Orbán nám pomohol získať dva milióny ruských vakcín, vraví Matovič

slovenský predseda vlády Igor Matoviè maïarský predseda vlády Viktor Orbán stretnutie Péter Szijjártó Igor Matovič, Viktor Orbán a Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Predseda vlády verejne priznal, že mu maďarský premiér Viktor Orbán pomohol sprostredkovať nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok informoval, že Slovensko nakúpilo dva milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Prvý milión dávok by mal na Slovensko prísť v marci a apríli, v máji a júni ďalší milión.

Dodávky neregistrovanej vakcíny spustili koaličnú krízu. Ako prvá protestovala strana Za ľudí, ktorá nákup Sputnika kritizovala ešte pred jeho realizovaním. Stranu následne začali na protest opúšťať poslanci.

Svoj nesúhlas vyjadrila aj strana SaS, ktorá požadovala rekonštrukciu vlády a zmenu na poste predsedu vlády. „Bolo to neprimerané, nemalo to tak byť,“ povedal Sulík o nákupe vakcíny a Matovičovej tlačovke na kočiskom letisku.

Postup prekážal aj ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi. Ten sa sústredil na postranné vyznenie nákupu a prekážalo mu aj vítanie dodávky vakcín. Korčok však vo štvrtok svoju kritiku namieril aj proti nášmu južnému susedovi.

Maďarsko obchádza našu diplomaciu

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu navštívil Komárno a stretol sa s poslancom maďarskej národnosti za OĽaNO Györgyom Gyimesim. Ten na sociálnej sieti priznal, že rokovali aj o novele zákona o štátnom občianstve, ktorú 24. februára schválila slovenská vláda.

Novela by po schválení parlamentom umožnila dvojaké občianstvo tým občanom, ktorí majú v druhom štáte aspoň päťročný legálny pobyt. Uznanie štátneho občianstva na základe etnickej príslušnosti slovenská diplomacia odmietla a nechcela o tom rokovať s maďarskou stranou.

Igor Matovič a Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

„Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó ma požiadal o rokovanie o novele zákona o štátnom občianstve. Jednoznačne som to odmietol, lebo to je výsostne naša slovenská záležitosť. Požiadal som partnera o zdržanlivosť, pretože u nás prebieha k tomuto zákonu legislatívny proces,“ napísal Korčok.

Minister ostro kritizoval, že Szijjártó rokoval v Komárne s Gyimesim, ktorý je rádovým poslancom, a preto nemá na to patričné oprávnenie. Obaja podľa neho prekročili všetky medze, keďže zákon o štátnom občianstve nie je predmetom bilaterálnych vzťahov, ale je výsostne otázkou slovenskej legislatívy.

„Poslanec Gyimesi nemá absolútne žiadny mandát na takéto rokovania. Toto je moment, keď chcem zdôrazniť, že Slovensko je zvrchovaný štát a príslušníci maďarskej národnostnej menšiny sú našimi občanmi. Zdôrazňujem svoju veľkú dôveru k lojalite maďarských spoluobčanov k Slovenskej republike, zároveň prijímam s veľkou úctou ich hrdosť na svoj materinský jazyk a kultúru, ktorú si pestujú s pomocou Slovenskej republiky a Maďarska,“ pokračoval Korčok.

Matovič si ho zastal

Na obranu Szijjártóa sa v piatok postavil premiér Igor Matovič. Na Facebooku prekvapivo uviedol, že maďarský minister zahraničia nám bol nápomocný pri nákupe vakcín, a preto by sa k nemu Korčok mal správať ústretovejšie. Maďarsko bolo totiž prvým štátom, ktorý z EÚ schválil očkovanie Sputnikom.

„Keďže sa taký nešvár na Slovensku rozmohol – chcem verejne poďakovať ministrovi zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó za jeho veľkú pomoc pri zabezpečení 2 miliónov vakcín Sputnik V pre ľudí na Slovensku,“ uviedol premiér s tým, že na maďarského ministra ho odkázal konzervatívny premiér Viktor Orbán.

Szijjártó mu mal sprostredkovať kontakt na ruského ministra hospodárstva Denisa Manturova, ale ďalej sa na rokovaniach nezúčastňoval. Premiér tiež uviedol, že vzťahy medzi obomi štátmi sú natoľko dobré, že nemajú problém rokovať aj o citlivých témach ako dvojité štátne občianstvo.

„Náš vzťah s Petrom, ako aj maďarským premiérom Viktorom Orbánom, je dostatočne priamy na to, aby sme sa vedeli kedykoľvek otvorene baviť aj o ťažkých témach, ako je zákon o dvojakom občianstve, ktorý sme sa rozhodli na základe mojej iniciatívy zmeniť tak, aby ľudia, ktorí majú dlhodobý pobyt v inej krajine, mohli získať občianstvo inej krajiny bez toho, aby prišli o naše slovenské,“ uzavrel Matovič.

Maďari sú naši spojenci

V júni 2020 Matovič v rámci oficálnej návštevy Maďarska uviedol, že Maďari sú naši blízki priatelia a obchodní partneri. Zároveň sa verejne zaviazal, že jeho vláda bude pre všetkých obyvateľov Slovenska vytvárať také podmienky, aby sa cítili rovnocenne.

„Chceme dosiahnuť stav, keď sa Maďari na Slovensku budú cítiť úplne rovnoprávnymi občanmi so všetkými ostatnými, keď budeme rozvíjať všetky územia Slovenska bez ohľadu na to, kto tam žije a akým jazykom ho jeho mama naučila rozprávať,“ prisľúbil premiér.

Orbánovi vtedy povedal, že Slovensko má v pláne rozvíjať spoluprácu medzi štátmi V4 a bude s týmito štátmi pri rokovaniach o fonde rozvoja Európskej únie (EÚ) ťahať za jeden povraz. To sa však nestalo.

Čerpanie peňazí z tohto fondu sa podmienilo tzv. kondicionalitou, teda doržiavaním zásad právneho štátu, čo Budapešť a Varšava vnímajú ako „bič“ na ich konzervatívne vlády. Oba štáty rokovania vetovali, ale Slovensko sa k nim nepridalo. Podľa Korčoka neexistoval dôvod, prečo by nám požiadavky právneho štátu mali prekážať.  

Maďari ako bezpečnostná hrozba?

Súčasná kríza je vyhrotením desaťročného sporu. Po tom, čo sa v Maďarsku k moci dostala v roku 2010 Orbánova vláda, začala s politikou zvýhodneného udeľovania štátneho občianstva zahraničným Maďarom. V reakcii na to vláda Roberta Fica schválila zákon, ktorý pripravuje o slovenské občianstvo tých ľudí, ktorí prijmú občianstvo iného štátu. 

V súlade s programovým vyhlásením vlády chce súčasná vláda umožniť dvojité občianstvo pre tých, ktorí majú v druhom štáte päťročný legálny pobyt. Mimoparlamentné maďarské strany SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť toto riešenie označili za diskriminačné.

Vláda sa však stále bráni uznávaniu dvojitého občianstva na etnickom princípe. Podľa štátneho tajomníka rezortu zahraničia Martina Klusa (SaS) predstavuje takýto postup podhubie pre konflitky, aké v súčasnosti vidíme na Kaukaze.


Ďalšie články