Čo si myslia Trumpovi priaznivci o jeho kandidatúre v roku 2024

Prvý prejav Trumpa od jeho odchodu z Bieleho domu Bývalý americký prezident Donald Trump počas svojho prvého vystúpenia po odchode z Bieleho domu na výročnej Konferencii konzervatívnej politickej akcie (CPAC) v Orlande v nedeľu 28. februára 2021. Foto: TASR/AP

Približne tretina Trumpových podporovateľov by nebola rada, keby opäť kandidoval na prezidenta o tri roky. Také sú výsledky prieskumu z konzervatívnej konferencie CPAC, ktorej sa zúčastnil aj Donald Trump.

Bude Donald Trump kandidovať v roku 2024? Všetky predpoklady naznačujú, že áno, a ak kandidovať bude, zrejme získa nomináciu za republikánov. Nedávno to v rozhovore pre New York Times podobnými slovami vyjadril aj Mitt Romney, senátor za štát Utah, ktorý sa s Trumpom nemá v láske.

Iná otázka je, akú ale bude mať Trump v takom prípade šancu. To dnes ťažko povedať, otázne je, ako sa vyvinie situácia, ale podľa jedného z najrešpektovanejších stratégov medzi republikánmi, je popularita Donalda Trumpa medzi republikánmi na ústupe. Píše to v komentári pre denník Wall Street Journal politický poradca a niekdajší hlavný stratég Georgea W. Busha Karl Rove. Tento autor píše pravidelné analýzy pre Wall Street Journal s témou kampaní a stratégie. Teraz sa venoval tomu, ako rezonoval Trump na konzervatívnej straníckej konferencii CPAC, ktorá prebehla minulý víkend neobvykle v štáte Florida, ktorý je momentálne Trumpovým domovským štátom. Trump mal na konferencii prirodzene mimoriadny priestor, ako jediný nemal časové obmedzenie pri vystúpení a svoj prejav okorenil slovami: „Už vám chýbam?“

Ako teda rezonuje medzi republikánmi? Karl Rove píše, že počet fanúšikov Trumpa, ktorí by chceli, aby kandidoval vo voľbách na prezidenta v roku 2024, klesá.

Vráťme sa na politickú konferenciu CPAC v meste Orlando v štáte Florida. Trump vystúpil s dlhým prejavom, v ktorom kritizoval vládu prezidenta Joea Bidena a predstavil republikánsku stranu ako hnutie, ktoré chráni spoločenské, hospodárske a kultúrne záujmy všetkých Američanov.  

Pokúsil sa definovať trumpizmus, pre seba typickým spôsobom zdôrazňoval svoje úspechy v úrade v medzinárodnom i domácom obchode, znižovanie regulácií či ochranu vonkajších hraníc USA. Spomenul aj ochranu práv majiteľov legálnych zbraní či národnú obranu.

Karl Rove v roku 2007. Foto: TASR/AP

Karl Rove ale tvrdí, že podpora Trumpa medzi jeho podporovateľmi klesá. Aj keď až 97 percent prítomných v prieskume uviedlo, že pozerajú na bývalého prezidenta pozitívne, len 68 percent by chcelo, aby opäť kandidoval. A len 55 percent opýtaných by podporilo jeho nomináciu na prezidenta v roku 2024.

Chýba ponuka

„Prečo ten stlmený entuziazmus od davu plného verných podporovateľov pána Trumpa?“ pýta sa Karl Rove. Podotýka, že za tým zrejme bude hlavne to, čo bývalý prezident pri svojich prejavoch nepovedal. Nevytýčil totiž žiadne budúce plány či stratégiu. Túto vec na ňom Rove kritizuje už od kampane pred voľbami.

Pripomína to aj teraz: „Nebola tam žiadna budúca agenda, jednoducho recitácia jeho najväčších úspechov. Ľudia majú radi čerstvý materiál. Opakovanie je užitočné do istého bodu, ale ľuďom sa zunuje,“ podotýka Rove.

Podporovatelia bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho odporcovia počas potýčky pred jeho prvým vystúpením po odchode z Bieleho domu na výročnej konferencii konzervatívnej politickej akcie (CPAC) v Orlande v nedeľu 28. februára 2021. Foto: TASR/AP

Nepomáhajú ani jeho slová o potrebe jednoty republikánov v blížiacich sa voľbách v roku 2022 – pretože hneď potom strávil Trump päť minút tvrdeniami, že treba poraziť tých republikánov, ktorí podporili ústavnú žalobu proti nemu.

Karl Rove Trumpa tiež kritizuje, že stále spochybňuje výsledky volieb. Aj na konferencii bývalý prezident povedal, že ak bude kandidovať, tak to budú tretie voľby, kde vyhrá. „Je možné, že výsledky hlasovania na CPAC sú príznakom rastúcej nedôvery o vhodnosti pána Trumpa. Jeho podporovatelia od neho chcú víziu do budúcna, ktorú im však nechce dať,“ podotýka Rove.


Ďalšie články