kritikom dokázal, že za jeho zovňajškom sa skrývajú aj skutočné športové schopnosti. Toto víťazstvo však Hunta napokon zničilo a pred Niki Laudom sa otvoril nový svet. Film Rivali začne 21:45.


Ďalšie články