Vládna kríza: Rusi nerobia nič, to naši partneri používajú Sputnik ako zbraň, vraví premiér

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Situácia vo vládnej koalícii je vážna. Remišová a Kolíková na rokovanie vlády neprišli. Na vláde sa riešili politické spory. Sulík hovorí o rekonštrukcii vlády a spoločne s Remišovou sa chystá k prezidentke. Kollár pozval koaličných partnerov na spoločné rokovanie. Matovič hovorí, že SaS a Za ľudí používajú Sputnik ako zbraň na rozbitie vlády.

Ministerky zo strany Za ľudí Veronika Remišová a Mária Kolíková na rokovanie vlády neprišli. Zo strany Za ľudí v reakcii na aktuálnu situáciu nedávno odišli dvaja poslanci, odchod zvažuje aj poslankyňa Andrea Letanovská, blízko k odchodu má aj Ján Benčík. Nejde však už len o konflikt strany Za ľudí a premiéra Matoviča, do sporov vstúpila Sulíkova SaS.

Ešte v noci, ako povedal dnes Richard Sulík, sa uskutočnilo stretnutie straníckych špičiek SaS a Za ľudí. Sulík dnes otvoril veľkú rekonštrukciu vlády a žiada zmenu na poste premiéra. Do hry vystupuje aj prezidentka Čaputová, Veronika Remišová aj Richard Sulík sa s ňou dnes stretnú. Médiá pôvodne informovali, že s prezidentkou sa má stretnúť aj Matovič. Ten to však poprel.

Sulík chce výmenu Matoviča, ale nie predčasné voľby

Sulík po rokovaní vlády uviedol, že v hre je rekonštrukcia vlády a zmena na poste premiéra: „Mám úplne jasnú predstavu,“ odpovedal na tlačovke na otázku či si myslí, že by mal Heger nahradiť Matoviča. Takúto zmenu odmietol komentovať, o všetkom chce najskôr hovoriť s koaličnými partnermi. Priamo ale povedal, že „rekonštrukcia sa má týkať všetkých ministrov, aj osoby premiéra“. Ako dodal: „Ťažko môžeme takto fungovať ďalej, boj s pandémiou nezvládame, predseda vlády poštval proti sebe všetkých, širokú verejnosť,“ povedal Sulík.

Sulík viackrát zdôraznil, že si neželá predčasné voľby: „Sme zásadne proti predčasným voľbám, nijako ich nepodporíme,“ povedal. Odmietol skrátenie volebného obdobia v parlamente, aj referendum, nové voľby by podľa Sulíka možno posilnili SaS, ale parlament by bol v horšom stave a bolo by to zlé pre krajinu. Súčasný stav snemovne považuje za dobrý, zloženie vlády sa nemá meniť stranícky, iba personálne.

Spúšťačom sa stal Matovičov postup s nákupom ruskej vakcíny Sputnik. „Bolo to neprimerané, nemalo to tak byť,“ povedal Sulík. Postup prekážal aj ministrovi Korčokovi, ten sa sústredil na postranné vyznenie nákupu, vadilo mu vítanie dodávky vakcín a tlačovka na letisku v Košiciach. „Nie som vítač,“ povedal Korčok. Ministerstvo zahraničných vecí boli pri rokovaní a nákupe ruských vakcín obídené.

Výmena ministra Krajčího je pre Sulíka v tejto chvíli minimálna požiadavka. „Boj s pandémiou evidentne nezvládame…. Predseda vlády poštval proti sebe prakticky všetkých,“ vyhlásil Sulík.

Nespokojnosť v Za ľudí

Podľa informácií Štandardu zvažuje odchod z koalície viacero poslancov strany Za ľudí. „Predsedníctvo strany Za ľudí rokovalo o ďalšom fungovaní vo vládnej koalícii. Situácia je vážna a všetko je zatiaľ otvorené. Rokovania budú ďalej pokračovať v strane aj s našimi partnermi,“ ozrejmil poslanec Tomáš Lehotský (Za ľudí).

Poslankyňa Andrea Letanovská skonštatovala, že ak nebude stotožnená s ďalším postupom strany, zváži odchod. „Moje rozhodnutie záleží na tom, ako sa rozhodneme ako strana reagovať na to, čo sa deje. Rokujeme o spoločnom postupe. Ak nebudem s ním stotožnená, zvažujem tiež odchod,“ uviedla. Verí však, že v strane urobia správne politické rozhodnutie. Potvrdila, že rokujú aj so stranou SaS.

Rokovanie Sulíka a Remišovej

Predseda SaS bol v noci v centrále Za ľudí. Doterajšie rokovania však zatiaľ komentovať nechcel. „Poviem len, že situácia je vážna, čo nasvedčuje aj neprítomnosť našich ministeriek na zasadnutí vlády,“ dodal pre TASR.

Pnutie v koalícii vyvolal nákup vakcín Sputnik V, ktoré mal vyrokovať predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) s ruskou stranou. Za ľudí a SaS sú proti používaniu vakcíny, ktorá nemá registráciu v Európskej únii. Predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek na protest proti postupu premiéra odišiel z koalície i zo strany Za ľudí.

Šéf SaS pre situáciu zvolal mimoriadnu republikovú radu rozšírenú aj o poslanecký klub. Diskutovať mali aj o tom, kto z vlády za čo nesie zodpovednosť, a o možnostiach vyvodenia zodpovednosti. Predseda Richard Sulík nevylúčil diskusiu o odchode SaS z vládnej koalície. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová označila riziko rozpadu vládnej koalície za reálne a avizovala potrebu prijať zásadné rozhodnutie v strane. Rokovania sa začali už v utorok (2. 3.) večer.

Matovič: milióny vakcín sú dnes najväčším problémom?

Na doposiaľ najväčšiu koaličnú krízu reagoval na Facebooku už aj sám premiér Igor Matovič. Nepáči sa mu, že pri tempe umierania na koronavírus v našej krajine považujú niektorí ľudia za najväčší problém Slovenska to, že spolu so šéfom rezortu zdravotníctva Marekom Krajčím objednal dva milióny dávok vakcíny, „lebo vraj majú zásadnú chybu – sú z Ruska“.

„Vraj Rusi použijú Sputnik V ako geopolitickú zbraň na hybridnú vojnu … Rusi nerobia nič … a naši partneri nasadili Sputnik V ako najťažšiu zbraň na rozbitie vlastnej vlády,“ komentuje situáciu premiér.

„Sputnikom sa zaočkujú len tí, ktorí chcú, a preto zneužívať dovoz vakcíny a moju prítomnosť na košickom letisku ako dôvod na pád vlády, je mimoriadne zvláštne,“ poznamenal Matovič.

Predseda vlády tvrdí, že 11 mesiacov obhajuje nepopulárne a ťažké rozhodnutia, ktorých cieľom je chrániť životy a zdravie ľudí. „Jedenásť mesiacov mi v tom opakovane pre percentá obľuby podrážajú nohy ľudia, od ktorých by som skôr očakával podporu,“ dodal.

SPUTNÍK AKO ZBRAŇ Naši koaliční partneri tretí deň tvrdia, ako veľmi zle sme s Marekom zhrešili, keď sme malým-veľkým…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Streda 3. marca 2021

Kollár: toto nemá víťaza

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár v krátkom vyhlásení pre médiá uviedol, že 10 mesiacov na seba jeho koaliční partneri zvolávajú tlačovky a vytvárajú takto chaos. „Prosím prestaňte sa chovať ako malé deti na pieskovisku a vráťme sa k tomu, prečo táto vládna koalícia vznikla, aby sme naplnili program, pre ktorý nás ľudia do parlamentu zvolili,“ vyzval Kollár.

Predseda parlamentu dodal, že toto nemá víťazov, ale len porazených a týmito porazenými budú ľudia. „Vráťme sa k stolu,“ uviedol Kollár s tým, že pozval koaličných partnerov na 17. hodinu do Národnej rady, aby si veci vyjasnili.

(ste, top)


Ďalšie články