Väčšina prihlásených kandidátov do Najvyššieho správneho súdu podľa ministerstva nespĺňa podmienky

image00026 Ilustračný obrázok. Foto: Róbert Valent

AKTUALIZOVANÉ Výberové konanie, ktoré sa má uskutočniť v apríli, nedokáže podľa údajov ministerstva spravodlivosti personálne naplniť Najvyšší správny súd. Ten necelých päť mesiacov pred spustením zatiaľ nemá ani kandidáta na predsedu. 

Z 36 kandidátov na sudcu Najvyššieho správneho súdu až 20 nespĺňa predpoklady na výberové konanie. Vyplýva to z informácie, ktorú zverejnilo na internetovej stránke ministerstvo spravodlivosti. Sú medzi nimi aj tri sudkyne správneho kolégia Najvyššieho súdu Viera Nevedelová, Zdenka Reisenauerová a Viola Takáčová.

Podmienky na výberové konanie, do ktorého sa uchádzači prihlasovali do záveru minulého pracovného týždňa, splnilo iba 16 uchádzačov. Podľa informácií Štandardu iba títo predložili majetkové priznanie, čo malo byť jednou z podmienok na úspešné prihlásenie.

Do výberového konania sa prihlásila iba štvorica sudcov správneho kolégia Najvyššieho súdu, pričom práve tí mali tvoriť jadro nového NSS. Jediným, kto by mal podľa informácií ministerstva spravodlivosti splniť podmienky, je Marián Trenčan.

Medzi zvyšnými 32 uchádzačmi sú žiadatelia najmä z advokácie, notár, úradníci zo štátnej administratívy, zamestnanci z okresných súdov.

Výberové konanie je v kompetencii Súdnej rady. Uskutočniť sa má v apríli. Predseda Súdnej rady Ján Mazák pre Štandard uviedol, že uvažuje o vyhlásení ešte jedného výberového konania. Stihnúť sa musí do konca júla.

NSS vznikol 1. januára tohto roka a činnosť má spustiť 1. augusta. Pôsobiť v ňom majú tri desiatky sudcov. Ak nebude k tomuto termínu obsadený, jeho doplnenie bude už v kompetencii prvého predsedu NSS.

NSS však zatiaľ nemá prvého predsedu a dokonca ani kandidáta naňho. Doteraz jediný uchádzač Jaroslav Macek sa kandidatúry minulý týždeň vzdal. Urobil tak po tom, ako sa oboznámil so zoznamom 36 uchádzačov o sudcov. Implementovanie projektu je podľa neho vylúčené, ak by NSS personálne neobsadili z podstatnej časti sudcovia súčasného správneho kolégia Najvyššieho súdu.

Mazák pre Štandard vyhlásil, že bude hľadať ďalšieho kandidáta na najvyššiu funkciu NSS. Výberové konanie sa malo uskutočniť v apríli.  

Súdna rada s iným postojom

Reagujúc na zoznam uchádzačov zverejnený ministerstvom spravodlivosti hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller pre Štandard uviedla, že vyhodnocovanie nepatrí do kompetencie ministerstva spravodlivosti.

„Vyhodnotenie publikované na webovom sídle ministerstva spravodlivosti nemá žiaden právny význam a nemožno na neho prihliadať,“ píše sa na internetovej stránke Súdnej rady. Splnenie predpokladov na zaradenie do výberového konania na sudcov NSS „vyhodnocuje výlučne Súdna rada SR v súlade s podmienkami určenými vo vyhlásení výberového konania“.

Štandard sa bude téme venovať ďalej.


Ďalšie články