Budú v covid pase ruská a čínska vakcína platiť? Maďari si poradili svojsky

Polícia sprísòuje a zintenzívòuje kontroly na hraniciach,vypomáhajú aj vojaci Kontrola na hranici. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ruská vakcína Sputnik V môže okrem vážneho sporu v koalícii priniesť aj ďalšie komplikácie. Bez európskej certifikácie totiž existuje obava, že nebude platiť v takzvanom „covid pase“. Ten má začať na celoeurópskej úrovni platiť už od leta, ale len pre ľudí očkovaných vakcínami schválenými v EÚ. Maďarská vláda preto prijala opatrenia.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) v súvislosti s dovozom ruskej vakcíny Sputnik V varoval, že je otázne, ako to bude pri takzvaných covid cestovateľských pasoch s očkovacími látkami, ktoré, podobne ako tá ruská, nie sú zatiaľ registrované Európskou liekovou agentúrou (EMA). Zdôraznil pritom, že ide o veľmi vážnu tému, o ktorej sa diskutuje.

V reakcii na Klusove vyjadrenia premiér Igor Matovič (OĽaNO) údajnú diskrimináciu ľudí zaočkovaných necertifikovanou ruskou vakcínou odmietol. „Strašenie už začína. Osobne nedovolím, aby boli naši ľudia akokoľvek v rámci EÚ diskriminovaní,“ napísal Matovič v reakcii na slová štátneho tajomníka.

Podľa Klusa však z jeho strany nemalo ísť o žiadne strašenie. O detailoch použitia covid pasov bude vraj ešte prebiehať intenzívna diskusia, ktorej súčasťou má byť aj otázka, čo s ľuďmi zaočkovanými vakcínami bez registrácie EMA. „Z rozhovorov, v ktorých Slovensko zastupujem, jasne vyplýva, že s tým niektoré členské krajiny EÚ môžu mať vážny problém. Ak toto niekto považuje za strašenie, budiž, ja ale tvrdím, pripravme sa v tejto téme na legitímnu diskusiu,“ uviedol tajomník na Facebooku.

Ak si krajiny budú vytvárať svoje vlastné certifikáty s ich vlastnými kritériami, spoločné riešenie, tak sa bude podľa Klusa hľadať oveľa ťažšie. „Tomuto by sme sa preto mali vyhnúť. Toto je vážny a žiaľ, už aj politický problém, a treba sa ním zaoberať,“ varoval tajomník rezortu diplomacie v reakcii pre Štandard.

Viac informácií už čoskoro

Prvé technické parametre covid pasov budeme poznať už v polovici marca a certifikáty či digitálne „zelené pasy“ by mali začať podľa Klusa fungovať ešte pred letom.

Spoločný digitálny preukaz, ktorý by platil vo všetkých krajinách EÚ a ďalších zmluvných štátoch, by mal výrazne uľahčiť cestovanie, kým sa úplne skončí pandémia ochorenia COVID-19. „Od začiatku vyzývame na to, aby to nebol len očkovací preukaz (obzvlášť v dobe, kedy nie je vakcína dostupná všetkým), ale aby v ňom boli zaznamené aj informácie o absolvovaní testu a prekonaní ochorenia COVID-19, čím predídeme diskriminácii,“ zdôraznil Klus.

Podľa pravej ruky ministra zahraničných vecí je už dnes zrejmé, že prinajmenšom v úvodnej fáze zavádzania „covid pasov“ bude viacero krajín trvať na tom, aby súčasťou preukazov boli len tie vakcíny, ktoré boli zaregistrované v EMA. Klus pritom nevylučuje, že v snahe prepojiť európsku aplikáciu s celosvetovou vakcinačnou kampaňou sa postupne môžu pridať aj ďalšie vakcíny, ale je otázne kedy a za akých okolností.

Európskou liekovou agentúrou sú momentálne registrované len 3 vakcíny, a to od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Maďarské riešenie

Prvou krajinou, ktorá vybočila zo spoločnej očkovacej politiky Európskej únie, bolo Maďarsko. Naši južní susedia začali ruskú vakcínu už používať a schválili ju na národnej úrovni ako prví v EÚ. Rovnako aj čínsku očkovaciu látku Sinopharm. Ani tá však nie je rovnako ako Sputnik V schválená na európskej úrovni.

Problém, ktorý môže pri covid pasoch v prípade očkovania necertifikovanými vakcínami nastať, sa Orbánov kabinet snaží obísť dodatkom k nariadeniu vlády z konca februára. Podľa neho neobsahujú maďarské certifikáty o očkovaní informáciu o type podanej vakcíny. Zjednodušene povedané, človek sa nedozvie, akú vakcínu dostal ani z potvrdenia.

Pri nákupe ruských a čínskych vakcín argumentovala Orbánova vláda tým, že obstarávacie procesy EÚ a distribúcia sú pomalé, a preto sa vraj nedá spoliehať len na samotnú očkovaciu stratégiu európskeho bloku.

Dáta o dodávkach vakcín, na ktoré sa odvoláva Financial Times však ukazujú, že Maďarsko je pomerne dobre zásobené aj vakcínami schválenými EMA a ich kapacity nemá ani zďaleka vyčerpané. Dávok vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca obdržalo Maďarsko podľa údajov ECDC 879 910 a použilo z nich zatiaľ len necelé tri štvrtiny (73 %).

Navyše, Maďarsko naplno nevyužilo možnosti zásobiť sa vakcínami schválenými EÚ. Podľa oficiálnych údajov sa Budapešť zaviazala nakúpiť len 1,74 milióna vakcín prostredníctvom spoločnej európskej očkovacej politiky, aj keď ich mohla mať až 3,5 milióna.

Len pre porovnanie. Z celkového počtu vakcín, ktoré maďarská vláda objednala, tvorí 45,4 percenta očkovanie Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech a vyše 37 percent vakcína Sinopharm od čínskej spoločnosti Sinovac.

Do Veľkej noci chce mať Maďarsko zaočkovaných 2,4 milióna ľudí, čo je približne štvrtina jeho celkovej populácie.


Ďalšie články
122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

Po teste, ktorým bola televízna debata na stanici CNN, sa prezident Joe Biden pre mnohých ukázal ako nedostatočne schopný kandidát proti republikánskemu vyzývateľovi Donaldovi Trumpovi. Viacerí veľkí donori sa teraz snažia akoby „vydymiť“ prezidenta zo súboja, napríklad tým, že pozastavujú poskytovanie darov pre Demokratický národný konvent (DNC) – ústredie strany. Jednou...