Sputnik sa v súčasnosti podať nedá, aj keby lekár súhlasil, hovorí právnik

Oèkovanie uèite¾ov v Košiciach

Lekári nechcú podávať Sputnik V na vlastnú zodpovednosť. Legislatívnu zmenu, ktorou by zodpovednosť prešla na politikov, zatiaľ ministerstvo zdravotníctva neavizovalo. Vyhýbavo sa k nej stavajú aj rozhádané koaličné strany.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok informoval, že Slovensko nakúpilo dva milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Prvý milión dávok by mal na Slovensko prísť v marci a apríli, v máji a júni ďalší milión.

Zaočkovať by sa tak mohlo milión obyvateľov, keďže vakcína je dvojdávková. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) potvrdil, že očkovanie vakcínou bude dobrovoľné a bez obmedzenia veku. V utorok podpísal Krajčí povolenie na terapeutické použitie neschváleného lieku vakcíny Sputnik V.

Práve dané povolenie spustilo vlnu kritiky. Podľa zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach za možné vedľajšie účinky neregistrovanej vakcíny preberá zodpovednosť ošetrujúci lekár.

Predstavitelia medicínskych asociácií sa nedokážu zhodnúť na tom, či je dovoz Sputniku V správnym krokom na zvládnutie pandemickej situácie. Jednotní sú v nesúhlase so znášaním prípadných dôsledkov nežiaducich účinkov. Tie by mal podľa nich niesť štát.

„Myslíme si, že v prípade vakcinácie akoukoľvek vakcínou by mal jednoznačne prebrať zodpovednosť štát, pretože očkovanie obyvateľstva je v záujme štátu. Preto je potrebné pripraviť legislatívne úpravy, ktoré následne presne určia postupy a pravidlá pri podávaní vakcíny Sputnik V.
V prípade nežiaducich účinkov by lekár v žiadnom prípade nemal niesť zodpovednosť,“ uviedol pre Štandard Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory.

Existujú legislatívne možnosti pre takúto zmenu? Áno, majú však háčik.

Vakcínu máme aj nemáme

Sporná veta „Za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť ošetrujúci lekár“ nie je jediným zádrheľom Krajčího povolenia na terapeutické použitie Sputniku V.

Na samotné podanie neregistrovaného lieku je potrebný písomný súhlas pacienta s terapeutickým použitím. Podľa niektorých odborníkov ho nie je možné pripraviť, pretože o danej očkovacej látke nemáme všetky informácie.

„Vakcína sa v súčasnosti podľa mňa nedá podať, lebo nemáme žiadne poznatky o tom, aké sú jej nežiaduce účinky, a teda nie je možné sformulovať informovaný súhlas, ktorý by mal pacient podpísať predtým, ako dostane vakcínu. Bez tohto sa vakcína nedá podať, aj keby s tým nejaký lekár súhlasil,“ uviedol pre Štandard právnik Peter Kováč.

Krajčího rezortu sme sa preto opýtali, ako chce tento písomný súhlas skoncipovať bez znalosti vlastností ruskej vakcíny Sputnik V. Zaujímalo nás tiež, aký dôvod uviedlo ministerstvo v žiadosti na povolenie terapeutického použitia neregistrovaného lieku, keďže v súčasnosti máme k dispozícii tri vakcíny, ktoré sú registrované EMA.

Ministerstvo zdravotníctva sa priamej odpovedi vyhlo. „Všetky detaily aktuálne precizujeme s odborníkmi, budeme v nadväznosti na závery rokovaní komplexne informovať o detailoch,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Zahlasovala by za zmenu zákona koalícia?

Patová situácia by sa dala vyriešiť legislatívnou cestou. To je vlastne aj cieľom medicínskych združení. Je možná zmena predmetného zákona tak, aby zodpovednosť niesli politici a nie ošetrujúci lekári?

„V súčasnosti panuje taká nekultúra, že sa v rámci legislatívneho konania mení čokoľvek a kedykoľvek. Áno, zmena zákona je jednou z možností, ako to vyriešiť,“ pripúšťa Kováč.

Východisko teda existuje. Je však otázne, či je pre zmenu zákona v rozhádanej koalícii vôbec politická vôľa.

„Ak by sme preniesli zodpovednosť na štát a jej nominantov, ktorí často rozhodujú na základe politických tlakov, museli by vakcínu podávať všetci lekári a zodpovednosť by vlastne nemal nikto. Lebo tak to je, ak má zodpovednosť ministerstvo a minister, ktorý tam už v čase, kedy by sa mohli prejaviť problémy, nemusí byť, tak ju vlastne nemá nikto. Bola by som pri takýchto zmenách preto veľmi opatrná a verila by som skôr úsudku lekárov ako politikov,“ uviedla za stranu SaS poslankyňa Jana Bittó-Cigániková.

Zvyšné koaličné strany do publikovania článku na rovnakú otázku neodpovedali.

Rezort zdravotníctva tiež neodpovedal na otázku, či pripravuje zmenu zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach tak, aby pri vedľajších účinkoch použitia neregistrovanej vakcíny Sputnik V naň prešla zodpovednosť.

Potešujúce pre lekárov je, že síce nesú zodpovednosť v prípade podania vakcíny, nikto ich však do toho nemôže nútiť. Ak sami nechcú podstúpiť riziko, zamestnávateľ ani ministerstvo nad nimi nemá žiadnu moc.

„Väčšina lekárov v očkovacích centrách sú zamestnanci nejakého poskytovateľa. Je otázne, či zamestnávateľ môže dať pokyn zamestnancovi s tým, aby niečo urobil, ak sú naňho posunuté riziká. Neexistuje právny predpis, ktorý by lekára donútil podať očkovaciu látku,“ vysvetľuje Kováč.

Infektológ Pavol Jarčuška, ktorý bol spoločne s Matovičom a Krajčím prítomný na košickom letisku pri prevzatí vakcín tvrdí, že lekárom nič nehrozí, ak pri očkovaní dodržia postupy príbalového letáka Sputnik V.

„Čo sa týka vedľajších príhod, lekár má zodpovednosť podľa mňa len vtedy, ak neposúdi nejaké interakcie alebo nevhodne naindikuje pacienta. Konkrétny príklad – ak má Sputnik indikáciu nad 18 rokov a zaočkovali by ste človeka vo veku 14 rokov, vtedy máte úplne jasnú zodpovednosť lekára,“ uviedol v rozhovore pre Denník N.

Ak bude lekár postupovať podľa indikácií, nemal by podľa Jarčušku niesť zodpovednosť za možné vedľajšie účinky vakcíny. Treba zdôrazniť, že ide o jeho osobný názor, ktorý príslušný rezort zatiaľ nepotvrdil.


Ďalšie články