Kde zakotví Orbánov Fidesz po odchode od európskych ľudovcov?

Viktor Orbán Matteo Salvini Matteo Salvini a Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Po dlhých nezhodách s vedením Európskej ľudovej strany sa Fidesz Viktora Orbána rozhodol europarlamentnú frakciu opustiť. Strana maďarského premiéra tak urobila ešte skôr, ako ju stihli z najväčšieho klubu v Európskom parlamente vyhodiť. Má teraz viacero možností, ku komu sa pridá.

Po rokoch sporov o hodnotové otázky Orbán oznámil odchod Fideszu z Európskej ľudovej strany (EPP) priamo nemeckému šéfovi frakcie Manfredovi Weberovi. Ako dôvod maďarský premiér uviedol zmeny v stanovách najväčšej frakcie v Európskom parlamente.

Podľa zmien schválených členmi EPP v stredu (4.3.) môže byť z tohto klubu vyradená celá politická strana a nielen jednotliví europoslanci. Slovensko má vo frakcii EPP päť europoslancov, zmenu rokovacieho poriadku všetci podporili.

Orbán, ktorý má s Bruselom i skupinou EPP dlhodobo spory, považuje takéto zmeny v stanovách frakcie ľudovcov za „jasne nepriateľský krok voči Fideszu“. Jeho strana čelí zo strany EPP sankciám už dva roky za postoje, ktoré nekorešpondujú s Bruselom.

„Dodatky k pravidlám skupiny EPP sú zjavne nepriateľským krokom proti Fideszu a našim voličom … Je to nedemokratické, nespravodlivé a neprijateľné. Preto sa riadiaci orgán Fideszu rozhodol okamžite opustiť skupinu EPP,“ napísal Orbán v liste zaslanom Weberovi, z ktorého cituje agentúra AP.

Posledný klinec do rakvy

EPP si z odchodu „nechceného dieťaťa“ v podobe Orbánovho Fideszu ťažkú hlavu nerobí. Vedenie frakcie vo vyhlásení uviedlo, že „rešpektuje a víta“ prijatie nových pravidiel umožňujúcich vylúčenie strán. Formálne teraz podľa EPP Fidesz čelí vylúčeniu a o tom musí rozhodnúť zhromaždenie tejto parlamentnej skupiny.

Podľa poslaneckého klubu európskych Socialistov a demokratov (S&D), ktorý je druhým najväčším v EP, malo vedenie ľudovcov vyhodiť Fidesz už pred rokmi. „Skupina EPP tým, že nekonala, umožnila ostatným kopírovať Orbána. Vidíme, že jeho politika sa teraz šíri do ďalších členských štátov,“ uviedli európski socialisti v reakcii na zmeny v EPP.

Orbánov list oznamujúci koniec Fideszu v najväčšej frakcii Európskeho parlamentu je tak už len posledným klincom do rakvy vzťahov medzi EPP a maďarskou vládnou stranou. Tie sú pošramotené už od marca 2019, keď bolo Fideszu pozastavené členstvo v klube s odôvodnením, že strana podkopáva pravidlá právneho štátu v Maďarsku, šíri rétoriku proti Bruselu a útočí na vedenie EPP.

Maďarskí europoslanci napriek pozastaveniu členstva doposiaľ požívali v Európskom parlamente práva a výsady ako členovia frakcie EPP. Ak by Fidesz zostal v EPP, viedlo by to k bezprecedentnej situácii, keď by vládna strana, ktorá je členom EPP, nebola súčasťou skupiny politickej rodiny v Európskom parlamente.

Quo vadis, Fidesz?

Odchod Fideszu EPP nijako neoslabí. Ide totiž len o 12 europoslancov (jeden z nich, Tamás Deutsch, mal obmedzené členstvo už od decembra) a európski ľudovci tak naďalej zostanú najväčšou frakciou v EP. Bez Orbánových europoslancov bude mať v 705-člennom pléne Europarlamentu 175 kresiel.

Otázne je, kam sa tucet Orbánových europoslancov po odchode z EPP zaradí. Podľa zákulisných informácií z prostredia európskych ľudovcov by sa mohli členovia Fideszu pravdepodobne pridať k euroskeptickej frakcii Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), ktorá má v EP 62 poslancov. Členom ECR je pritom aj Orbánov ideologický spojenec v podobe poľskej strany Právo a spravodlivosť.

Druhá možnosť, kde by mohli europoslanci Fideszu po odchode z EPP zakotviť, je skupina Identita a demokracia (ID), ktorá je so 76 europoslancami štvrtou najpočetnejšou frakciou v europarlamente. Členom ID je ďalší Orbánov spojenec v podobe talianskej Ligy Severu Mattea Salviniho, ktorý počas videohovoru s Orbánom Fidesz pozval do skupiny.

Podľa zákulisných informácií, Orbánova strana koketuje s možnosťou číslo jeden, teda so vstupom k európskym konzervatívcom (ECR). Po prvé, je v tejto frakcii už spomínaná poľská strana Právo a spravodlivosť, ktorá je blízkym spolupracovníkom Fideszu a po druhé, je tu list, na ktorý sa odvoláva portál Euractiv. Orbán osobne mal list zaslať ešte minulý týždeň vedeniu nacionalistickej strany Bratia Talianska, ktorá je členom skupiny ECR. V liste mal líder Fideszu žiadať o spoluprácu medzi stranami.

„Potrebujeme spoľahlivých spolubojovníkov, ktorí s nami zdieľajú spoločnú víziu sveta a majú podobné odpovede na výzvy našej doby,“ napísal Orbán šéfke strany Bratia Talianska Giorgii Meloniovej.

Liberáli odchod Fideszu vítajú

Liberáli zo skupiny Obnovme Európu (RE) alebo Zelení odchod Fideszu vítajú. Poslankyňa za stranu Zelených Gwendoline Delbos-Corfieldová, ktorá je spravodajkyňou EP pre situáciu v Maďarsku, skonštatovala, že odchod Fideszu z EPP bol očakávaný. Tiež upozornila na to, že ľudovci pridlho poskytovali politické krytie Orbánovi a jeho vláde, ktorá preferuje neliberálnu politiku a vedie k autokracii.

Úplne iný tón zaznel od oboch spolupredsedov eurokritickej frakcie ECR. Poľský poslanec Ryszard Legutko aj jeho taliansky stranícky kolega Raffaele Fitto vyjadrili solidaritu s europoslancami za Fidesz a upozornili, že zasahovanie do rokovacieho poriadku je demokraticky nedôstojné a ide o „zjavne nepriateľský krok“ voči maďarským voličom.

„Po dnešku je zrejmé, že EPP stratila aj posledný pozostatok svojej pôvodnej kresťansko-demokratickej duše. Hodnoty, ktoré kedysi zastávali otcovia-zakladatelia EÚ, už v EPP nemajú domov,“ skonštatoval Legutko.

Podľa nemenovaných zdrojov z prostredia EP však za ústretovým tónom ECR voči 12 maďarským poslancom treba vidieť snahy dostať odídencov do košiara konzervatívcov a reformistov.

Frakcia ECR po brexite odchodom britských konzervatívcov značne oslabla a má iba 63 mandátov v 705-člennom europarlamente. Posilnením o maďarských europoslancov by preskočila frakciu Zelených (73 kresiel) a euroskeptickú skupinu Identita a demokracia (ID) so 74 poslancami.

ECR by sa teda posunula zo šiestej na štvrtú najsilnejšiu skupinu v EP so 75 poslancami.


Ďalšie články