Naposledy ste nám niečo dali počas vojny s Hitlerom. Rusi reagujú na Bidenov zákaz vývozu zbraní

Americký prezident Joe Biden prichádza na virtuálnu 57. Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu v Bielom dome vo Washingtone v piatok 19. februára 2021. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie administratívy amerického prezidenta Joea Bidena o zákaze exportu zbraní a zbraňových systémov do Ruska, ako aj pozastavenie financovania zahraničných vojenských programov s účasťou Moskvy, je podľa ruských expertov formalitou, ktorú Washington v prípade potreby obíde.

Spojené štáty v utorok pridali Rusko na zoznam štátov, do ktorých je zakázaný vývoz produktov, služieb a technológií obranného priemyslu. Má ísť o reakciu na otravu ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného a bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa nervovoparalytickou látkou novičok. Výnimka sa vzťahuje len na kozmickú spoluprácu oboch mocností.

Trest za novičok

„Spojené štáty sa pripájajú k Európskej únii v jej odsudzujúcom postoji a reakcii na použitie chemických zbraní Ruskou federáciou pri pokuse o atentát na vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného v auguste 2020 a jeho následné uväznenie v januári 2021. Zdieľame obavy EÚ týkajúce sa zvyšovania autoritárstva v Rusku a vítame odhodlanie EÚ uvaliť sankcie,“ uvádza sa v správe amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.

Washington uvalil sankcie aj na Rusov údajne zodpovedných za otravu a stíhanie Alexeja Navaľného. Na sankčnom zozname sa tak ocitli riaditeľ FSB Alexander Bortnikov, prvý zástupca vedúceho prezidentskej administratívy Ruskej federácie Sergej Kirijenko, generálny prokurátor Ruskej federácie Igor Krasnov, zástupcovia ministra obrany Ruskej federácie Pavel Popov a Alexej Krivoručko, ako aj šéf federálnej služby pre výkon trestov Alexander Kalašnikov a vedúci prezidentskej administratívy pre vnútornú politiku Andrej Jarin.

Zmätená Moskva

Ruská Federálna služba pre vojensko-technickú spoluprácu (FSVTS) uviedla, že americké sankcie zakazujúce vývoz zbraní do Ruska sú „zmätočné“, keďže žiadne neboli plánované. O to viac, že žiadne sa už dávno nekonali.

„Pre historickú presnosť treba dodať, že posledná dodávka tej či onej vojenskej techniky z USA k nám bola uskutočnená ešte počas Veľkej vlasteneckej vojny v rámci programu o pôžičke a prenájme, ktorého koniec oznámil 21. augusta 1945 prezident Truman,“ uviedlo vo svojom vyhlásení tlačové oddelenie.

„Sankcie nepredstavujú vážnu hrozbu pre ruský vojenský priemysel, pretože ten prakticky nijak nezávisí od dodávok zo Spojených štátov,“ vyhlásil v tejto súvislosti Andrej Frolov, expert z think tanku Ruská rada pre medzinárodné otázky. Určité riziká však toto opatrenie podľa jeho názoru môže predstavovať pre civilné letectvo.

Ruslan Puchov, riaditeľ Centra pre analýzu stratégií a technológií, sa zas domnieva, že ani dané obmedzenia v budúcnosti nezabránia Washingtonu v realizácii veľkých zmlúv, aj keď si budú vyžadovať účasť Ruska. Expert pripomenul situáciu, keď mala ruská štátna sprostredkovateľská agentúra Rosoboronexport dodať do Afganistanu ruské vrtuľníky nakúpené z finančných prostriedkov Pentagonu. Spojené štáty vtedy dočasne vyškrtli agentúru z čiernej listiny a následne ju tam po ukončení kontraktu opäť pridali.


Ďalšie články