Krajčí nakúpil testy za takmer 140 miliónov. Podľa odborníka nie sú určené na to, čo tvrdí minister

skríningové testovanie na ochorenie covid-19 v Nitre Testovanie v Nitre. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Vo svetle udalostí okolo dovozu ruskej vakcíny Sputnik V sa akosi do úzadia dostala správa o nákupe desiatok miliónov antigénových testov v hodnote, za ktorú by sa u nás dala postaviť nejedná nemocnica.

Začiatkom týždňa minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) oznámil, že Slovensko nakúpilo 35 miliónov antigénových nazálnych testov určených na samotestovanie, ktoré obstarávala Európska komisia. Po ich dodaní podľa Krajčího dôjde k „obrovskej zmene testovacej stratégie na území Slovenska“, o ktorej bude vláda potom informovať. Tieto testy by mali slúžiť na testovanie na školách aj v domácnostiach.

Šéf rezortu zdravotníctva povedal, že dva druhy takýchto „samotestovacích“ testov zakúpila vláda za „dobrú sumu“. Priblížil, že test od spoločnosti Siemens stál 3,50 eura za kus a jeden test od SD Biosensor vyšiel na 3,70 eura. Podľa zverejnenej zmluvy ide dovedna o zákazku za vyše 139 miliónov eur.

Len pre porovnanie, za takmer 140 miliónov eur, ktoré vláda vynaložila na antigénové testy, by sa dali postaviť napríklad 3 menšie zdravotnícke zariadenia. Napríklad taká Nemocnica sv. Michala v Bratislave, kam sa chodia liečiť aj politici, po dokončení v roku 2015 stála 50 miliónov eur a je v nej 110 lôžok. Vznikajúci megaprojekt siete Svet zdravia, ktorá patrí do portfólia Penty, vyjde takmer na 250 miliónov eur, ale pri spustení plánovanom na rok 2023 má byť v novej modernej univerzitnej nemocnici v bratislavských Boroch až 880 lôžok.

Nie je test ako test

Analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotných analýz Martin Smatana, ktorý pôsobí ako poradca na ministerstve školstva, si kladie otázku, na čo nám je toľko testov. Upozorňuje pritom, že nie sú pravdivé tvrdenia ministra Krajčího o tom, že nakúpené AG testy sú určené na samotestovanie.

Standard Q Covid AG test od Biosensoru totiž nie je podľa Smatanu samotestovací ani nazálny test. Ide o štandardný AG test, ktorý Slováci už dôverne poznajú z opakovaných plošných testovaní či skríningov. Biosensor síce vyrába nazálne testy, ale aj tie sú určené len pre používanie zdravotníkmi.

Druhým testom, ktorý Krajčí prezentoval ako samotestovací, je síce nazálny test CLINITEST® Rapid COVID-19 od spoločnosti Siemens, ale ani v tomto prípade nejde podľa Smatanu o testy určené na samotestovanie. „Áno, ster si môžu spraviť pod dozorom ľudia, ale problém je v tom, že pri vyhodnotení sa stále musí nakvapkávať vzorka. Nie je to teda predpripravený samotest, ale komfortnejší nazálny test,“ upozorňuje analytik.

Ani jeden zo spomínaných testov však podľa Smatanu neumožní „obrovskú zmenu v testovacej stratégii“, o ktorej hovoril minister zdravotníctva. „Maximálne tak v jednom prípade bude ster príjemnejší (ale trošku menej presný),“ dodal.

Doposiaľ sa na Slovensku použilo dovedna 14,3 milióna antigénových testov, a Smatana si preto kladie otázku, prečo Krajčí objednal ďalších 35 miliónov týchto testov. „Idea asi bola testy rozdať na samotestovanie doma a prinútiť nás testovať sa 2- až 3-krát týždenne… Ak bola idea tieto testy použiť v školách, tak to je aj v prípade nazálneho od SIEMENSu úplne nevhodný test (treba kazetové AG testy, tak ako používajú v Rakúsku),“ myslí si Smatana.


Ďalšie články