Bošňák má dobré správy: Slovensko je značne premorené a môže byť víťazom druhej vlny

Turistika v Národnom parku Muránska planina Ilustračná fotografia. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Máme šancu na lepšiu jar? Dátový analytik Ivan Bošňák sa domnieva, že premorenie Slovenska môže viesť k poklesu počtu hospitalizovaných a aj mŕtvych ľudí v dôsledku ochorenia COVID-19. Pravda sa ukáže po 21. marci.

V súčasnosti je Slovensko premorená alebo aspoň čiastočne premorená krajina. Tvrdí to dátový analytik Ivan Bošňák z organizácie Dáta bez pátosu. Konštatuje, že naša vlasť môže byť de facto víťazom druhej vlny pandémie.

Expert argumentuje, že aj keď na tom bolo doteraz Slovensko horšie ako okolité krajiny, tento stav sa teraz začína vyrovnávať. S príchodom jari sa začnú opäť viac pohybovať aj občania EÚ, čo povedie k opätovnému rastu počtu infikovaných ľudí.

Rastie napríklad Maďarsko, Poľsko, stále Česko, ale aj Holandsko, Dánsko či Nemecko. Naopak, Slovensko rast miery infikovaných nevykazuje. Očakáva sa tu efekt premorenia, a to dokonca pomocou britskej mutácie, ktorá nás môže paradoxne chrániť pred inými agresívnymi mutáciami.

Tohtoročný marec preto môže podľa Bošňáka pre Slovákov priniesť dobré správy, a to aj napriek doterajšiemu vysokému počtu úmrtí či hospitalizovaných ľudí. Dáta bez pátosu preto prognózujú, že v prvom marcovom týždni by sme mali dosiahnuť vrchol hospitalizovaných osôb.

Percentuálna zmena počtu nakazených ľudí podľa krajín. Foto: Dáta bez pátosu

Nasledovať by mal postupný pokles, a to aj vďaka očkovaniu ľudí nad 70 rokov, ktorí predstavujú najväčšiu skupinu občanov v nemocniciach. Očakáva sa buď stabilná alebo klesajúca krivka pozitívnych výsledkov z PCR testov.

Lockdown nebude

Bošňák preto poznamenáva, že od 21. marca na Slovensku kompletné uzatvorenie nebude, „lebo po tom, čím si Slovensko prešlo a hlavne v tomto stave nedáva zmysel“. Zároveň žiadne z opatrení, ktoré sa zaviedli od 3. marca, nemajú šancu zásadne zmeniť parametre, ktoré si určil premiér Igor Matovič, domnieva sa analytik.

Zmena týchto sledovaných skutočností bude dôsledkom správania sa občanov pred zavedením marcových opatrení, čomu vo výsledku pomôže aj postupujúce očkovanie. Ale to sa všetko ukáže až 21. marca.

„Smutnou štatistikou bude 15-tisíc úmrtí po sviatkoch v máji 2021. Ale s tým už veľa nenarobíme, tak sme tú partiu rozohrali na ‚zlatý týždeň’ pred Vianocami (v poradí 2. chyba), k čomu bolo predohrou otvorenie kostolov, kín, gymov a uvoľnenie celoslovensky v druhej polovici novembra 2020 (1. chyba). A povestným klincom do rakvy (3. chyba) bola navýšená mobilita ‚nemobilných’ v skríningu s vydávanou ‚priepustkou’ od 18. januára 2021,“ podotýka Bošňák.


Ďalšie články