Denné povzbudenie: Na srdci záleží

pexels-tim-mossholder-383613

Videli ste už niekedy dvoch ľudí v rovnakej situácii reagovať úplne odlišne? Z tej istej veci je jeden nadšený, druhý vytočený. A pritom okolnosti u oboch sú rovnaké, len ich srdcia reagujú inak. Alebo nestáva sa vám, že v rozličných situáciách zažívate opakovane rovnaké problémy?

Napríklad meníte prácu jednu za druhou, ale vám sa zdá, že šéfovia a kolegovia vám znepríjemňujú život všade rovnakým spôsobom. Môže to byť tým, že do zmenených okolností si prinášame stále to isté srdce. Naozaj, to, ako sa nám žije, čo prežívame, nezávisí až tak od našich okolností, ale od toho, aký postoj k nim zaujmeme; inými slovami: závisí to od stavu nášho srdca. Pokiaľ sa ono nezmení, okolnosti budeme meniť zbytočne, lebo sa budeme cítiť stále rovnako.

Na srdci teda záleží. A veľmi. 

Je to príbytok, kde sa zdržiavame, kde bývame, kam zostupujeme. 

Skrytý stred našej bytosti.

Miesto rozhodovania. 

Hlbina. 

Miesto stretnutia: so sebou samým a so svojím Stvoriteľom.

Chrám, kde býva Ten, čo nás stvoril a čaká na stretnutie s nami; Ten, čo túži po našej blízkosti.

Posvätná pôda.

„Blízko bola židovská Veľká noc a Ježiš vystúpil do Jeruzalema. V chráme našiel predavačov dobytka, oviec a holubov i peňazomencov, čo tam sedeli. Urobil si z povrázkov bič a všetkých vyhnal z chrámu, aj ovce a dobytok. Peňazomencom rozhádzal peniaze a poprevracal stoly a predavačom holubov povedal: „Odneste to odtiaľto! Nerobte z domu môjho Otca tržnicu!“

Jn 2, 13 – 16

Srdce je to jediné, čo pretrvá, aj keď sa tento náš život skončí; vezmeme si ho so sebou na druhý breh. A preto je tým najcennejším, čo máme. Vedel to aj pisateľ biblickej Knihy prísloví, ktorý povedal: „Veľmi stráž svoje srdce, lebo z neho (vyvierajú) žriedla života.“ 

Naše srdce si teda zaslúži tú najlepšiu starostlivosť a tiež bdelosť nad tým, čo do neho vpúšťame: čo pozeráme, čo počúvame, čo čítame, akými myšlienkami sa sýtime a zaoberáme. Zaslúži si byť plnené vecami najvyššej kvality. 

Občas ho však treba aj poupratovať, vyčistiť, vyhodiť von to, čo zbytočne zaberá miesto alebo znečisťuje vnútorné prostredie, a už to viac nepustiť dnu. 

Skúsme si nájsť čas a tiché miesto a zostúpme na posvätnú pôdu svojho srdca, pozrime sa v pravde na jeho stav a dovoľme Bohu, aby ho začal čistiť. Láskavo, citlivo, ale dôsledne. On ho pozná najlepšie. Aby tento náš príbytok bol pripravený na stretnutie s naším Stvoriteľom, ktoré nám bude meniť život.

Na záver zopakujem to najdôležitejšie: Na tvojom srdci záleží. Je to najvzácnejšia časť tvojej bytosti.

Denné povzbudenie môžete počúvať aj ako podcast na stránke denníka Štandard, cez Spotify, Apple Podcast, Google Podcast alebo YouTube.

Ďalšie články