Kočner má ďalší problém. Spolu s Tóthom a ďalšími ho obvinili pre sledovanie novinárov

Marian K., Michal Mandzák Marian Kočner a jeho advokát Michal Mandzák počas pojednávania v kauze falšovania televíznych zmeniek 11. februára 2020 v Pezinku. Foto: Jakub Kotian/TASR

Mariana Kočnera, Petra Tótha, Miroslava Kriaka, Štefana Mlynarčíka a Juraja Škripa obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) z prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu súkromnej povahy pre sledovanie novinárov.

Novinárov poškodených v trestnom konaní o tom informoval vyšetrovateľ. K vzneseniu obvinenia došlo po roku a pol, odkedy vo veci beží vyšetrovanie, informuje Denník N.

Marian Kočner, medzičasom právoplatne odsúdený na 19 rokov odňatia slobody spolu s exministrom Pavlom Ruskom v kauze falšovania zmeniek, dal podľa výpovede obvineného exsiskára Petra Tótha žurnalistov sledovať v roku 2017.

Tóth spolu s Kočnerom zo začiatku vypracoval zoznam celkovo 28 novinárov vrátane Jána Kuciaka, ktorí sa mali stať predmetom ich nadštandardného záujmu. Podnikateľ k nemu dodal aj obálku so vzťahovými diagramami a citlivými osobnými údajmi či údajmi rodinných príslušníkov. Aktívny v teréne bol napríklad spomenutý Kriak.

Prsty v tom mal aj Bödör

Rok na to spustil Kočner na platforme YouTube a Facebook projekt Na pranieri, kde získané kompromitujúce informácie používal. Šlo prevažne o ľudí, ktorí sa venovali jeho kauzám. Keď na mafiána dočiahla ruka zákona, spomenutý kanál z webu zmizol.

Tóth vypovedal, že sledovanie financoval aj oligarcha Norbert Bödör, ktorý je aktuálne väzobne stíhaný v kauze Dobytkár. „Povedal, že o paparazzovanie novinárov a o to, ako sú novinári spätí s niektorými politickými stranami, by mal mať záujem aj Norbert Bödör a že oni dvaja by na to prispeli. Bol tam aj záujem bulvárny, to znamená alkohol, drogy, prípadne nejaké avantúry,“ citoval Denník N Tótha.

Tisíce eur mesačne

Ilegálna operácia stála podľa Tótha 6 800 až 7 400 eur mesačne plus osobitné náklady vo výške tisíc až tritisíc eur. Zabezpečené bolo aj množstvo technického vybavenia od fotoaparátov, mobilov či tabletov až po kamuflážne prostriedky ako parochne, fúzy a oblečenie.

Marian Kočner bol obvinený z objednania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Spolu s Alenou Zsuzsovou, ktorá bola v procese medzičlánkom, ich však prvostupňový súd oslobodil pre nedostatok dôkazov. Koncom minulého roka médiá informovali, že spis sa po odvolaní prokurátora už nachádza na Najvyššom súde SR.


Ďalšie články