Keď nám Sputnik tak prekáža, Rusi uvažujú, že dodávku zrušia. Úplne ich chápem, vyhlásil Matovič

sputnikvakcina Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Premiér Igor Matovič sľúbil na štvrtok dobré správy, ale ešte pred desiatou ráno prišiel s ďalším šokujúcim vyhlásením. Moskva je vraj ochotná zrušiť objednávku vakcín Sputnik V, ak by mala na Slovensku spôsobovať nenávisť voči Rusku či dokonca rozpad vlády.

So statusom, ktorý zaváňa vydieraním svojich vlastných koaličných partnerov, prišiel Igor Matovič (OĽaNO) len deň potom, keď Richard Sulík (SaS) a Veronika Remišová (Za ľudí) hovorili s prezidentkou o situácii vo vládnej koalícii. Tá je podľa ministra hospodárstva pre osobu premiéra neudržateľná a musí dôjsť k rekonštrukcii vlády na tomto poste i poste ministra zdravotníctva.

Matovič reagoval na odpor svojich koaličných partnerov voči spôsobu dovozu Sputniku V ako obvykle, na Facebooku. V duchu mafiánskych filmov premiér hneď v úvode napísal, že ide o ponuku, ktorá sa neodmieta.

„Včera neskoro večer som dostal od výrobcu vakcíny Sputnik V oficiálnu ponuku, že v situácii, keď má byť ich vakcína na Slovensku predmetom takej nenávisti, že koaliční partneri hrozia až rozpadom vlády, sú ochotní ešte dnes zrušiť celú zmluvu na zabezpečenie 2 000 000 vakcín. Bez akýchkoľvek sankcií voči Slovensku a s dovetkom, že 40 krajín, ktoré na Sputnik V čakajú, sa o vakcíny určené pre ľudí na Slovensku pobijú,“ napísal Matovič.

Premiér dodal, že postoj Rusov po reakcii koaličných partnerov chápe. „Ak by som bol na ich mieste, tiež by mi bolo nepríjemné, ak by môj liek, ktorý zachraňuje životy, niekto zneužíval na politické zápasy. Tak poprosím kolegov, nech sa rýchlo (ešte dnes) vyjadria a nezávislé médiá, nech umožnia svojim čitateľom tiež vyjadriť názor,“ odkázal Matovič.

V závere svojho krátkeho, no veľavravného statusu nechýba otázka na používateľov Facebooku, aký je ich názor na túto vec. Podľa Matoviča by bolo odmietnutie ruských vakcín najväčšou chybou, akú by sme mohli spraviť.

Sputnik v registrácii o krok postúpil

Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie. Priebežne by sa tak mali posúdiť všetky údaje o účinnosti a bezpečnosti tejto vakcíny. 

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová priblížila, že aktuálne ide o spustenie procesu priebežného hodnotenia, tzv. rolling review. „Tento regulačný nástroj slúži na urýchlenie posúdenia vakcíny. Údaje k vakcíne sa v tejto fáze posudzujú priebežne podľa ich dostupnosti,“ povedala.

Dodala, že po rozhodnutí Výboru pre lieky na humánne použitie, že údaje doložené žiadateľom sú dostatočné, môže žiadateľ predložiť EMA formálnu žiadosť o registráciu.

Remišová je spokojná

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová víta, že Európska lieková agentúra (EMA) prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie.

„Už len počkať na oficiálne schválenie a vakcína sa môže normálne používať, ako sme to od začiatku hovorili. Len to mohlo byť bez ohýbania pravidiel, cirkusu a prenášania zodpovednosti na lekárov,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Sulík vracia úder

Richard Sulík sa v reakcii na slová premiéra vyjadril bez servítky. Uviedol, že, požiadavka na rekonštrukciu vlády nie je pre dovoz vakcíny, ale pre štýl Matovičovho vládnutia.

„Ani po roku v pozícii premiéra nepochopil, že vládnuť sa nedá cez Facebook. Dohody sa nerobia cez verejné osočovanie koaličných partnerov, ale za rokovacím stolom. To platí aj o desiatkach miliónov eur daňovníkov, ktoré sa nemíňajú z večera do rána, ale s rozvahou. Igor Matovič opäť raz len ukázal, že do kresla premiéra nedorástol a jeho najnovším statusom len podčiarkol nevyhnutnosť rekonštrukcie vlády,“ skonštatoval Sulík v stanovisku.
      
(top, est)


Ďalšie články