Ivan Korčok trolluje vlastný štát

Ivan Korčok v Rumunsku Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/Agerpres

Rokovania o zmene vlády sú v plnom prúde a časť koalície nabrúsila nôž najmä na dve mená: premiéra a ministra zdravotníctva. Ak by sme mali byť spravodliví, jedno meno by malo do osudia pribudnúť.   

Na úvod treba poznamenať, že nie som fanúšik odvolávania ministrov bez dostatočnej príčiny a ani z mediálno-imidžových dôvodov, nevolám ani po výmene špičkového diplomata Ivana Korčoka.

No keď už je úplne vážne na stole výmena premiéra a ministra zdravotníctva, Korčokovo diplomatické faux pas z utorka by v tomto mediálne vyhecovanom hľadaní najväčšieho lúzra aktuálnych dní nemalo zapadnúť.

Minister zahraničných vecí verejne označil premiéra svojej vlády de facto za ruského trolla, minimálne v nevedomej role užitočného idiota. Vychádzam z autorskej definície tohto pojmu, zdroj: J.V. Stalin.

Niežeby člen vlády nemohol mať iný názor ako premiér (dá sa to vôbec?), napokon, Remišová so Sulíkom sa s ním na Sputniku zjavne nezhodnú. Hoci potom, ako si uvedomili trápnosť pokusu povaliť vládu pre dodávku vakcín, už je ich „principiálny“ postoj značne obrúsenejší. Dôvody koaličnej krízy, ktorú vyvolali, už radšej vidia v samom premiérovi. Rozumieme, to už znie lepšie.

No minister diplomacie nie je osoba, ale inštitúcia a jej nositeľ pri verejných geopolitických vyjadreniach nesmie reprezentovať svoj osobný názor. Je medzinárodným hlasom štátu ako celku. Jeho úlohou je za každých okolností reprezentovať a obhajovať štátnu politiku. To on ako špičkový diplomat veľmi dobre chápe.   

V utorok túto svoju rolu poprel, a to vážnym spôsobom – lídra štátu osočil obvinením, že je nástrojom ruskej hybridnej vojny. Pritom Richard Sulík, ktorého strana Korčoka do funkcie nominovala, nemá so Sputnikom problém ani v prípade, že by nedostal schválenie na európskej úrovni, stačilo by mu len odobrenie domácim ŠÚKLom.

Korčok pritom jasne naznačuje, že bez požehnania EMA je Sputnik stále faktor Putinových zajačích úmyslov a až keď registráciu dostane tam, prestáva byť geopolitickým rizikom (o tom, či Rusko má alebo nemá podlé úmysly, podľa neho vlastne rozhodne európska lieková inštitúcia…).

Môže byť naša zahraničná politika riadená diplomatom, ktorý svojho premiéra verejne prezentuje ako ruského trolla a šéfa svojej strany – logicky – nepriamo považuje za spolupáchateľa?

Niežeby manažment procesov v našej vláde bol zrovna vzorový, ale na toto by sa vôbec v dejinách diplomacie ťažko hľadal nejaký ekvivalent.

Reprezentuje Korčok ešte vôbec túto vládu alebo skôr svoje geopolitické názory? Niekto z jeho dvoch šéfov by sa ho na to mohol aspoň spýtať, zdá sa, že v tom sami nemajú jasno. A hlavne jeho stranícky šéf, keďže Sulíkove postoje k Únii sú v skutočnosti Korčokovi ešte vzdialenejšie než tie premiérove.

V každom prípade, Matovičovi do mocenskej bitky o podobu novej koalície, kde sa bude vychádzať zo zlyhaní jej členov, pribudla jedna karta.

Predsa len, označiť vakcínu za zbraň, tak ďaleko zatiaľ zašli len tie najotrlejšie antivaxerské weby o Billovi Gatesovi. Tu hovoríme o serióznom diplomatovi. Mimochodom, všimli ste si tú vlnu mediálneho pohoršenia nad tým, že šéf našej diplomacie verejne šíri o vlastnej vláde závažné hoaxy a dezinformácie?

Nevšimli? Veď práve. Nie je hoax ako hoax.

Brusel-friendly dezinformácia totiž nie je dezinformácia. V horšom prípade je to drobný omyl, v lepšom sa zaň ani netreba ospravedlniť.

Nemýľme si to ale so samotnou Úniou, tam je duch otvorenejší, tento inštinkt je typický skôr na našej eurohujerskej periférii. Rovnako ako nezmysly o tom, že sme Sputnikom popreli európsku myšlienku a spoločnú stratégiu – o tom tiež v Európe zjavne nič netušia. Ak by od európskych partnerov prišli protestné nóty pre dovoz Sputnika, Korčok by sa nimi určite „pochválil“.

Únia už dávnejšie dala najavo slobodu členským krajinám, aby sa po vakcínach poobzerali aj samostatne.  

Je to prirodzená sebazáchovná reakcia Bruselu na hnev, ktorý sa v západných krajinách rozvíril kvôli zbabranej vakcinačnej politike a nešťastnej stávke na AstruZeneca, ktorá najprv meškala s registráciou, potom mešká s výrobou, a keď sa ňou už začalo očkovať, Francúzi sú s ňou takí spokojní, že nám ju radšej po desaťtisícoch posielajú zadarmo…


Ďalšie články