Navaľnyj nie je v trestaneckej kolónii, ako tvrdili médiá. Popíja čaj v cele predbežného zadržania

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj stojí v klietke na súde v Moskve 20. februára 2021. Foto: TASR/AP Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj stojí v klietke na súde v Moskve 20. februára 2021. Foto: TASR/AP

Po neoverených informáciách svetových aj domácich médií o tom, že ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj je v trestaneckej kolónii, sa ruského opozičného aktivistu podarilo vystopovať jeho právnikom. Navaľnyj je v cele predbežného zadržania vo Vladimírskej oblasti. Nudí sa, popíja čaj, kávu a nesťažuje sa.

Alexeja Navaľného 25. februára úrady preložili z moskovskej cely predbežného zadržania Matrosskaja Tišina. Hoci neboli dostupné nijaké oficiálne informácie o tom, kde sa opozičník nachádza, zdroje z viacerých médií informovali, že Navaľného odviezli do neslávne známej nápravnovýchovnej kolónie č. 2 v meste Pokrov vo Vladimírskej oblasti, kde mal byť vystavený psychologickému týraniu. Po týždni sa nakoniec Navaľného podarilo vystopovať jeho advokátom, ktorí následne poskytli rozhovor ruskému opozičnému portálu Meduza.

Hľadá sa Navaľnyj

„Objavila sa informácia, že [Navaľnyj] je v Pokrove. Všetci o tom písali, aj váš portál. No nikto sa tam za ním nešiel pozrieť a žiaden dôkaz toho, že sa tam nachádza, nebol,“ uviedli Navaľného právnici. Dospeli k záveru, že nie je dôvod, aby sa ich mandant nachádzal v trestaneckej kolónii, keďže rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné. Rozhodli sa preto navštíviť zariadenia predbežného zadržania, ktoré sú vo Vladimírskej oblasti len dve, a uspeli. Navaľného skutočne našli v jednom z nich v mestečku Koľčugino.

Presun opozičníka do Vladimírskej oblasti je podľa právnikov politicky motivovaný. Pred jeho celou v Moskve sa opozícia opakovane snažila organizovať protesty, ale polícia jej v tom bránila.

„Bolo to naše prvé osobné stretnutie, odkedy sa vrátil do Ruska, pri ktorom sme nekomunikovali cez sklo, telefón, alebo za prítomnosti tretích osôb,“ dodali právnici s tým, že s opozičníkom komunikovali tvárou v tvár v uzavretej miestnosti. Zdôraznili, že Navaľnyj je aj napriek väzbe bodrý a veselý.

Káva, čaj, nuda, káva, čaj

Podľa právnikov zatiaľ Navaľnyj necíti posilnené opatrenia, ktoré mu uložili ako osobe označenej za náchylnú k úteku. „Všetci, ktorí sa v danej veci vyznajú, jednohlasne tvrdia, že táto skutočnosť sa prejavuje až pri odpykávaní si trestu a nie v cele predbežného zadržania.“

Hoci sú vladimírské väznice neslávne známe, s opozičníkom údajne nezachádzajú zle a so spoluväzňami má dobré vzťahy. Zatiaľ však nemá prístup do knižnice a bufetu, pretože je v karanténnom oddelení. Ide o prax, ktorá v ruských väzniciach fungovala aj pred pandémiou.

„[V ústave na výkon väzby Navaľnyj a jeho spoluväzni] neustále pijú čaj, kávu, čaj a kávu. Majú príliš veľa voľného času a nemajú čo robiť. Pozerajú televíziu a pijú čaj a kávu. Pochopil som, že toto je ich hlavná činnosť. Môžu chodiť aj na prechádzky…,“ vysvetlili právnici opozičníka.

„Podľa mňa je najviac poľutovaniahodná absencia chladničky. Výrazne sa tým zužuje sortiment tých produktov, ktoré si človek môže dovoliť. Človek nemá prístup k ničomu, čo sa rýchlo kazí a malo by byť uchovávané v chlade,“ dodali právnici s tým, že nie je zrejmé, dokedy sa bude Navaľnyj nachádzať v cele predbežného zadržania a ani to, do ktorej trestaneckej kolónie bude následne transportovaný.

Na začiatku februára potvrdil ruský súd Navaľnému nepodmienečný trest v prípade údajnej sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher. Súd mu zároveň znížil dĺžku trestu o jeden a pol mesiaca, ktorý Navaľnyj strávil od konca decembra 2014 do konca februára 2015 v domácom väzení. Navaľnyj tak bude musieť stráviť vo väzení dva a pol roka. Rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher Európsky súd pre ľudské práva zrušil a Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie. Aj samotná firma Yves Rocher v roku 2013 vykonala audit, z ktorého vyplynulo, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda. O spravodlivosti rozsudku nad ruským opozičníkom preto panujú oprávnené pochybnosti.


Ďalšie články