Asociácia polikliník: Registrácia Sputnika je otázkou času. Odborný argument proti neexistuje

Slovens. Foo nakúpi ruskú vakcínu Sputnik V Z vykládky Sputniku V na košickom letisku. Foto: František Iván/TASR

Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) je v kontexte sporu o Sputniku V presvedčená, že vakcinácia je výsostne odbornou témou a nemali by sa k nej vyjadrovať politici. Podľa jej predstaviteľov neexistuje odborný argument, ktorý by Sputnik V spochybňoval, a registrácia vakcíny je len otázkou času. Dodajme, že Európska lieková agentúra vo štvrtok prijala žiadosť o spustenie registrácie.

Dovoz ruskej očkovacej látky Sputnik V na územie Slovenska spustil kolotoč neutíchajúcich kritických reakcií. Dali by sa rozdeliť na dve roviny.

Prvá je politická. V rámci nej možno spomenúť odozvu poslanca Ondreja Dostála (OKS), podľa ktorého ide o súčasť „propagandistických hier Putinovho Ruska“ a europoslanec Michal Šimečka (PS) sa nazdáva, že vzhľadom na okolnosti „vyzeráme ako nejaký bizarný diktátorský pidištátik“.

Druhá je byrokratická. Pri nej odporcovia dovozu zdôrazňujú, že Slovensko musí počkať na to, kým preparát Sputnik V neodobrí európsky regulátor Európska lieková agentúra (EMA).

Pokiaľ ale ide o rýdzo odbornú rovinu, v zmysle bezpečnosti a účinnosti tejto látky, zásadné odmietavé argumenty zatiaľ chýbajú. Práve naopak. Svet ani po miliónoch podaných dávok v desiatkach štátov nehlási nadmerné nežiaduce účinky alebo úmrtia. Na druhej strane, hoci kvalitu tejto vakcíny posvätil aj jeden z najprestížnejších medicínsko-vedeckých magazínov The Lancet, ďalšie tvrdé dôkazy a štúdie o účinnosti Sputniku momentálne nemáme.

Nie zlý, ale počkajme

Experti z domáceho prostredia rovnako proti Sputniku nenamietajú. Buď dovoz ruskej vakcíny priamo vítajú (Vladimír Krčméry, Pavol Jarčuška či Jozef Kubík), alebo len zdôrazňujú, že proces registrácie nemožno obchádzať (niekdajší šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana alebo biochemik Pavol Čekan).

Výhrady v tomto smere nemá ani žiadna z medicínskych stavovských organizácií, ktorá na Slovensku pôsobí, a zároveň reagovala na otázky Štandardu. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) iba upozorňuje, že Sputnik V je neregistrovanou vakcínou. Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) konštatuje, že na verdikt EMA treba počkať a ak bude kladný, bude to považovať za „výhru“ pre Slovensko.

Slovenská lekárska komora (SLK) premiérovu iniciatívu „jednoznačne víta“. Šéfka Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov (SKMTP) Iveta Šluchová zas zakúpenie Sputniku V označila za dobrú alternatívu aj vzhľadom na „akútny nedostatok vakcín schválených EMA“.

Politici vraj môžu narobiť škody

Do tretice, na kroky šéfa vládneho kabinetu pre Štandard pozitívne reagovala aj Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ). Vyhlásila, že použitie vakcín je výlučne odborná otázka a mali by ju hodnotiť len experti z oblasti epidemiológie, infektológie, mikrobiológie, virológie a imunológie.

„To znamená, že ak zveríme prezentáciu informácií o očkovaní a vakcínach neodborníkom (politikom bez príslušnej odbornosti), môže práve zlá alebo nesprávna komunikácia v médiách, a najmä v spoločnosti, vyvolať nežiaduci efekt v podobe spochybňovania potreby očkovania, účinnosti a bezpečnosti vakcín. Následkom môže byť zvýšená respektíve pretrvávajúca vysoká chorobnosť so všetkými zdravotnými, ale i celospoločenskými dôsledkami,“ varuje asociácia.

Spochybňovanie akejkoľvek dostupnej vakcíny podľa APAZ, obzvlášť v kontexte progresívneho rozvoja epidémie a množstva obetí ochorenia COVID-19, nie je tou správnou cestou.

Asociácia ďalej uvádza, že z pohľadu riešenia epidémie a zdravotných dôsledkov je prioritou zabezpečiť dostatok účinných a bezpečných očkovacích látok. V súčasnosti Sputnikom V očkuje zhruba štyridsať štátov sveta vrátane Argentíny, Brazílie, Mexika, Spojených arabských emirátov či Srbska.

Všetky majú len podmienečnú registráciu

„Všetky doteraz registrované vakcíny dostali takzvanú podmienečnú registráciu, čo znamená, že v čase vydania registračného rozhodnutia žiadateľ nedodal údaje o účinnosti a bezpečnosti lieku v takom rozsahu, ako sa štandardne vyžaduje. Aj v takomto prípade musia prínosy lieku prevažovať nad potenciálnymi rizikami spojenými s neúplnými údajmi,“ konštatuje.

„Doteraz publikované údaje o bezpečnosti – nežiaduce reakcie po očkovaní sú plne porovnateľné s inými ‚vektorovými‘ vakcínami. Najčastejšie je to bolestivosť v mieste vpichu a bolesť svalov. Nie je známy žiaden odborný argument, ktorý by spochybňoval túto vakcínu a jej registrácia zo strany EMA je len otázkou času,“ uzatvára asociácia pre Štandard.


Ďalšie články