Čaputová chce zmeny vo vláde, pripúšťa ich už aj Boris Kollár

Igor Matovič. Foto: Martin Bauman/TASR Igor Matovič. Foto: Martin Bauman/TASR

AKTUALIZOVANÉ Koaličná kríza pokračuje aj dnes večer. Nezneužívajte Sputnik ako zbraň na rozbitie vlády, odkazuje premiér Richardovi Sulíkovi a Veronike Remišovej. Prezidentka dvojicu naopak podporila v snahe o rekonštrukciu vlády. Tú večer pripustil aj predseda Sme rodina Boris Kollár. Zdá sa, že sa rozbiehajú spoločné rokovania o zmenách vo vláde.

Premiér Igor Matovič vyzval koaličných partnerov, aby prestali s politikárčením a nevyužívali vakcínu Sputnik V ako zámienku na rozpad vládnej koalície.

Priznal, že vakcínu nakúpil proti ich vôli, ale je presvedčený o tom, že ako predseda vlády mal „psiu povinnosť urobiť všetko preto, aby sme urobili maximum pre záchranu životov a zdravia ľudí na Slovensku“. Bol by podľa svojich slov rád, keby mu s tým Remišová so Sulíkom pomohli. „Prosím vás, odložte politikárčenie bokom a hlavne, prosím, nevyužívajte Sputnik ako zámienku na rozpad našej vlády, po ktorej ľudia túžili,“ skonštatoval Matovič vo vyhlásení

Čaputová podporuje zmeny vo vláde, Kollár ich pripúšťa

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár pozval predstaviteľov OĽaNO, SaS a Za ľudí na spoločnú diskusiu.

„Na tak závažné veci, ako je rekonštrukcia vlády, musím zvolať predsedníctvo a poslanecký klub, a to stihneme až budúcu stredu. Skôr nemôžeme kvôli obmedzeniam a karanténe. Až vtedy môžem dať záväzné stanovisko za stranu. Môžem povedať, že sme predbežne prístupný rokovaniam o nejakej forme rekonštrukcie vlády,“ povedal Boris Kollár po stretnutí.

„O ďalšom postupe budeme v strane rokovať a potom informovať,“ povedala Veronika Remišová krátko po Kollárovi. „Ak chceme, aby boli rokovania úspešné, nebudeme z rokovania nič vynášať. Dohodli sa základné mantinely: ide nám o to, aby vláda vydržala, aby bola dobrá a aby to bola vláda zmeny. Žiadna vláda nebola ideálna. Mikuláš Dzurinda vládol s človekom, ktorý je teraz vo väzení, problémy Radičovej vlády pri voľbe Generálneho prokurátora by nezniesli ani mnohí súčasní poslanci. Sme si vedomí, že každá vláda má svoje úskalia.“

„Na stole je rekonštrukcia vlády, no v akej podobe, budeme ešte rokovať,“ uviedla.

„Chcete, aby pokračovala vláda Igora Matoviča?“ dostala novinársku otázku.

„Chceme, aby pokračovala vláda na pôdoryse tohto parlamentu,“ odpovedala vyhýbavo Remišová. „Nikto nie je nenahraditeľný.“

Na potrebe rekonštrukcie vlády sa SaS a strana Za ľudí zhodujú s prezidentkou. Pred stretnutím v parlamente Zuzana Čaputová prijala zástupcov strán Za ľudí a SaS. Po stretnutí sa vyjadrila, že verí, že v koalícii sa nájde zhoda na potrebných zmenách vo vláde. Pripomenula, že sama dlhodobo hovorí o potrebe zmien štýlu vládnutia a sebareflexie kabinetu.

„Rokovania v koalícii budú pokračovať. Veľmi si želám, aby takáto miera zhody o potrebných zmenách bola medzi všetkými štyrmi koaličnými partnermi,“ povedala hlava štátu.

Na stretnutí ju podľa jej slov koaličné strany informovali o tom, ako intenzívne vnímajú potreby zmien a spôsoby, ako ich dosiahnuť. Prekvapila ju zhoda medzi dvoma partnermi.

Sulík po stretnutí vyhlásil, že rekonštrukcia vlády by mohla upokojiť a zlepšiť situáciu.

Výzvy od opozície

Celá vláda musí podať demisiu a do predčasných volieb by mala Slovensko viesť vláda odborníkov. Vyhlásil to poslanec a líder opozície (Hlas-SD) Peter Pellegrini. „Vládna koalícia nemá čas zachraňovať životy pred pandémiou, ale má dostatok času na vnútorné spory. Nemá odvahu priznať zodpovednosť za plné cintoríny, ale má dosť odvahy na vyhrážanie sa pádom vlády,“ skonštatoval Pellegrini v stanovisku pre TASR.

Mimoparlamentné KDH podporuje rekonštrukciu vlády, predčasné voľby však považuje za krajný prostriedok. Pád vlády by podľa hnutia ešte viac prehĺbil ťaživú situáciu.
    
Vláda podľa KDH denne dáva dôkazy, že riadenie štátu nezvláda, a tým aj dôvody na zásadnú rekonštrukciu. „KDH podporuje kvalitatívnu zmenu spôsobu vládnutia i komunikácie s občanmi, a teda aj rekonštrukciu vlády týkajúcu sa zástupcov všetkých vládnych strán,“ skonštatoval Stano Župa z komunikačného oddelenia hnutia.

Reakcia Ukrajiny na premiérov nevhodný žart

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba dnes na Twitteri reagoval na včerajšie žartovné tvrdenie Igora Matoviča o tom, že za dohodu o Sputniku ponúkol Rusku Zakarpatskú Ukrajinu. Premiér takto ironicky reagoval na otázku v Rádiu Expres, či Rusom za dohodu niečo sľúbil.

Kuleba dnes žart označil za poľutovaniahodný. „Nech ju vymení za niekoľko regiónov Slovenska. Je poľutovaniahodné, že predseda slovenskej vlády svojimi nekorektnými vyhláseniami kazí mimoriadne priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ napísal Kuleba.

(tasr, mag)


Ďalšie články