Moniku Jankovskú prepustili a znova zadržali. Psychicky sa zrútila

Monika Jankovská Foto: Dano Veselský/TASR Monika Jankovská Foto: Dano Veselský/TASR

Monika Jankovská sa po 11 mesiacoch dostala opäť na slobodu. Dlho si ju však neužila. Kukláči ju otočili pre obvinenia v kauze trenčianskeho baru Fatima.

Jankovská sa po opätovnom zadržaní psychicky zrútila. Povedal to je advokát Peter Erdös, ktorý odporučil jej okamžité vyšetrenie v najbližšom zdravotníckom zariadení.

„Mal som sa možnosť s ňou chvíľu rozprávať. Musím povedať, že sa zrútila. Nechápala, čo sa deje, bola absolútne mimo. Neviem posúdiť, či ma vôbec dokázala vnímať. Po tom, ako po roku vyšla z väzby, prejde dva kroky a je opätovne zadržaná. Keď som videl, v akom je stave, povedal som vyšetrovateľovi, aby zvážil, či ju netreba vyšetriť v najbližšej nemocnici,“ skonštatoval Erdös.

O prepustení Jankovskej z väzby rozhodol senát Najvyššieho súdu. Okrem nej sa z väzby dostane aj bývalý predseda Krajského súdu v Bratislave Richard Molnár.

Pôvodne mala byť Jankovská väzobne stíhaná do 11. marca. Vo väzbe bola od minuloročnej marcovej akcie Búrka. Príslušníci NAKA vtedy zadržali 13 sudcov, pričom padli obvinenia z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. 

Jankovská je obvinená z prijímania úplatku a z podplácania. Exsudca Molnár je obvinený z prijímania úplatkov a zasahovania do nezávislosti súdu.

Ďalšie obvinenia pribudli Jankovskej po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 je obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.

Kauza Fatima

Kľúčový svedok v kauze Fatima Michal Vida pred rokmi opísal, ako mala vziať Monika Jankovská od mafiána Petra Čongrádyho úplatok za to, aby ako sudkyňa poslala pôvodných majiteľov trenčianskeho baru do väzenia a mafián by sa tak zmocnil podniku.

Potom ale Vida zmenil výpoveď. Nedávno opäť otočil a vrátil sa k pôvodnej verzii o násilnom prebratí baru Fatima.

Všetko sa malo udiať v roku 2018. Organizátorkou mala byť Monika Jankovská, ktorá mala svojho svata Petra Vaska inštruovať, aby ovplyvnil výpoveď Vidu tak, že si vymyslí uveriteľnú verziu dôvodu zmeny svedectva.

Vida mal v novom svedectve tvrdiť, že Jankovská nemala nič s kauzou Fatima ani s údajnými miliónovými úplatkami od Čongrádyho.

Podľa uznesenia mala potom Jankovská cez svojho svata Vidovi ponúknuť, že mu vybaví priaznivé rozhodnutie v inej trestnej veci. Ak svedectvo nezmení, zariadia, aby bol odsúdený a účelovo stíhaný.

Naučená výpoveď

Vidovi pripravili aj niekoľkostranový text, ktorý sa mal naučiť. Potom išiel na NAKA v Trenčíne a podal trestné oznámenie na pôvodného majiteľa Fatimy Ondreja Janíčka. Vypovedal, že ho nútil kriminalizovať Jankovskú práve on. Janíčka vtedy aj zadržali.

Do celej akcie mal byť zapletený aj policajt NAKA Milan Žáčik, ktorý mal zabezpečiť prijatie Vidovho oznámenia. Pred výsluchom mu mal povedať, že vie od Jankovskej svata Vaska, že novú verziu svedectva je nabiflený. Zároveň sa mal uisťovať, či to Vida nepotrebuje čítať z papiera, lebo sa to bude nakrúcať na kameru.

V tejto veci je stíhaný i samotný Michal Vida a Monika Jankovská. Jej svata a expolicajta poslal Krajský súd v Trnave do väzby. Sú obvinení z marenia spravodlivosti, no vinu odmietajú.

Sudca verzus prokurátor

Špecializovaný trestný súd v Pezinku už v polovici februára rozhodol o prepustení Jankovskej z väzby v kauze Búrka. Tú nahradil elektronickým náramkom. Molnára však vtedy ponechal vo väzbe do júna.

Voči rozhodnutiu o prepustení Jankovskej podala na Najvyšší súd sťažnosť prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Valéria Simonová.

Sudca špecializovaného trestného súdu Peter Pulman Simonovej vytkol, že od minulého leta v Jankovskej prípade neboli vykonané ani obstarané žiadne dôkazy okrem vypočutia jej samej a dvoch svedkov a aj to len vo vzťahu k novému obvineniu z októbra minulého roka. 

Pulmanovi sa nepáčila ani argumentácia prokurátorky, pokiaľ ide o dôvody väzby. Zdôraznil, že účelom väzby nie je a nemôže byť očakávanie úplného priznania obvinenej v prípade. 

Pokiaľ ide o druh a rozsah páchaných skutkov, je podľa Pulmana možné uzavrieť, že zneužívala svoje postavenie, funkciu a zrejme aj priateľské vzťahy so sudcami na ich ovplyvňovanie za vopred dohodnutú odmenu. 

Avšak ako dodal, je namieste obávať sa, že v prípade prepustenia Jankovskej z väzby na slobodu, by sa mohla tejto činnosti dopustiť znovu.

Na druhej strane však upozornil na liknavosť v obstarávaní dôkazov zo strany orgánov činných v trestnom konaní. „Práve v nekonaní vo veci s primeranou starostlivosťou a urýchlením je naplnená charakteristika existencie výnimočných okolností prípadu,” konštatoval sudca. 

Kočnerova opička

Bývalá štátna tajomníčka Jankovská mala podľa šifrovanej aplikácie Threema pomáhať Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi v kauze zmeniek televízie Markíza. S Kočnerom si mala cez Threemu vymeniť až 6-tisíc správ.

Jankovská ešte predtým, ako sa dostala do väzby, poprela akúkoľvek spojitosť s Marianom Kočnerom. „Nepoznám ho, nekomunikovala som s ním ani priamo, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb,” povedala novinárom v septembri 2019.

Po ôsmich mesiacoch vo vyšetrovacej väzbe však svoj postoj zmenila.

„Bola to úplná dôvera medzi nami s tým, že človek mal pocit, že mu môže zavolať aj o polnoci s akýmkoľvek problémom a on to vyrieši,“ povedala Jankovská o Kočnerovi pred vyšetrovateľmi.

Kočner jej vraj povedal, že zmenky televízie Markíza sú pravé a ona nemala dôvod mu neveriť. Navyše odmieta, že by za zmenky vzala od Kočnera úplatok.

Jankovská sa čiastočne priznala aj k iným skutkom a začala spolupracovať s políciou na objasňovaní ďalších prípadov. 

Na základe jej výpovede bol neskôr z korupcie obvinený napríklad exminister hospodárstva a poslanec NR SR Peter Žiga. 

Hladovka a pokus o samovraždu

Jankovská bola uplynulý mesiac v nemocnici pre obvinených v Trenčíne. Previezli ju tam po tom, ako sa koncom januára predávkovala liekmi, čím sa pokúsila o samovraždu. Niekoľko týždňov predtým držala aj protestnú hladovku.

Jankovská tvrdila, že stále dochádza k porušovaniu jej základných práv a slobôd aj k nezákonnému postupu voči jej osobe.

Mafiánske prostredie

Exsudca Krajského súdu v Bratislave Richard Molnár nie je verejnosti taký známy ako Jankovská.

Molnár mal podľa svedkov povesť „vybavovača“. Stíhajú ho za prijímanie úplatkov a zasahovanie do nezávislosti súdu.

„(Svedok) dokonca uviedol, že sa obvinený (Molnár) pohyboval v ,mafiánskom‘ prostredí, čo v svedkovi dokonca vyvolávalo strach,“ píše sa v uznesení.

Molnár podľa doterajšieho vyšetrovania aktívne spolupracoval s ďalšími stíhanými ľuďmi vrátane bývalého policajného prezidenta. Nie je jasné, či ide o Tibora Gašpara alebo o dnes už zosnulého Milana Lučanského.

Molnár svoje obvinenia odmieta a tvrdí, že jedného zo svedkov, ktorý tak o ňom vypovedá, ani nepozná. To, že by bol „sudcom vybavovačom“, označil za „nejakú imaginárnu povesť“.

Sudcovi Petrovi Pulmanovi sa sťažoval na podmienky, aké má vo väzení. Hovoril, že vyšetrovatelia NAKA na neho vyvíjajú psychický nátlak, keď ho opakovane navštevujú a „vyzývajú ho, aby sa priznal, pričom mu sľubujú uloženie trestu v nižšom rozsahu, respektíve iné výhody“.


Ďalšie články